Buat bakal pengantin yang merasakan ingin menurunkan berat badan, anda mungkin boleh menjadikan kisah dan tip saudari ini sebagai inspirasi anda untuk berubah. Jangan cepat mengalah, benda yang baik memang perlukan pengorbanan. Ini perkongsian dari Anah Ahmad tentang kejayaannya menurukan berat 23kg dalam tempoh 9 bulan.

Bismillah

Rasanya semua yang mengenali saya tahu kot saya dapat turunkan 23kg dalam masa 9 bulan. Jadi dalam posting ni buat pertama kalinya saya nak share apa yang saya buat untuk dapat turunkan 23kg tu.

Ilmu ni bukan milik saya, tapi milik Allah. 60% daripada rakyat Malaysia adalah overweight / obes, jadi semoga info ni bermanfaat untuk anda.

Saya asalnya memang overwiegt sejak remaja. Dari kecil memang jenis tembam. Family dan saudara mara tahulah saya macamana sejak kecik dulu.

Bila berkahwin, lepas bersalin, makin menjadi-jadi berat badan saya. Obes dan overweight. Penat sangat jadi overweight ni.

Saya juga berpengalaman buat program kurus lain. Kebanyakannya tak banyaklah yang dapat turun, sekitar 10kg sahaja. Lepas tu dia statik dan saya jadi putus asa. Rebound pun teruk giler.

Alhamdulillah sejak November 2018 tahun lalu, saya jumpa cara yang saya buat sekarang membantu saya dapat turun 23kg dalam masa 9bulan.

Alhamdulillah juga kesihatan saya tip top. Saya buat checkup full (termasuk hormon test, inflammation test dll, bukan checkup basic ya). Jadi saya tahu tahap kesihatan saya sangat baik, alhamdulillah.

IKLAN

Anda boleh share supaya maklumat ni sampai kepada orang yang memerlukan.

1. Mindset Untuk Kuruskan Badan Dan Sihat
Mindset ni penting sebab otaklah yang akan kontrol tindakan dan keazaman kita. Nak turunkan berat lebih daripada 10kg kita perlukan keazaman yang kuat. Sebab proses nak kurus tu bukan smooth sepanjang jalan.

Ada yang statik, ada yang naik turun. Jadi kalau mental kita tak kuat, kita akan cepat putus asa.

2. Minum air banyak
Air ni penting untuk hidrasi kita sama pentingnya untuk proses weight loss. Jangan risau bab kencing banyak, bila kita dapat kencing maknanya buah pinggang kita sihat.

Lemak yang berjaya kita bakar tu akan keluar melalui air kencing. Jadi minumlah air kosong banyak-banyak supaya dapat buang lemak tu.

IKLAN

3. Makan sayur setiap hari
Sayur penting sebab sumber fiber. Bila sumber fiber kita makan secukupnya setiap hari, mudahlah bowel movement kita, mudah nak buang setiap hari. Biasanya kalau overweight / obes, kita akan sembelit. Seminggu sekali atau baper kali je seminggu membuang. Itu tak elokla.

Satu lagi kalau kita makan sayur setiap hari, mudah kita nak kenyang. Sebab makan fiber akan mudahkan kita kenyang, dan tahan lama kenyang kita tu.

4. Tidur cukup
Tidur kena cukup sebab ada kaitan dengan hormon. Lagipun tendency kalau kita stay up lambat, kita akan makan macam-macam tengah-tengah malam.

Jadi baiklah tidur awal dan secukupnya, supaya takdela kita nak craving tengah-tengah malam. Kalau makan lewat ni susah nak hadam, bila susah nak hadam senanglah berat naik.

5. Buat detox
Detox ni penting sebab dia nak cleanse badan kita. Macam overhaul kiranya. Ramai orang tak percaya kena detox dahulu. Percayalah kerana saya pernah laluinya. Sebab apa kena detox dahulu sebelum anda mulakan apa-apa regim diet?

Hati adalah organ detox. Tapi hati paling banyak simpan lemak terutama lemak daripada fruktos. Sebab tu saya akan join program detox sekali sebulan, terutama lepas perayaan (time perayaan biasanya ter cheat).

IKLAN

6. Kena tahu bila kena makan?
Ni penting. Malam-malam jangan makan, susah nak hadam. Dan tempoh kita tak makan pun penting juga untuk kita tahu timing paling elok untuk kita makan.

7. Apa yang kita boleh / elok makan?
Ada macam-macam cara diet zaman sekarang ni, contohnya:
paleo diet, mediteranean diet, atkins, keto diet dll. Tapi yang mana elok dan selamat untuk badan kita secara long term.

Kita nak kuruskan badan ni bukan semata nak cantik atau look good, tapi juga nak sihat. Jdi sebab tu jangan pilih semberono program diet (jangan ambik produk kurus yang ada bahan bahaya) semata-mata nak kurus. Cari program yang selamat dan berkesan.

Apa yang saya buat ialah saya amalkan detox meal + keto diet.

8. Amalkan suplemen yang berkualiti dan selamat
Ini penting. Bila kita diet (amalkan pemakanan yang kurang kalori), kita semestinya akan kurang ambil nutrisi. Nutrisi yang secukupnya penting untuk kesihatan kita. Jadi bagaimana?

Sebab tu kena faham ambil suplemen ni bukan suplemen tu bantu kita kurus, tapi suplemen tu bantu cukupkan jurang nutrisi. Cukupkan keperluan nutrisi kita yang tak cukup.

Jadi sebab tulah, walaupun saya berjaya kuruskan badan 23kg dalam masa 9 bulan, alhamdulillah tahap kesihatan saya bagus (saya siap buat medical checkup tau bulan April 2019 yang lalu).

Anda boleh cuba cara saya ni. Mana tahu boleh tolong anda kuruskan badan dan pada masa yang sama sihatkan diri. Jangan nak kurus sebabkan kita sakit ya. Kena hati-hati.

All the best!

sumber : Anah Ahmad