Kerepek antara kudapan yang menjadi kegemaran ramai. Memang asyik bila dapat mengunyah kerepek pisang menonton rancangan kegemaran. Rasanya yang rangup, masin dan manis menjadikan kudapan ini sering menjadi buruan ramai pelbagai peringkat usia.

Macam mana nak dapat tekstur kerepek pisang yang ranggup dan rasa berlemak?

Menerusi satu hantaran dilaman Facebook yang dikongsikan oleh Khaula Anis, wanita ini memberikan tip agar kerepek pisang rasa lebih rangup dan berlemak.

“Tidak perlu menggunakan garam, hanya letak marjerin semasa menggoreng. Warna kerepek yang dihasilkan juga cantik, tidak perlu guna serbuk kunyit. Jika mahu menambah aroma, masukkan dua hingga tiga hiris bawang putih semasa menggoreng. Ini rahsia daripada peniaga kerepek. Bolehlah cuba nanti untuk makan sendiri atau jualan,” tulisnya.

Guna Marjerin Masa Menggoreng, Trik Buat Kerepek Pisang Jadi Rangup, Sedap Rasa Berlemak

Berikut dikongsikan resipi kerepek pisang rangup. Bila buat sendiri, makan pun lebih puas selain terjamin kebersihan cara penyediaannya.

Bahan:

1 sikat pisang berangan
200 gm marjerin
½ kilo minyak masak

LANGKAH DEMI LANGKAH:

1. Kupas kulit pisang berangan sehingga selesai.

IKLAN

Guna Marjerin Masa Menggoreng, Trik Buat Kerepek Pisang Jadi Rangup, Sedap Rasa Berlemak

2. Sagat pisang berangan yang telah siap dikupas tadi menggunakan penyagat.

3. Panaskan minyak masak. Apabila minyak masak telah panas, masukkan marjerin.

Guna Marjerin Masa Menggoreng, Trik Buat Kerepek Pisang Jadi Rangup, Sedap Rasa Berlemak

IKLAN

4. Kemudian masukkan pisang berangan yang telah siap disagat. Masukkan dalam jumlah yang sedikit, jangan sekali harung. Ini bagi memastikan kerepek masak sekata.

5. Apabila kerepek pisang telah masak kekuningan, angkat dan toskan. Teruskan menggoreng sehingga habis.

6. Untuk satu sikat pisang berangan, boleh dapat dua balang saiz sederhana kerepek pisang.

IKLAN

TIP PENTING KETIKA MENGGORENG KEREPEK PISANG:

1. Jangan sagat terlalu tebal.

2. Minyak dan marjerin mesti betul-betul panas sebelum mula menggoreng.

3. Goreng sehingga pisang rangup dalam minyak sebelum diangkat. Jangan angkat selagi belum masak sepenuhnya. Jika sagat nipis, mudah masak tetapi jika sagat tebal, perlu goreng lebih lama.

4. Tunggu sehingga kerepek betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. Hasilnya kerepek pisang rangup bila dimakan.

Sumber: Khaula Anis

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI