Mungkin ada sebahagian wanita yang tidak menyedari bahawa mereka sering melakukan beberapa kesilapan selepas melakukan hubungan intim dengan pasangan. Awas! Jika dibiarkan kesilapan-kesilapan ini, kelak boleh membuatkan alat kelamin anda bermasalah dan menjejaskan hubungan intim.

Oleh itu, jangan ambil mudah dengan lima perkara penting yang anda perlu titikberatkan ini.

1. TIDAK BUANG AIR KECIL

Tentu sahaja selepas kepenatan melakukan hubungan intim, anda rasa malas untuk bangun walaupun untuk ke tandas. Sedarkah anda bahawa kemalasan anda itu merupakan satu kesilapan? Seharusnya selepas hubungan intim, segeralah membuang air kecil. Pakar Obstetrikian bernama Robert Wool mencadangkan agar wanita segera membuang air kecil dalam masa kurang daripada satu jam selepas hubungan intim. Apabila hubungan intim, bakteria boleh menempel pada alat kelamin dan pangkal paha, malah berkemungkinan besar boleh mencetuskan jangkitan genital. Malah dengan membuang air kecil selepas hubungan intim juga akan ‘membersihkan’ uretra dan mengurangkan risiko kepedihan semasa kencing.

IKLAN

2. GUNA CECAIR PEMBERSIH

Sesetengah wanita mungkin berfikir bahawa dia harus segera membersihkan alat kelamin dengan cecair pembersih padahal cara itu sebenarnya tidak baik. Kulit di kawasan alat kelamin wanita sangat sensitif. Jika anda segera membersihkan alat kelamin dengan cecair pembersih bahan kimia, mungkin anda akan mengalami alahan seperti kulit gatal, merah atau kering. Alat kelamin sebenarnya mempunyai sistem perlindungannya yang tersendiri. Cukup hanya menyiram dengan air bersih di kawasan alat kelamin anda.

IKLAN

3. SAPU MINYAK DALAM VAGINA ATAU MELAKUKAN DOUCHING

Ingat! Jangan sesuka hati meletakkan sebarang kandungan minyak ke dalam vagina anda. Menggunakan minyak atau douching boleh mengubah persekitaran dan pH semula jadi pada vagina anda, sekali gus boleh meningkatkan risiko jangkitan yis.

IKLAN

4. LAP DARI BELAKANG KE DEPAN

Ini merupakan perkara penting yang anda harus tahu. Jika anda ingin membersihkan alat kelamin, pastikan jangan lap dari arah belakang ke depan. Sebaliknya laplah dari arah depan ke belakang. Ini bagi mengelakkan bakteria dari dubur masuk ke saluran kencing dan meningkatkan risiko jangkitan termasuk cystitis.

5. TIDUR DALAM SELUAR DALAM SEKSI

Aktiviti hubungan intim yang memenatkan pasti membuatkan anda cepat keletihan dan ingin terus tidur. Jika anda masih memakai seluar dalam daripada bahan nilon dan renda yang seksi, pastikan anda tukar dahulu dengan seluar dalam yang lain. Perlu anda ketahui bahawa selepas hubungan intim kulit anda menjadi lebih lembap dan suhu tinggi. Jadi apabila kulit dibaluti dengan seluar dalam daripada bahan yang tidak baik, peluh dan bakteria akan terkepung lantas membuatkan alat kelamin anda mudah dijangkiti.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI