TAHUKAH ANDA?
Ya, bagi mereka yang baru sahaja berkahwin, tingkap waktu atau “window period” untuk mereka menderma kembali adalah selama 1 TAHUN .
KENAPA?
Tingkap waktu ini adalah untuk memastikan pasangan yang baru mendirikan rumah tangga bebas daripada sebarang jangkitan penyakit terutamanya virus HIV atau penyakit-penyakit berjangkit yang lain.
Pasangan suami isteri juga hendaklah mengambil tahu sekiranya ada dalam kalangan ahli keluarga yang mempunyai penyakit seperti Hepatatis A, B atau C.
Ini adalah untuk memastikan pasangan suami isteri bebas daripada jangkitan penyakit-penyakit yang dinyatakan dalam tempoh waktu yang telah ditetapkan.
Selepas 1 tahun barulah anda boleh menderma darah kembali seperti biasa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pilihan Kek Kahwin Yang Tepat Serikan Majlis Resepsi
Kek dan majlis perkahwinan sememangnya tidak dapat dipisahkan. Tidak lengkap sesebuah majlis perkahwinan tanpa acara memotong kek. Tidak kira tema tradisional ataupun ringkas, kek perkahwinan bakal menjadi penyeri dan atur cara majlis yang ditunggu-tunggu oleh tetamu jemputan. Ini kerana acara memotong kek merupakan acara kemuncak dan penutup acara dalam sesebuah majlis meraikan cinta.
Kek perkahwinan memainkan peranan penting sebagai penyeri majlis sama seperti memilih pelamin yang indah. Membeli atau menempah kek perkahwinan bukan sekadar untuk mencukupkan syarat tetapi ia memerlukan perancangan awal agar impian untuk memiliki kek perkahwinan tercapai. Ada sesetengah kek mengambil masa yang lama untuk disiapkan terutamanya daripada segi hiasan kerana ada yang perlu ditempah ataupun perlu dibuat.
Pada masa kini, kebanyakan kek perkahwinan dihasilkan sebagai sebuah karya agung untuk dipersembahkan di hari bahagia pasangan mempelai. Ia memberikan nilai sentimental dan kemanisan kepada pasangan pengantin. Apabila berbicara tentang pemilihan warna kek perkahwinan, ia mungkin menjadi satu perkara yang remeh. Pemilihan warna kek perkahwinan yang tepat dan ideal mampu memberi nilai tambah yang sempurna untuk sesebuah majlis perkahwinan.
Semak beberapa tip sebelum anda dan pasangan mengambil keputusan untuk memilih warna kek yang disukai agar ia bakal menjadi penyeri majlis resepsi yang akan berlangsung.
Putih
Warna putih selalunya menggambarkan kesucian apatah lagi ia cukup sinonim dengan sebuah majlis perkahwinan. Maka tidak hairanlah jika ramai pasangan mempelai memilih kek perkahwinan dengan tema warna putih.
Merah jambu dan coklat
Rona coklat memberi satu aura yang lembut tatkala digabungkan dengan warna merah jambu. Kedua-dua warna ini apabila digandingkan bersama akan mencetuskan mood yang tersendiri. Seakan-akan bersatu, rona coklat dan merah jambu menterjemahkan rasa bahagia yang terpancar pada wajah pasangan mempelai.
Monokrom
Jika anda suka pada warna-warna monokrom, tidak ada salahnya untuk anda memilih warna sebegini untuk warna kek perkahwinan anda. Tentu sekali ia akan kelihatan moden dan pastinya unik. Warna ini sesuai buat pasangan mempelai yang inginkan sesuatu yang moden dan terkini.
Emas dan putih
Aura mewah dengan biasan rona emas dan putih pastinya memukau setiap mata yang memandang. Lengkapi hiasan dekorasi kek perkahwinan anda dengan sekuntum bunga yang mekar di sisi kek.
Kuning dan merah jambu
Kek perkahwinan berwarna kuning pastel apabila diberikan terapan bunga-bungaan hiasan rona merah jambu melengkapkan lagi aura feminin. Kombinasi rona kuning dan merah jambu juga sesuai untuk sebuah majlis perkahwinan yang memilih konsep ringkas tetapi moden.
Ombre
Injeksi warna ombre merupakan penggunaan garapan warna yang berkala. Campuran warna emas pada bahagian atas kek menaikkan seri persembahan sesebuah kek perkahwinan. Kebanyakan pasangan pengantin yang memilih warna ombre untuk kek perkahwinan biasanya gemar pada sesuatu yang elegan.
Perak dan putih
Dua warna ini menampilkan sesuatu yang berbeza untuk sebuah seni hiasan dekorasi kek perkahwinan. Penggunaan warna perak dan putih bakal menaikkan aura keanggunan sesebuah kek perkahwinan.
Kuning dan coklat
Gabungan rona kuning dan coklat menyaksikan penyatuan warna yang serasi. Berada dalam kelompok rona-rona senada dan apabila ia diserasikan bersama bakal mencetuskan dimensi dekorasi kek perkahwinan yang sempurna.
Lavender dan lilac
Segar mata memandang. Kek dengan penggunaan rona lavender dan lilac mungkin agak jarang menjadi pilihan pasangan mempelai namun jika diaplikasikan dalam seni dekorasi hiasan kek perkahwinan, ia bakal menyaksikan sesuatu yang unik dan lain daripada yang lain.
Merah dan putih
Warna yang pastinya mencetuskan mood romantis. Mainan rona merah dan putih pastinya mampu melontarkan suasana meriah buat majlis resepsi lantas menjadikan majlis tampak lebih sempurna.
FOTO : KOLEKSI MILKBUTTERBAKERY MALAYSIA INSTAGRAM : MILKBUTTERBAKERY
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul
Ada sesetengah orang dia suka simpan kosmetik dalam peti ais, tetapi sebenarnya selamat ke guna cara ini? Risau takut ada kesan lain pula ya.
Suka Simpan Kosmetik Dalam Peti, Ini Cara Selamat Dan Betul
Hah, tak salah pun kalau nak simpan kosmetik di dalam peti sejuk, tetapi ini bergantung kepada bahan yang terkandung.Jika kosmetik anda mengandungi bahan organik yang selamat, produk tersebut selamat disimpan di dalam peti sejuk.
Kosmetik dengan bahan ringan, neutral dan organik, sebagai peraturan, tidak mengandungi bahan pengawet. Suhu sejuk sebenarnya mungkin merupakan storan terbaik untuk mengekalkan kualiti kosmetik organik ini.
Alternatif Untuk Melindungi Kosmetik Daripada Suhu Tinggi
Untuk produk kosmetik yang tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari atau suhu persekitaran yang tinggi, penyimpanan dalam peti sejuk boleh menjadi alternatif yang mudah.
AWAS, disyorkan penyimpanan di dalam peti sejuk tidak dijalankan secara berterusan! Cukup hanya untuk beberapa jam, ini bagi menstabilkan suhu produk kosmetik supaya formula, tekstur dan kualiti terpelihara.
Toner, Face mist Dan Losyen Boleh Disimpan Di Dalam Peti Sejuk
Kemudian disyorkan juga untuk menyimpan produk kosmetik dan penjagaan muka tanpa minyak di dalam peti sejuk. Sebagai penyegar, ia berfungsi sebagai penyegar dan juga berguna untuk mengetatkan pori-pori muka dan mengurangkan kulit berminyak.
Apabila digunakan sejuk, toner adalah paling berkesan apabila ia bersentuhan langsung dengan kulit. Ini juga berlaku semasa menyimpan losyen dan semburan muka di dalam peti sejuk.
Boleh Mengurangkan Risiko Kerengsaan Kulit
Menyimpan kosmetik di dalam peti sejuk bukan sahaja membuatkan anda berasa lebih segar, tetapi juga boleh mengelakkan kerengsaan kulit. Kerana tekstur kosmetik yang sejuk boleh meningkatkan peredaran darah untuk mengelakkan iritasi dan bengkak secepat mungkin. Anda yang mempunyai kulit kering dan mudah memerah pun boleh menghadapinya dengan tekstur sejuk produk kecantikan kulit.
Simpan di dalam peti sejuk pada suhu sejuk biasa, walaupun dibenarkan. Adalah disyorkan untuk menyimpan kosmetik pada suhu ideal antara 8 dan 25 darjah Celsius.Terdapat kebimbangan bahawa suhu yang terlalu sejuk akan menyebabkan kosmetik membeku dan formula vitamin yang terkandung di dalamnya akan hilang.
Begitu juga dengan tempoh penggunaan. Penyimpanan kosmetik di dalam peti sejuk perlu dilakukan dengan masa yang mencukupi, iaitu dari 4 hingga 6 jam. Anda boleh mengeluarkan sementara yang selebihnya pada suhu bilik biasa. Selepas 2-3 jam anda boleh menyimpannya semula di dalam peti sejuk untuk masa yang disyorkan.
Perhatikan Cara Penyimpanan
Pastikan menyimpan kosmetik di dalam peti sejuk tidak bercanggah dengan barangan lain di dalam peti sejuk. Simpan kosmetik dalam bekas steril dan bertutup untuk mengekalkan kualiti aroma dan formula kosmetik. Menyimpan kosmetik tanpa bekas, walaupun tertutup rapat, boleh menjejaskan kualiti produk dan menjejaskan makanan dan minuman di dalam peti sejuk anda.
Tengok tarikh luput produk!
Seperti makanan, kosmetik mempunyai tarikh luput. Pastikan anda juga menyemak tarikh luput setiap kali anda menggunakan produk kecantikan. Sekiranya tarikh luput hampir tamat, menyimpan kosmetik di dalam peti sejuk bukanlah penyelesaian! Penyimpanan peti sejuk hanya menjejaskan kesegaran tekstur, bukan jangka hayat produk.
Tidak semua kosmetik boleh disimpan di dalam peti sejuk
Terutamanya untuk produk kosmetik berasaskan minyak atau minyak tinggi. Tidak digalakkan menyimpan bedak, gincu, bedak asas dan juga krim muka di dalam peti sejuk. Kandungan minyak dan derivatifnya boleh menebalkan tekstur produk dan menjadikannya mudah retak dan berkerak, menjadikannya tidak boleh digunakan. Perubahan kimia juga boleh merosakkan formula produk.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahaya Kalau Bakal Pengantin Kurang Vitamin C Dalam Badan
Skurvi mungkin penyakit yang jarang berlaku dalam masyarakat di negara ini tetapi ia bukanlah sesuatu yang asing dan berpunca daripada kekurangan vitamin C yang berpanjangan dalam diet seseorang.
Bagi mereka yang tidak gemar makan buah-buahan atau sayur-sayuran, selain tidak mengambil suplemen vitamin C, mereka tetap boleh terdedah kepada skurvi sekiranya keadaan itu dibiarkan dalam tempoh yang lama.
Skurvi boleh menyebabkan seseorang berasa lemah, mengalami kerosakan gigi, tulang rapuh, penghasilan kolagen terjejas, kekurangan darah, pendarahan pada gusi dan sekitar liang roma selain bulu roma berkerinting.
Tubuh manusia tidak mempunyai kemampuan untuk menghasilkan vitamin C dan ia perlu dimasukkan di dalam diet melalui pengambilan makanan yang kaya vitamin C.
Dengan mengambil buah-buahan, sayur-sayuran atau makanan yang ditambah vitamin C setiap hari, seseorang dapat mengelak daripada mengalami penyakit skurvi.
Kandungan vitamin C dalam tubuh boleh kehabisan dalam tempoh satu hingga tiga bulan dan ia perlu ditambah dari masa ke masa.
Penyakit itu dikesan berlaku sejak zaman purba lagi apabila rekod menunjukkan masyarakat Mesir seawal 1550 sebelum Masihi mengalami simptom skurvi.
Ia juga sering dialami oleh pelayar pada zaman Renaissance iaitu sekitar kurun ke-16 hingga ke-18 yang pada mulanya pernah disalah erti sebagai penyakit berjangkit.
Pada kurun ke-17, dua pakar perubatan iaitu John Woodall dan James Lind berjaya membantu mengurangkan kadar kematian akibat skurvi.
Woodall menyenaraikan jus lemon sebagai penawarnya dan menyarankan Syarikat Hindia Timur membekalkan jus berkenaan untuk pelayarnya pada 1617.
Manakala, pada 1747 pula Lind yang bertugas sebagai pakar bedah tentera laut mendapati buah oren dan lemon mampu menyembuhkan penyakit skurvi.
Bagaimanapun, Lind mengambil masa selama 41 tahun untuk meyakinkan Tentera Laut Diraja British supaya membekalkan jus limau kepada pelayarnya.
Sebaik jus limau dibekalkan kepada anak kapal, masalah kesihatan akibat kekurangan vitamin C dalam kalangan pelayar British berkurangan secara mendadak.
Pengetahuan mengenai kadungan vitamin C dalam makanan penting kerana ia boleh membantu meningkatkan sistem pertahanan badan seseorang.
Manusia mendapat 90 peratus jumlah vitamin C daripada sayur-sayuran dan buah-buahan tetapi kandungan vitamin C dalam makanan berkenaan boleh berkurangan sehingga 40 peratus apabila ia dimasak.
Pada masa sama, vitamin C yang juga dikenali sebagai asid askorbik mudah teroksida dan simpanan di dalam tubuh pula banyak digugat oleh faktor alam sekitar dan gaya hidup seperti merokok serta keadaan biologikal seperti keradangan atau mengambil zat besi secara berlebihan.
Faktor lain yang membawa kepada kekurangan vitamin C adalah sikap jahil mengenai pemakanan apabila ada yang mendidihkan jus buah, menyekat sesetengah makanan dalam diet, alahan ataupun mengalami masalah mengambil makanan secara oral.
Selain masalah pemakanan yang tidak seimbang, penyakit skurvi turut berlaku kepada pesakit anoreksia, mental, buah pinggang serta barah atau mereka yang mengelak makanan berasid.
Kematian secara mengejut boleh berlaku dalam kalangan pesakit skurvi, oleh itu memastikan vitamin C sentiasa cukup dalam diet adalah kunci utama rawatan.
Apabila dirawat dengan betul, skurvi adalah penyakit yang mudah sembuh. Semua masalah berkaitan skurvi akan sembuh dalam masa beberapa minggu sekiranya mendapat dos tepat untuk menampung semula simpanan vitamin C di dalam tubuh.
Sebaik pesakit skurvi diberikan dos vitamin C yang cukup, pendarahan secara spontan akan berhenti dalam masa sehari, sengal otot dan tulang akan hilang dengan cepat, pendarahan dan kesakitan gusi akan pulih dalam tempoh antara dua ke tiga hari dan perubahan warna kulit akibat pendarahan pula pulih secara perlahan-lahan dalam tempoh 12 hari.
Antara makanan yang kaya dengan vitamin C ialah buah-buahan sitrus terutamanya limau gedang dan lemon, buah beri, tembikai susu dan sayur-sayuran termasuk brokoli, bayam, lada hijau, tomato, kentang serta kubis.
Golongan berisiko mendapat penyakit skurvi
1. Bayi yang hanya diberikan susu lembu dalam tempoh satu tahun usianya.
2. Individu yang gemar mengambil alkohol.
3. Mereka yang suka mengamalkan diet ikutan.
4. Golongan yang berusia yang gemar makan roti dan teh saja.
5. Pesara yang tinggal sendirian.
6. Mereka yang gemarkan makanan ringan.
7. Golongan susah dari segi kewangan dan mengelak membeli buah atau sayuran.
8. Pelarian yg Âhanya mendapat bekalan makanan terhad.
9. Perokok.
10. Wanita mengandung atau sedang menyusukan bayi. Mereka memerlukan lebih banyak vitamin C.
11. Pesakit aneroksia.
12. Pesakit diabetes jenis satu.
13. Pesakit buah pinggang yang menjalani dialisis.
14. Mereka yang pernah menjalankan pembedahan pintasan gastrik untuk mengurangkan berat badan.
15. Mereka yang memiliki kandungan zat besi terlalu tinggi dalam badan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI