Jom tengok resepi kek buah oleh MieZa Samian siap dengan tutorial bagi memudahkan para suri rumah untuk memasak. Semuanya masak atas kuali dulu sebelum pindahkan dalam bekas untuk kukus.
Nampak mudah dan rasanya boleh sangat untuk kita cuba ikut sampai jadi sebab setiap langkah diterangkan dengan jelas. Jadi jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi kek buah yang paling simple dengan bahan-bahan serta cara-caranya yang terperinci di bawah ini.
RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST SANGAT
Ini bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi kek buah moist.
BAHAN-BAHAN
350g mix fruits
250g butter/merjerin
60g air panas
300g gula
350g tepung gandum **
1sudu kecil cream of tartar **
1sudu kecil baking powder **
2sudu kecil soda bicarbonat **
3biji telur gred A
1sudu kcik esen vanila
1sudu mkn oren sunquick
CARA-CARA
1. MASAK GULA SAMPAI PERANG
Mula-mula masak gula sampai jadi perang (untuk buat gula hangus).
Tapi hati-hati jangan sampai hangit nanti pahit pulak rasa dia.
2. MASUKKAN BUTTER / MARJERIN
Kemudian masukkan butter / marjerin.
Kacau, Lepastu masukkan air panas. Kacau.
Di atas ni gambar lepas masukkan butter dan air panas.
Mase ni kacau dalam 2 minit je. Kecilkan api ye mase ni sebab kita tak nak buah ni terlebih masak / overcooked.
5. MASUKKAN TEPUNG
Ayak awal-awal tepung, soda bicarbonate, baking powder dan cream of tartar (semua bahan yang bertanda ** di atas).
Ads
Lepas tu masukkan bahan ni dalam adunan dekat kuali tadi.
Masa ni dah boleh tutup api ya. Tak payah tunggu sejuk boleh terus bubuh tepung dan semua bahan ayak tu.
Kacau sebati. Biarkan kejap.
6. MASUKKAN TELUR
Pukul telur dalam bekas berasingan sampai kembang gebu macam dalam gambar di bawah ni.
*Kalau tak ada mixer boleh juga guna blender asalkan putar sampai gebu.
Lepas tu curah ke dalam adunan dekat kuali tadi.
Kacau sebati.
Macam ni rupanya bila dah gaulkan semua bahan tadi.
Ingat, lepas bubuh tepung tadi dah tutup api ya.
Ads
Ok dah siap untuk dikukus.
7. KUKUS
Sekarang dah boleh masukkan dalam bekas untuk dikukus.
Sapu marjerin dulu dekat bekas ye sebelum tuang adunan.
Saya buat untuk setiap bekas 1 kg.
Seeloknya kukus lagi lama lagi bagus dalam 4-5 jam. Tapi saya kukus 3 jam je.
Masa mengukus tu penting PASTIKAN AIR KUKUSAN TAK JATUH ATAS KEK MASA TENGAH KUKUS. Caranya balutkan bekas dengan plastik pelbalut atau lapik penutup dengan kain.
SIAP!
Ok dah siap, jom tengok hasilnya.
NOTA KAKI :
2x ganda adunan atas tu boleh dapat 3biji kek seberat 1kg setiap biji. Timbang siap-siap lepas dah curah adunan dalam bekas tu. Jangan curang dalam timbangan ye kalau nak berniaga.
Harga saya jual rm50 sebiji. Terpulanglah nak jual berapa. Bergantung pada harga bahan mentah dekat tempat masing-masing.
Mix fruits jangan overcooked sebab nanti buah tak merata dalam kek. Kek buah yang sempurna, buahnya tak duduk atas kek dan tak mendap di dasar kek. Sebaliknya buah ni merata dalam kek. Kek buah wajib moist.
KREDIT : MieZa Samian
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Setelah seharian berpuasa, tentunya kita inginkan minuman yang dapat menghilangkan dahaga. Air Soda Laici antara minuman yang cukup menyegarkan. Terasa segar ditekak bila dapat minum terutama ketika cuaca panas.
Jika anda bukan jenis orang yang ‘tabah’ beratur panjang di bazar Ramadan untuk membeli Air Soda Laici, apa kata anda cuba buat sendiri di rumah. Nak buat pun tak susah. Hanya dengan beberapa langkah mudah, korang dan boleh nikmati minuman yang ‘super sedap.’
Berikut resipi Air Soda Laici seperti yang dikongsikan oleh Liza Idris
RESIPI AIR SODA LAICI
BAHAN-BAHAN:
1 botol air aiskrim soda
1 tin laici
2 batang serai diketuk
1/2 biji lemon hiris bulat
Asam boi
Daun pudina
CARA MEMBUAT:
1. Satukan asam boi, serai, lemon dan daun pudina dalam mangkuk.
2. Masuk air soda. Nak letak separuh dulu pun boleh.
Sesebuah majlis perkahwinan akan tampak lebih berseri jika ruang meja santapan pengantin dihias dengan dekorasi bertema. Selain menarik tumpuan para tetamu, ia bagaikan melengkapi ruang meja makan.
Meja santapan pengantin yang sebelumnya tampil biasa pastinya akan mencetuskan kelainan dengan penambahan pelbagai hiasan dan dekorasi, sekali gus menjadikan meja makan nampak istimewa. Paling penting, pastikan peletakkannya tepat agar ia selaras dengan bentuk rekaan meja tersebut.
BAHAN-BAHAN:
Tiga kuntum bunga mawar, balang kaca, butiran kristal, lilin, air
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1. Carikkan kelopak mawar dari tangkainya. Ketepikan.
2. Masukkan butiran kristal ke dalam balang kaca.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
3.Seterusnya, masukkan kelopak bunga-bungaan mawar yang telah dicarik tadi hingga ke paras atas balang kaca.
4.Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga balang kaca itu penuh.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
5. Keluarkan lilin daripada bekas secara berhati-hati dan letakkan di bahagian atas balang kaca.
6.Nyalakan lilin dengan pemetik api.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
Gubahan Oleh : Rose Garden Home Deco, Cawangan AEON Big Shah Alam (Balang Kaca)
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pastinya ramai yang pernah alami kejadian susu kotak yang dibeli basi dan berbau masam. Sudahnya, kita hanya buang ke dalam tong sampah.
Namum ada penyelesaiannya, susu masam boleh dijadikan keju. Hanya tambahkan cuka dan garam.
“Alhamdulillah…atas nasihat ahli2 dlm group ni sy dah buat cheese…susu kotak full cream yg basi tadi…trimakasih sy ucapkan bebanyak pd Ahli2 yg sudi berkongsi ilmu dan nasehat pd sy…mmg sedap sgguh kejadiannya… ada hikmah disebalik yg jadikan…klu tak sbb susu basi smpi kesudah sy takleh beza antara full cream dan fresh milk…
“Sy sertakan sekali resepi buat cheese disbbkan byk ahli yg blm mengetahui cara2nya….klu tersilap mohon diperbetulkan pd sifu2 yg dah biasa buat
Cara :
1.Rebus susu yang sudah basi.
2.Bila dah naik, letakkan dua sudu makan cuka dan garam.
3.Selepas itu apabila mendidih, angkat dan tapis guna kain napkin bayi yang bersih.
4.Tunggu sehingga sejuk baru diperah dan kemudian mampatkan balik guna loyang cake.