Gambar Sekadar Hiasan

Pasanganmu adalah rezeki terbaik yang telah diberikan oleh Allah. Dia takdirmu, dia juga amanah yang sampai bila-bila pun perlu kamu jaga dengan baik. Jangan pernah sia-siakan dia dan setiap kali kamu terasa ingin mengabaikannya, ingatlah bahawa satu masa dahulu kamu sangat menginginkannya.

Ingatlah betapa besarnya perjuangan kamu dahulu untuk memilikinya. Siang dan malam namanya ada dalam perbualan kami, bahkan dalam setiap doa yang kamu panjatkan, pasti akan diselitkan namanya. Jadi, kenapa setelah Allah beri, kamu menyesalinya? Hanya kerana kamu sudah kenali si dia luar dan dalam.

Hargailah Dia

Jangan Sia-Siakan Dia Yang Telah Kamu Miliki Kerana Dahulu Kamu Pernah Berharap Untuk Milikinya

Setiap kali kamu ingin melupakan segalanya hanya kerana perselisihan faham yang berlaku, ingatlah kembali saat anda memintanya dulu pada Allah. Bukankah kamu pasrah meminta yang terbaik namun dalam keadaan yang memaksa? Maka, setelah diberi hargailah si dia dengan bijak.

IKLAN

Berkat doamu meminta pada Allah untuk mengabulkannya, Allah telah mengizinkanmu bersatu dengannya. Mengapa kamu perlu mengabaikannya dan tidak bersyukur dengan anugerah yang telah Allah berikan kepadamu hanya kerana kamu tahu kekurangannya?

Bersyukur Dengan Segala Kekurangannya

Jangan Sia-Siakan Dia Yang Telah Kamu Miliki Kerana Dahulu Kamu Pernah Berharap Untuk Milikinya
Kredit: @citraciki

Seharusnya kamu bersyukur dan terus bersyukur di atas apa yang telah kamu dapatkan, di atas apa yang telah Allah berikan kepadamu. Biarpun banyak kekurangan di dalam dirinya yang mungkin tidak kamu sukai.

Sedarlah bahawa setiap individu mempunyai kekurangan dan kelebihan masing-masing. Jadi tak perlu menjadikan ia sebagai satu masalah yang besar. Mengapa? Kerana kamu juga sama sahaja, memiliki kekurangan dan kelebihan.

IKLAN

Ingatlah, Dulu Kamu Begitu Menginginkannya

Jangan Sia-Siakan Dia Yang Telah Kamu Miliki Kerana Dahulu Kamu Pernah Berharap Untuk Milikinya

Jangan sesekali kamu berniat untuk melepaskannya. Tetapi, carilah solusi agar kamu biasa menerima semuanya dengan penuh keikhlasan.

IKLAN

Teruslah ajar hatimu untuk mengingati betapa kamu begitu menginginkannya dulu sehingga namanya kamu sebut dalam doa siang dan malam. Setiap saat namanya sahaja yang kamu ingat.

Maka, tidak harus kamu lepaskannya dan menyerah kalah hanya kerana sebuah kesalahan yang dilakukan tanpa dia sedari. Belajarlah untuk berfikir secara bijaksana bahawa dialah pilihan terbaik Allah, ertinya dialah penyempurna terbaik dalam hidupmu.

Seberapa banyak godaan untuk mengabaikannya, kamu tidak akan mampu melakukannya di saat kamu tersedar bahawa dialah anugerah terindah Allah yang harus selalu kamu jaga dengan baik dan penuh kasih sayang.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI