Orang nak pergi honeymoon, kita pun teruja juga. Dalam checklist pasangan yang bakal berkahwin, mesti ada dimasukkan destinasi bulan madu diimpikan. Mewah atau tidak, itu terpulang kepada bajet pasangan. Kalau boleh, majlis kahwin biarlah sederhana supaya kita boleh enjoy perbelanjaan lebih mewah untuk kehidupan lepas berkahwin dan semestinya untuk honeymoon! 

 

Selepas PKP, pusat peranginan dan pelancongan sentiasa havoc dengan pakej percutian yang hebat-hebat. Masa inilah pasangan pengantin perlu ambil peluang untuk memilih pakej yang sesuai dengan bajet anda. Ini tip untuk anda ikuti! 

 

 

  1. Tetapkan bajet 

Sebelum pilih pakej, tetapkan dulu bajet yang ingin dibelanjakan. Kemudian masukkan juga bajet untuk perbelanjaan makan, penginapan, pengangkutan sepanjang di sana, serta bajet membeli-belah. Sentiasa ikut pada bajet anda. Kalau boleh, hadkan jumpah wang dalam kad debit supaya tidak berbelanja berlebihan. 

 

 

2.Percutian tanpa paksaan 

IKLAN

Kalau tak cukup bajet untuk berbulan madu, tanggungkanlah dulu. Bukan wajib pun. Mungkin anda terhalang dari segi jadual waktu kerja yang tidak mengizinkan atau keadaan ekonomi yang tidak memberangsangkan, tentu boleh tanggungkan dulu. 

 

 

3.Be open 

Be open dengan pasangan sudah tentu tetapi anda perlu juga bersikap terbuka dengan pihak yang anda berurusan. Contohnya, beritahu kakitangan hotel anda datang untuk berbulan madu. Mungkin anda boleh terima ‘hadiah’ istimewa daripada pihak hotel nanti. 

IKLAN

 

 

4.Rancang bulan madu sendiri 

Kenapa nak ikut perancangan orang kalau anda boleh rancang sendiri? Sama ada anda mahu membli-belah, menikmati suasana tepi pantai 24 jam mahupun hanya duduk di kawasan hotel sepanjang masa. Bertoak-ansur juga dengan pilihan pasangan supaya tidak ada yang bermasam muka nanti! 

 

IKLAN

 

5.Kejutan 

Ini mungkin percutian pertama dan terakhir untuk anda berdua. Selepas ini, kalau ada rezeki anda tentu akan bercuti bersama si kecil pula. Jadikanlah percutian bulan madu ini paling indah untuk pasangan. Buatlah kejutan sikit. Tak semestinya suami perlu plan kejutan tapi isteri pun boleh rancang sesuatu yang sweet! 

 

 

Anda sudah boleh mula merancang sesuatu untuk bulan madu. Yang pasti, poket kena ‘lebat’. Tidaklah nanti terkongkong dengan kewangan! 

 

Kredit foto: Instagram Dato Dr Nazri Khan

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI