Menjelang hari ini, pastikan anda mengelakkan perkara-perkara ini daripada berlaku agar anda tampil dengan persediaan terbaik di hari meraikan cinta.

Tidur Lewat Malam

Saat melangsungkan majlis pernikahan tentu sahaja memenatkan. Pastikan anda mendapatkan rehat dan tidur yang mencukupi agar keesokan harinya anda bangun dalam keadaan yang segar. Sekiranya anda berdegil, tentu sahaja mata anda akan muncul lingkaran hitam di bawah mata dan bengkak kerana kurang tidur.

Jangan Minum Air Berkafein

Selalunya rakan-rakan atau saudara terdekat antaranya sepupu akan menemani anda di malam terakhir anda bergelar anak dara. Apabila sudah ramai pasti membuatkan anda leka berborak sambil mengambil minuman berkafeina. Minuman seperti ini pastinya akan membuatkan mata anda lebih segar dan tidak mengantuk seterusnya membuatkan anda lambat tidur.

IKLAN

Lakukan Urusan Persiapan Nikah Di Saat Terakhir

Sebagai bakal pengantin, anda pastinya ingin kerja-kerja terakhir diuruskan oleh anda sendiri kerana di situ ada kepuasan yang bakal anda peroleh. Sebaiknya rancanglah urusan untuk menyiapkan kerja-kerja kahwin dengan lebih awal. Sekiranya terdapat hal-hal kecil yang masih berbaki, anda boleh mendapatkan bantuan daripada keluarga ataupun sanak saudara untuk menyudahkannya.

IKLAN

Makan Makanan Yang Tidak Sihat

Malam menjelangnya hari pernikahan bukanlah waktu terbaik untuk anda mengambil makanan yang tidak sihat seperti makanan ringan, asam jeruk, minuman bergas ataupun makanan manis yang banyak. Ini kerana makanan-makanan seperti ini boleh mengganggu pencernaan dan penghadaman sehingga membuatkan perut memulas, kembung ataupun tidak selesa pada keesokan harinya. Pastikan anda minum banyak air putih.

IKLAN

Melakukan Rawatan Atau Mencuba Produk Kecantikan

Ada sebilangan bakal pengantin berdegil dengan membuat rawatan muka seperti skrub, membuang bintik-bintik hitam ataupun mencuba produk kecantikan sehari sebelum hari bahagia. Ingatlah bahawa rawatan atau produk yang tidak diketahui keberkesanannya ini jika tidak sesuai dengan kulit anda akan meninggalkan kesan yang buruk pada wajah. Tentu sahaja anda tidak mahu wajah kelihatan merah dan penuh dengan parut akibat kesan memicit saat anda ditatarias oleh jurumekap. Jadi elakkan perkara sebegini berlaku.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI