Menurut kajian, pelukan dapat mengubati rasa gusar, penyakit, berseorangan, tekanan dan kebimbangan. Malah dikatakan juga suami yang memeluk isteri akan panjang umur kerana pelukan dan sentuhan menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

Ternyata pelukan yang mesra, hangat dan romantis dapat memberikan pelbagai kelebihan. Bahkan ia juga merupakan satu terapi antara suami isteri, ibu bapa dan anak-anak. Jom kita tengok kelebihannya.

1. Tingkatkan keyakinan diri

Apabila pasangan selalu memeluk kita dengan penuh kasih sayang, ia akan meningkatkan rasa yakin pada diri sendiri. Anda akan rasa yakin bahawa anda  sempurna dan sangat dicintai.

IKLAN

2. Tingkatkan kepercayaan kepada pasangan

Apabila suami isteri saling berpelukan, mereka akan lebih terbuka dan sling mempercayai antara satu sam lain. Segala masalah mudah untuk dikongsi dan dirasai antara satu sama lain.

3. Memanjangkan umur

Apabila kerap berpelukan akan menimbulkan rasa bahagia dalam diri. Mood anda juga akan lebih stabil dan ceria, sekali gus mengurangkan risiko untuk anda mendapat penyakit.

IKLAN

4. Melegakan otot badan

Apabila anda melakukan pergerakan untuk memeluk atau dipeluk pasangan, anda menggunakan otot tubuh. Ini sekali gus dapat melegakan masalah pada otot dan meningkatkan peredaran darah di dalam tubuh badan\.

IKLAN

5. Meredakan kesedihan 

Pelukan tidak hanya dilakukan ketika anda gembira, bahkan ia sangat diperlukan apabila anda bersedih. Walaupun tanpa sepatah perkataan, dengan hanya memeluk pasangan akan mengurangkan kesedihan yang dialami, selain membuatkan pasangan rasa anda prihatin dengan apa yang dirasainya.

6. Mengajar erti memberi dan menerima

Pelukan merupakan perlakuan antara dua orang atau lebih pada satu-satu masa. Aktiviti pelukan mmebolehkan satu pihak memberi dan satu pihak lagi akan menerima. Ini menunjukkan keseimbangan di antara kedua-dua pihak lantas menimbulkan perasaan kasih dan sayang.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI