Kalau jodoh tak kemana, janganlah kita nilai diri seseorang dengan hanya melalui luaran sahaja. Apabila ada seseorang yang nak kahwin pada usia muda, ada sahaja yang terus melabelkan sebagai ‘menggatal’. Mungkin itu sudah jodohnya.

Namun bagi tidak dinafikan kahwin pada usia muda ini berat tanggungjawabnya kerana perlu bersedia menghadapi pelbagai cabaran. Teruskan niat anda jika ia betul ikhlas dan kebaikkan. Ada 5 tips anda perlu tahu jika ingin kahwin pada usia muda.

Kalau Nak Kahwin Muda Kena Bersiap Sedia Dengan 5 Perkara Ini

IKLAN

1. Jangan tinggal solat

Ini kerana orang yang tidak tinggal solat hatinya lebih kusyuk dan tenteram untuk memikul tanggungjawab yang diberi.

2. Bertanggungjawab

Bersiap sedialah untuk memikul tanggungjawab anda apabila sudah berkahwin kelak. Jangan lepas tangan dan abaikan keperluan pasangan anda. Dalam perkahwinan kita mesti ada kerjasama.

IKLAN

Kalau Nak Kahwin Muda Kena Bersiap Sedia Dengan 5 Perkara Ini

3. Hormat orang tua

Ini sangat penting kerana orang tua kitalah yang akan merestui dan mendoakan agar rumah tangga kita berjalan lancar. Sifat menghormati itu harus ditanam dalam diri kerana kita akan mengenali lebih ramai lagi sanak-saudara apabila sudah berkahwin.

IKLAN

4. Kukuhkan kewangan

Dengan zaman yang sekarang, kewangan sangat diperlukan bagi kita untuk membeli semua benda. Jika anda berhasrat ingin kahwin muda, simpanlah wang anda dengan bijak. Jangan membazir pada barangan yang tidak berfaedah.

5. Matang dalam semua perkara

Penting untuk anda bersikap lebih matang apabila sudah berkahwin ini kerana anda perlu pandai dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Jangan biarkan ia tergantung dan tak bernoktah. Kalau boleh elakkan perangai yang sama anda ada sewaktu bercinta dahulu kerana anda sudah dewasa bukan kanak-kanak lagi.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI