
Kalau cerita bab persiapan kahwin ni, bukan kecil-kecil. Cerita dan belanja dia boleh jadi dari awal kita plan tu sampailah majlis itu sendiri. Kalau tak cecah ribuan ringgit, tak sah. Apa yang menariknya, wanita bernama Syahirah ini kongsi di Twitter miliknya apa yang dia buat sendiri dan cara alternative untuk jimat duit.
Guna balik kan jimat
Korang kena banyak survey
Nak jimat duit, buat sendiri baru puas hati
Jadikan Pintrest sebagai sumber rujukan
Kreatifnya!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Dadih Susu Kotak Tiga Bahan Sahaja

Tesktur dadih menggunakan susu kotak ini cukup lembut dan keenakannya sukar nak digambarkan. Rugi kalau tak cuba. Kali ini kita gunakan agar-agar tali untuk membuat dadih. Boleh dijadikan hidangan minum petang anda mahupun produk perniagaan sendiri akan datang. Kita cuba dahulu mana tahu sedap kita boleh jual untuk orang lain merasanya pula.


Bahan :
1 liter susu kotak
Agar-agar tali 20g. Guna 1/3 saja
Gula ikut kemanisan sendiri
Garam secubit rasa
1 liter air masak/tapis – untuk masak agar-agar

Cara :
1. Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.
2. Masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan citarasa. Cukup sampai naik wap dah boleh tutup api. Cik Fieyza tunggu mendidih sikit baru tutup api.
3. Biarkan sejuk sedikit kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
4. Siap untuk ditelan.
Cik Fieyza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Masak Bawang Stail Mamak, Yang Baru Kahwin Sesuai Cuba Buat, Mudah Sangat!

Ayam Masak Bawang antara menu yang menjadi pilihan ramai ketika menjamu selera di restoran mamak. Ratah begitu sahaja pun sedap. Bau aroma rempah yang meresap ke dalam isi ayam membuatkan selera bertambah.
Nak masak Ayam Masak Bawang ini tidaklah sesusah mana pun. Pengantin yang baru kahwin pun boleh cuba masak.
Berikut dikongsikan resipi Ayam Masak Bawang seperti yang dikongsikan oleh Mohd Rozmie
RESIPI AYAM MASAK BAWANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (potong 16)
12 ulas bawang merah/kecil
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk cili
Rempah 4 sekawan
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
BAHAN KISAR (TUMBUK HALUS)
7 ulas bawang merah/kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUAT:
1. Cuci bersih isi ayam dan lakukan perapan dengan garam, kunyit, serbuk kari, serbuk cili dan lada sulah selama 20-30 minit.
2. Tumbuk halus atau kisar jadikan pes bawang merah/kecil, bawang putih dan halia.
3.Panaskan minyak goreng dulu bawang yang telah dipotong mayang ini sehingga sedikit keperangan. Jangan sampai hangit pula.
4.Bila bawang sudah sedikit keperangan macam ini, angkat dan ketepikan dulu.
5. Guna minyak goreng bawang tadi, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak.
6. Ketepikan dulu ayam yang telah digoreng tadi.
7. Ambik minyak goreng ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.
8. Kemudian masukkan pes bawang dan halia tadi. Kacau sebati.
9. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, serbuk kari dan serbuk cili. Kacau lagi.
10. Masukkan bahan sos. Kacau lagi bagi sebati dan pecah minyak.
11. Rajin kacau supaya rempah tak hangit. Jika kering masukkan sedikit air dan kacau lagi. Nampak kering, masukkan lagi sedikit air kacau lagi. Lakukan begini 4 atau 5 kali ulang. Tujuannya supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok nanti makan tak sedap.
12. Bila rempah sudah masak elok, tambah 2 atau 3 cawan air biar berkuah pekat atau mengikut citarasa masing-masing. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
13. Bila kuah sudah perasa elok, masa ini sudah boleh masukkan ayam goreng tadi dan gaul sebati.
14. Taburkan bawang goreng tadi dan gaul sebati lagi.
15. Bila sudah sebati elok meresap rempah ke dalam ayam, terus tutup api. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Mohd Rozmie
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Jimat PKP, Sambal Hijau Ikan Bilis Manis Pedas

Selalunya kalau kita travel ke luar negara, sambal ikan bilis memang wajib dibawa kan? Buat pengubat rindu kepada tanah air katanya.
Kalau di rumah, lauk ini selalunya akan dipadan dengan telur mata dan nasi panas. Perfect.
“Lauk kesukaan seisi rumah..
Simple tp mengancam…x nampak dh lauk lain..Sape suke…
#SambalHijauIkanBilis
Bahan :
Ikan Bilis – 2@3 Genggam
*Bawang Holand – 1 bijik
*Bawang Merah Besar – 1 bijik
*Bawang Putih – 2 Ulas
*Cili Api Hijau – 1 genggam
*Cili Besar Merah – 3 bijik
*Tomato – 1 bijik
*Belacan – 2 inci (Optinal)
**Blend semua bahan kecuali ikan bilis**

Cara :
1.Goreng garing ikan bilis dan toskan.
2.Tumis bahan yg dikisar sehingga pecah minyak.
3.Masukkan perasa garam, gula dan cukup rasa.
4.Gaul sebati sampai sambal betul-betul masak dan sejukkan.
5.Selepas sejuk baru masukkan ikan bilis dan gaul. Baru ikan bilis kekal rangup dan tak lembik.
SELAMAT MENCUBA.
Sedikit tips daripada Icookasia. Sewaktu goreng ikan bilis, letakkan sedikit cuka supaya ikan bilis kekal rangup.
Sumber : Mirabelle Emilyana Chunshine’s
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI