Usahawan terkenal, Datuk Azril Mohd Radzi berkongsia berita gembira apabila ibunya, Wan Zaiton Megat Othman selamat bernikah dengan lelaki pilihannya, Baharom Othman, 67, di Shah Alam, Selangor.

“Alhamdulillah, di usia 64 tahun mak kembali menjadi pengantin baharu. Saya pandang yang baik-baik, Allah datangkan ujian, sebab Allah nak bagi yang lebih indah. Syukur percaturan Allah itu yang terbaik,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azril Mohd Radzi (@azrilradzi)

Menurut Datuk Azril, suami ibunya itu adalah rakan sekampung di Kampung Felda Guar Napai, Kodiang, Kedah.

“Mak berkahwin pada 1981 sebelum bercerai pada 2019. Namun, sejak 2004 mak hidup berdikari selepas ayah kahwin lain. Tak pernah saya terfikir rumah tangga orang tua saya akan tersadai. Melihat mak bersedih masa-masa membesarkan anak-anak, bukan perkara mudah, hati manalah yang tak sama dukacita.

“Namun, yang lepas biarlah berlalu. Masa itu saya bangkit pujuk diri, tempoh itu jugalah saya berjuang nak ubah nasib diri, mak dan keluarga. Tahun lepas saya bawa mak menunaikan haji.

IKLAN

“Di Arafah dia berdoa jika masih ada jodoh buat dirinya, semoga pertemukan yang terbaik. Siapa sangka, balik dari haji, mak berjumpa semula dengan Uncle Baharom di Facebook.

“Kebetulan ketika itu Uncle juga baru kematian isteri lebih setahun lalu, sebelumnya selama lima tahun Uncle menjaga isterinya yang strok,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azril Mohd Radzi (@azrilradzi)

Menurutnya yang juga anak ketiga daripada empat beradik, keputusan ibunya itu disambut baik termasuk anak-anak di pihak lelaki.

IKLAN

“Selepas tujuh bulan saling berhubung, barulah mereka ambil keputusan untuk berkahwin. Perancangan ini pun dibuat lebih kurang sebulan lalu. Keluarga kedua belah pihak berjumpa dan berbincang.

“Sebagai anak sudah tentu saya seronok. Sekurang-kurangnya mak dah ada teman. Jadi, kami anak-anak tak perlu risau sangat, lagi pula mak selalu cakap sunyi. Terpancar kegembiraan pada wajah mak.

“Mak masih sihat, dia tidak ada apa-apa sakit, Alhamdulillah. Mak memang duduk rumah saja, Uncle pun dah bersara dari Felda. Sekarang, mak dah ada teman. Lega dan tak perlu risau sangat,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azril Mohd Radzi (@azrilradzi)

IKLAN

Beliau berkata, ibunya itu sudah mempunyai sembilan cucu dan sebelah lelaki memiliki lima cucu. Mereka sekeluarga merancang untuk pergi bercuti di United Kingdom bulan depan.

Sumber: Harian Metro  dan Instagram Datuk Azril Mohd Radzi 

 

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI