Menurut beberapa kajian yang dilakukan, individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit. Ketawa 100 kali bersamaan dengan 15 minit senam berbasikal. Ketawa selama 10 hingga 15 minit boleh membakar banyak kalori.

Mungkin ada yang tidak percaya dengan kenyataan ini tetapi, tidak salah untuk kita mencuba dan merasa sendiri nikmat ketawa itu. Ini antaran cara lain yang mampu juga membakar kalori anda!

Image result for ketawa

Memasak

Ya, memasak pun sangat baik ya untuk buang kalori. Rajin-rajinkanlah diri ke dapur. Nak siapkan bahan memasak boleh membakar 128 kalori. Tu belum lagi kalau korang pergi beli bahan nak masak dekat pasar.

Pergi gym

Kalau malas nak keluar, korang boleh je pergi gym. Pergi gym selama 15 minit dah boleh bantu korang untuk buang 107 kalori. Tapi, korang disarankan untuk pergi gym selama 30 minit sehari.

IKLAN

Berdiri

Betul tu kawan-kawan, berdiri dalam train selama 30-40 minit boleh bantu korang untuk membakar 1000 kalori. Kalau nak hilangan penat berdiri, korang bolehlah dengar ebook, mendengar muzik atau baca artikel dekat Dhia.com.my.

Ketawa

Rupa-rupanya ketawa selama 20 minit boleh membantu membakar kalori sama dengan berlari sejauh 1.5 kilometer. Selain itu juga, ketawa pun boleh kengurangkan stres dan menghasilkan hormon gembira. Apalagi, pergilah tengok siri yang kelakar dekat Netflix atau lepak dengan kawan-kawan yang boleh buat korang pecah perut.

Bersihkan bilik mandi

IKLAN

Sebenarnya membersihkan rumah pun boleh buat korang hilang kalori. Bilik mandi adalah kayu ukur betapa pembersihkan sesebuah keluarga itu. Jadi, jangan lupa sental segala kotoran, lumut dalam bilik mandi selama 20 minit sebab ia boleh bantu bakar kalori.

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

Sumber : CNN indonesia