Hari pertama puasa ni, memang kita teruja sungguh nak memasak. Mana yang dah rancang menu untuk hari ini, memang hebat. Kerana ada sahaja yang masih terfikir-fikir nak masak apa. Selain nasi, kita juga boleh pelbagaikan juadah dengan tambahan menu lain. Manalah tahu kalau-kalau suami nak makan bakso ke?

Kuah amat penting dalam menghasilkan bakso yang sedap dan enak. Jom kita cuba resipi kuah bakso Indonesia yang telah dikongsi oleh Ekynn Aziz.

*****

Bakso Indonesia request by my mom. Resepi ni original dari orang indo ye. Saya guna bebola daging segera je. Kalau nak sedap boleh guna bebola daging jenama mohd armiya@ramly lebih sedap dan terasa dagingnya.

IKLAN

Ni saya kongsi kan resepi kuah bakso indonesia.

KUAH BAKSO INDONESIA
(10 org makan)

Bahan-bahan:

  • Tulang daging RM10
  • Bebola daging
  • 2 biji bawang merah dihiris
  • 2 batang serai dititik (taknak letak pn takpe)
  • 1 helai daun pandan(taknak letak pn takpe)
  • 1 1/2 kiub pati daging
  • Perasa ajinomoto (boleh ganti maggi cukup rasa)
  • Garam secukup rasa
  • *2 biji bawang
  • *6 ulas bawang putih
  • *3@4 biji buah keras
  • *1 inci halia
  • *1 inci kunyit hidup
  • *1 sb serbuk lada sulah

(Blend@tumbuk bahan bertanda *)

IKLAN

Serai dan pandan tu bahan additional sahaja. Kalau taknak letak pun takpe.

Cara-caranya:

  1. Rebus tulang daging selama 30minit. Lagi lama lagi sedap.
  2. Dalam kuali lain boleh tumis bawang hiris. Kemudian masuk kan bahan blend@tumbuk, pandan dan serai titik.
  3. Dah naik bau boleh tuang bahan tumis dalam periuk rebusan tulang tadi. Dan masukkan bebola daging.
  4. Perasakan dengan garam dan ajinomoto@maggi cukup rasa.
  5. Rebus sampai bebola daging timbul. Timbul tu maknanya kuah dah masak ye. Dah siap!

IKLAN

Resipi Cili Kicap

Bahan-bahan:

  • *Segenggam cili padi hijau
  • *6 ulas bawang putih
  • 1 sb cuka
  • 1 sb kuah bakso
  • 4 sb kicap manis
  • Secukup rasa
  • Garam

Cara-cara:

  1. Rebus bahan bertanda *. Dah lembut boleh blend@tumbuk.
  2. Kemudian masuk kan bahan2 lain sesedap rasa. Gaul sebati. Dah siap.

Boleh makan dgn bihun, mee, kuey teaw.

Selamat mencuba!

Sumber: Ekynn Aziz via grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN)