Dalam mengharungi kehidupan rumah tangga pasti akan melalui saat-saat getir yang kadang-kala boleh menggoncang bahtera yang dibina itu. Ada sebuah ungkapan ‘sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’.

Rasulullah SAW pernah bersabda, “Mana-mana lelaki yang bersabar di atas keburukan perangai isterinya, Allah akan berikannya pahala seperti yang diberikan kepada Ayyub kerana bersabar di atas bala yang menimpanya. Dan mana-mana isteri yang bersabar di atas keburukan perangai suaminya, Allah akan berikannya pahala seperti yang diberikan kepada Asiah binti Muzahim, isteri Firaun.”

Baca perkongsian menarik lelaki bernama Syafiq Ridhwan ini.

Tadi balik kerja, isteri saya mengajak saya keluar jalan. Oleh sebab duit gaji dia baru masuk selepas dia posting, maka saya turutkan jua.

Dalam perjalanan ke tempat yang dituju, saya berborak segala macam hal. Dari zaman awal perkahwinan, hal-hal politik kerja, bawalah kepada cuti umum akan datang.

Banyak juga dia membebel. Sehinggalah masuk kepada beberapa hal yang saya tersilap, contohnya bab sarapan pagi tadi yang dia buat, tapi saya terlupa bawa. Elok je bekas tu atas meja sehingga saya balik. Dan benar tuan puan, itu antara bullet yang digunakan dalam bebelan dia tadi.

IKLAN

Saya mulakan langkah untuk mematikan bebelan tersebut.

“Sayang. Imam Ghazali ada menyatakan suami yang baik adalah suami yang boleh menahan marah ketika isterinya hilang akal.”

Isteri saya terdiam. Dia memandang muka saya dengan penuh tanda tanya. Dengan muka sedikit berlagak, saya menyambung.

“Hilang akal di sini bukan bermaksud gila, sewel atau tiga suku. Tetapi hilang akal yang dimaksudkan adalah perasaan marah-marah yang tiba-tiba kerana faktor emosi, penyakit atau persekitaran.”

IKLAN

“Senang cerita hilang akal ni bermaksud hilang sabar. Maka Imam Ghazali kata lagi, ketika perempuan hilang akal itulah, lelaki harus bersabar.”

“Syarat kedua selepas agama adalah akhlak. Akhlak yang baik adalah yang tidak mencederakan orang lain. Kalau rajin ibadah tapi asal isteri marah leter terus naik tangan, belum baik lagi akhlaknya.”

Saya berhenti dengan nada perlahan. Terserlah riak dan kagum pada kehebatan diri sendiri di wajah saya. Punyalah panjang saya menghuraikan. Seraya dengan itu, saya menoleh ke tepi untuk melihat kekalahan dia. Tersenyum puas saya.

“Sebenarnya, awak nak cakap saya gila, sewel dan tiga suku ke?” isteri saya berkata dengan nada sinis disertai kerlingan mata yang tajam.

IKLAN

Saya tersentak. Punyalah panjang siap nama imam saya petik dalam menguatkan dan menambah sedikit nilai keilmuan dalam hujah yang saya beri, senang-senang dia gunakan point ini untuk lenyapkan semuanya. Lebur. Lesap. Hilang segala idea. Hanya gelengan kepala saya mampu membalas.

Mungkin begitulah perempuan. Bila melibatkan kekurangan diri dia, lagi-lagi datang dari suaminya, dia akan cepat bertindak balas. Menjadikan kekurangan tadi sebagai kelebihan dia semula. Dan sukar untuk mana-mana suami pun meneruskan perlawanan tadi, sebab ia sekadar memanjangkan saja, tapi pada akhirnya tetap jua kalah.

Dan ya tuan puan, ini apa saya belajar hari ini.

Jangan sesekali, tersilap memberi hujah.

Syafiq RiDhwan
11.56 malam
Doakan ya

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI