Memang mengasyikkan bila dapat makam buah tembikai terutama ketika cuaca panas. Terasa sejuk bila ‘lalu’ ditekak. Buah yang dikenali dengan nama saintifiknya citrullus lunatus ini mempunyai vitamin C yang tinggi, vitamin A dan banyak sebatian tumbuhan yang menyihatkan.

Buah tembikai bukan setakat menyegarkan tubuh tetapi juga baik untuk kesihatan. Secawan jus buah tembikai mengandungi hanya 46 kalori. Bagi mendapatkan khasiat tembikai, makanlah buah tembikai yang segar.

Jika mahu meminum jus yang dihasilkan daripada buah tembikai, jangan pula menambah pemanis atau gula ke dalamnya. Amalkan pengambilan buah tembikai dalam pemakanan seharian kerana banyak khasiatnya untuk tubuh.

Lelaki Elok Amalkan Makan Buah Tembikai, Boleh Tingkatkan ‘Kekuatan’ Stamina Tubuh
Kredit foto: Pixabay

Melalui perkongsian Dr Suri Roowi banyak khasiat buah tembikai untuk kesihatan. Paling penting, buah tembikai juga elok diamalkan oleh kaum lelaki? Nak tahu apa kebaikannya pada kaum lelaki? Berikut penjelasan yang diberikan saintis ini.

MAKAN TEMBIKAI ATASI SAKIT BADAN DAN OTOT?

Meminum jus tembikai boleh memulihkan sakit otot selepas bekerja. Ini kerana tembikai boleh menambah air dalam badan dan kaya dengan asid amino L-citrulline.

IKLAN

Asid amino L-citrulline bertindak sebagai antioksidan. Bahan ini akan ditukarkan oleh badan kepada L-arginine, asid amino yang bantu kendurkan salur darah dan perbaiki peredaran darah.

Bahan ‘L-citrulline’ juga boleh bantu meningkatkan stamina ‘kekuatan’ lelaki dan ‘erectile function.’

Lelaki Elok Amalkan Makan Buah Tembikai, Boleh Tingkatkan ‘Kekuatan’ Stamina Tubuh
Kredit foto: Pexels

L-Citruline lebih tinggi dalam tembikai kuning (isi dan kulit) berbanding tembikai merah

Terdapat juga kajian menunjukkan jus tembikai boleh kurangkan sakit dan kerosakan otot selepas bersenam.

IKLAN

Kajian yang melibatkan 7 atlit mendapati meminum 500 mL jus tembikai dapat kurangkan sakit otot 24 jam selepas bersenam.

Bagaimanapun, tembikai mempunyai GI yang agak tinggi. Sumber tinggi GI kurang sesuai untuk pesakit diabetis.

IKLAN
Lelaki Elok Amalkan Makan Buah Tembikai, Boleh Tingkatkan ‘Kekuatan’ Stamina Tubuh
Kredit foto: Pixabay

Kajian antarabangsa menunjukkan tembikai mempunyai index glisemik (GI) 72, namun kajian universiti tempatan mendapati GI tembikai hanya 55.

Makan terlalu banyak tembikai pula boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, kembung perut dan cirit-birit.

Kesimpulannya makanlah berpada-pada. Apa-apa jua makanan yang dimakan secara berlebihan pasti akan mendatangkan kemudharatan.

Sumber: Dr Suri Roowi Kredit foto (top image) Pixabay

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI