Ramai pengantin lebih suka memilih majlis resepsi diadakan dalam sebuah dewan yang besar untuk bilangan jemputan yang ramai. Namun jika bilangan jemputan anda tidak ramai, resepsi di rumah cukup sempurna diadakan.

Sebagaimana majlis di dewan, di rumah juga tidak kalah meriahnya. Malah lebih memudahkan segala kerja kerana ia diadakan di rumah sendiri.

Paling utama, bagaimana anda hendak merancang agar majlis resepsi yang anda ingin adakan di rumah tetap memberikan hasil yang ‘wow’ dan dikenang buat selamanya. Ini caranya yang anda kena cuba!

1. Gunakan halaman rumah dengan sebaiknya

Memiliki halaman yang luas dan banyak tanaman? Ubah halaman rumah anda menjadi lokasi resepsi perkahwinan anda dengan konsep yang unik. Tidak perlu dekorasi yang mewah, kesan minimalis akan membuatkan lokasi resepsi anda tampil lebih cozy.

Jika resepsi diadakan malam hari, tambahkan hiasan lampu. Lilitkan lampu warna-warni pada pohon untuk memberikan kesan romantis.

IKLAN

2. Pilih satu atau dua warna untuk tema perkahwinan

Majlis Kahwin Di Rumah Tetap Beri Hasil Yang ‘Wow’ Jika Buat Cara Ini

Agar memberi kesan mewah dan elegan, cukup sekadar memilih maksimum dua warna untuk tema perkahwinan. Warna tema yang anda pilih akan memudahkan anda dalam memilih konsep dekorasi pelamin. Untuk dekorasi pelamin, pilih yang sederhana. Hindari terlalu banyak hiasan. Warna putih dan merah jambu boleh menjadi pilihan yang tepat untuk tema warna perkahwinan anda.

3. Jangan lupa siapkan photo booth yang sederhana

Majlis Kahwin Di Rumah Tetap Beri Hasil Yang ‘Wow’ Jika Buat Cara Ini

IKLAN

Menyediakan spot untuk photo booth di majlis perkahwinan yang diadakan di rumah wajar dipertimbangkan. Anda dapat memanfaatkan satu spot venue perkahwinan anda. Buat dekorasi dengan tema vintaj, untuk memberikan kesan elegan di majlis perkahwinan anda.

4. Untuk hidang tetamu, manfaatkan halaman belakang

Majlis Kahwin Di Rumah Tetap Beri Hasil Yang ‘Wow’ Jika Buat Cara Ini

IKLAN

Ingin suasana yang berbeza dan nampak classy? Manfaatkan halaman belakang rumah untuk menjamu para tetamu. Dengan konsep garden party, majlis yang sederhana memberi kesan yang memukau. Siapkan kerusi, dekorasi dan bunga. Untuk memberikan kesan semarak, tambahkan belon-belon sesuai dengan warna tema perkahwinan anda.

Moga dengan idea kreatif ini anda sudah dapat membayangkan konsep perkahwinan yang akan berlangsung di rumah.

Jangan lupa saksikan episod menarik minggu ini di Pesona Pengantin jam 7 malam tentang lokasi perkahwinan. Hanya di Astro Prima & Maya HD.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI