Biar mati anak, jangan mati adat. Orang Melayu memang kaya dengan adat dan budaya. Pendek kata ia mahu terus diwarisi turun-temurun. Sebelum berlangsung sesebuah majlis perkahwinan ada bermacam aturcara yang direncanakan sebagai mendukung adat yang diamalkan sejak zaman nenek moyang lagi. Salah satu ritual tersebut ialah majlis malam berinai.

Majlis malam berinai merupakan tradisi perkahwinan Melayu. Meskipun majlis malam berinai sudah agak dilupakan oleh golongan masyarakat masa kini namun masih ada yang mengganggap bahawa majlis malam berinai ini harus diteruskan agar ia tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Kini adat ini kembali menjadi trend apabila ramai anak-anak muda mula ‘menghidupkan’ semula budaya ini.

Sebenarnya jika mengikut budaya asal majlis malam berinai, majlis ini dibahagikan kepada dua majlis iaitu majlis berinai kecil dan majlis berinai besar. Malam berinai kecil biasanya diadakan pada waktu petang, tiga malam sebelum hari perkahwinan. Hanya ahli keluarga terdekat sahaja yang hadir. Tujuannya ialah untuk ‘menghias’ pengantin perempuan. Ada juga pihak keluarga yang turut mengadakan acara mandi bunga untuk majlis malam berinai. Walau bagaimanapun terpulanglah pada diri masing-masing tentang bagaimana untuk ‘mencorakkan’ malam berinai seperti yang diinginkan.

Majlis Malam Berinai Kembali Trend, Ramai Pasangan Pengantin Mula ‘Menghidupkan’ Semula Budaya Ini

Pada majlis malam berinai kecil, inai akan dihiaskan pada kedua-dua belah tangan dan kaki pengantin perempuan. Pengantin lelaki juga dipakaikan inai pada jari kelingking, jari manis dan jari hantu pada sebelah tangan sahaja. Untuk malam berinai besar biasanya diadakan pada malam sebelum hari perkahwinan atau selepas akad nikah untuk para jemputan khas daripada pihak lelaki dan pihak perempuan bagi memeriahkan majlis.

IKLAN

Ketika majlis malam berinai besar, tetamu lelaki akan merenjiskan sedikit beras kunyit  di sebelah kiri dan kanan bakal pengantin lelaki. Proses yang sama turut diulang dengan menggunakan bertih dan tangkai daun wangi dicelup dalam air daun setawar. Akhir sekali pes inai akan diletakkan di atas daun sirih dan diletakkan pada tapak tangan pengantin lelaki.

Pada masa kini, majlis malam berinai lebih ringkas. Mungkin ada yang beranggapan majlis malam berinai ini suatu majlis yang tidak perlu di samping dianggap satu pembaziran sedangkan bajet untuk majlis tersebut boleh digunakan untuk majlis perkahwinan.

IKLAN
Majlis Malam Berinai Kembali Trend, Ramai Pasangan Pengantin Mula ‘Menghidupkan’ Semula Budaya Ini
Gambar sekadar hiasan

Majlis malam berinai tidaklah mencacatkan sesebuah majlis perkahwinan jika tidak diadakan kerana ia lebih bersifat kepada adat.  Di samping itu lain tempat, lain cara malam berinainya. Kebiasaannya waktu malam berinai, bakal ratu sehari akan bertukar-tukar beberapa helai pakaian mengikut daerah masing- masing. Zaman sekarang majlis malam berinai diadakan lebih ringkas. Hanya satu persalinan sahaja yang dipakai ketika majlis tersebut.

Jadi terpulanglah kepada anda sama ada hendak mengadakan majlis malam berinai ini atau tidak. Boleh sahaja jika anda bakal mempelai ingin mengadakan majlis malam berinai. Yang penting, sesuaikan dengan bajet.

IKLAN

Selalunya majlis malam berinai zaman sekarang lebih kepada tujuan suka-suka selain dapat berkumpul dengan keluarga, sanak saudara, jiran tetangga dan juga rakan-rakan. Yang penting bukan hanya pasangan mempelai sahaja gembira dengan majlis tersebut tetapi juga para jemputan yang hadir memeriahkan majlis.

Antara konsep malam berinai yang kini menjadi trending.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI