Siapa sangka, orang yang pernah menolak ajakan untuk keluar bersama akhirnya disatukan sebagai suami isteri. Walaupun ada rasa putus asa namun bila sudah Allah takdirkan si dia menjadi jodoh kita, semuanya tidak mustahil. 

 

Give Up 2 Kali Kena ‘Reject’, Akhirnya FARAH & SYAFIQ Disatukan. Majlis Resepsi Ditaja Penuh!

Begitulah kisah percintaan di antara Farah Nadhirah Binti Muhammad Khairun, 28 dan Mohamad Syafiq Khor Bin Mohd Kamal Khor, 27. Pasangan ini berkenalan sejak tujuh tahun lalu melalui seorang rakan. Dua kali Farah mengajak Syafiq keluar tetapi tidak dilayan. Akhirnya, Kota Inggeris menjadi titik pertemuan kembali dua jiwa. 

 

“Dua kali kena ‘reject’, saya berputus asa. Tapi bila saya dan Syafiq bertemu di United Kingdom kerana masing-masing menyambung pengajian, akhirnya kami pun berkawan. Saya balik ke Malaysia lebih awal dari Syafiq dan beberapa bulan selepas itu, dia pula ajak saya keluar!” tulis Farah. 

 

Give Up 2 Kali Kena ‘Reject’, Akhirnya FARAH & SYAFIQ Disatukan. Majlis Resepsi Ditaja Penuh!

 

IKLAN

Tangguh resepsi & akhirnya batalkan majlis 

 

Pasangan ini bernikah pada 30 Disember 2020 di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Usai majlis pernikahan, mereka hanya mengadakan majlis makan-makan santai di Coffee House, Hotel Concorde Shah Alam. Hanya sebuah pelamin kecil yang terdapat di butik hotel menjadi tempat untuk mereka jadikan kenangan pernikahan. 

 

“Kami buat keputusan untuk tidak mengadakan majlis resepsi kerana ketika itu SOP sentiasa berubah-ubah. Walaupun dah bayar downpayment kepada beberapa vendor tetapi kami terlalu takut untuk buat apa-apa.  

 

IKLAN

Give Up 2 Kali Kena ‘Reject’, Akhirnya FARAH & SYAFIQ Disatukan. Majlis Resepsi Ditaja Penuh! Give Up 2 Kali Kena ‘Reject’, Akhirnya FARAH & SYAFIQ Disatukan. Majlis Resepsi Ditaja Penuh! 

Tambahan pula kami paranoid dengan penularan wabak Covid. Dek kerana bimbangkan keselamatan ibu bapa dan keluarga, jadi kami tangguhkan banyak kali sehinggalah kami mengambil keputusan untuk batalkan sahaja kerana sudah setahun lebih bernikah.” 

 

Tajaan penuh perkahwinan 

 

Tapi ‘kesedihan’ mereka tak sampai hanya di situ. Selepas dua tahun, Viu Malaysia merealisasikan impian perkahwinan Farah dan Syafiq melalui satu pertandingan yang diadakan.  

IKLAN

 

“Kami terlalu bahagia dan bersyukur tidak terkata kerana dapat jadi raja sehari, sekali lagi. Memang a once in a lifetime opportunity yang tak boleh digambarkan rasa happy tu macam mana. Viu Malaysia dan Reka Teemor dah bahagiakan both of us and our families. Memang impian perkahwinan kami adalah untuk mengadakan resepsi bertemakan rona putih yang elegan dan minimalis, hanya dihadiri keluarga dan sahabat terdekat.” 

 

Give Up 2 Kali Kena ‘Reject’, Akhirnya FARAH & SYAFIQ Disatukan. Majlis Resepsi Ditaja Penuh!

 

Busana yang disarungkan Farah pada hari resepsi adalah sentuhan magis dari Amaze manakala kek perkahwinan pula adalah dari tajaan Banker2Baker.

 

 

We feel like we complete and understand each other. Syafiq akan compensate where I lack and I compensate where he lacks. When I’m anxious, he calms me down. When he forgets, I remind him.

 

Simple things like that but makes a world of a difference. Most importantly, we’re both each other’s best friend so it’s nice to date your best friend everyday. 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI