
Hidangan Pad Krapow memang cukup sempurna, tidak perlu lain pesan menu lain sebagai pelengkap. Makan pula dengan nasi panas dan telur mata goyang, kenyang sehari. Ayam juga boleh digantikan dengan daging.
Terima kasih Muza Muzawati atas perkongsian resipi.
.
Bahan :
Bawang putih – kisar
Cili merah – kisar
Cili padi – kisar
Isi ayam
Sos tiram
Sos ikan / sos sotong
Kicap
Gula
Perasa
.
.
.
Cara :
Tumis bawang putih bersama cili merah dan cili padi yang dikisar sehingga naik bau.
Kemudian masukkan isi ayam kisar. Goreng sehingga airnya kering.
Masukkan sos tiram, sos ikan atau sos sotong dan sedikit kicap. Gaul rata.
Masukkan air secukupnya. Perasakan dengan gula dan perasa. Tidak perlu masukkan garam.
Selepas itu masukkan pula kacang panjang atau kacang buncis dan daun selasih.
Kredit resipi & foto : Muza Muzawati
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Masak Rendang Ayam, Sesuai Untuk Isteri Yang Pertama Kali Nak Cuba Masak Untuk Suami

Isi Kandungan
ToggleSeperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
- Bawang kecil + besar
- Halia
- Lengkuas
- Bawang putih
- Serai
- Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
- Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
- Cili kering – 15 tangkai
- 1 sudu rempah daging (optional)
- 1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
- Daun kunyit
- 2 sudu kerisik
- 1 kotak santan
- Gula merah (optional)
- 2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Selamat mencuba!
Sumber: Nurain Sulaiman via grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pelbagai Menu Boleh Disajikan Dari Resepi Daging Cincang Ini

Isi Kandungan
ToggleResepi daging cincang ini sangatlah berbaloi untuk anda sediakan kerana ia boleh disajikan dengan pelbagai cara, selain menjimatkan masa ia antara menu sihat yang boleh anda sajikan buat anak-anak di rumah. Selamat mencuba semua!
Resepi ini hanya memerlukan setengah jam untuk disediakan dan dimasak, dan ia boleh dihidangi bersama nasi, bubur lembik, atau dengan selonggok kentang lecek yang dicampurkan mentega. Mengandungi sayur-sayuran sedap, resipi daging cincang ini sangat serba guna dah boleh diguna sebagai inti karipap yang tidak pedas, roti, pastri dan pai.
.
Bahan-bahan

.
200g daging lembu cincang
25g ubi keledek, dikupas & dipotong dadu kecil
30g ubi kentang, dikupas & dipotong dadu kecil
70g lobak merah, dikupas & dipotong dadu kecil
65g bawang merah besar, dikupas & dicincang kecil
22g bawang putih (kira-kira 4 cengkih), dikupas & dicincang kecil
5g daun bawang, dicincang kecil
5g daun sup, dicincang kecil
300ml stok ayam
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
¼ sudu kecil lada hitam
¼ sudu kecil serpihan garam laut
2 sudu besar minyak masak atau minyak zaitun
Hidangan: 4 (sebagai hidangan sampingan)
Memasak daging cincang

.
Potong ubi keledek, ubi kentang, dan lobak merah menjadi dadu kecil.
Cincang kecil bawang merah dan bawang putih, diikuti dengan daun bawang dan daun sup.

.
Panaskan minyak dalam periuk di atas suhu api yang tinggi. Masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga sedikit lut, kira-kira 1 hingga 2 minit.

.Seterusnya, masukkan daging lembu cincang, daun bawang dan daun sup. Kacau untuk memerangkan daging, kira-kira 30 saat.

.

.
Tambah sayur-sayuran akar yang sudah dipotong, termasuk ubi keledek, ubi kentang dan lobak merak. Kacau selama 1 hingga 2 minit. Tuangkan stok ayam ke dalam periuk, kacau.

.Taburkan lada, garam, kicap cair dan sos tiram dan kacau sehingga campur rata. Biar tutup sehingga mendidih.

.

.
Kecilkan api, keluarkan penutup dan reneh sehingga sos menjadi pekat sedikit dan hampir kering, kira-kira 10 hingga 12 minit. Kacau sekali-sekala. Pastikan ubi keledek, ubi kentang dan lobak merah dimasak sepenuhnya. Panjangkan masa masakan (dan masukkan sedikit air ke dalam periuk) jika perlu.

.
Sedia untuk dihidang!
Tip tambahan
Anda baru sedar stok ayam sudah kehabisan? Gantikan dengan air biasa. Masakan daging cincang anda masih akan lazat!
Jika anda menggunakan garam biasa dan bukannya serpihan, kurangkan jumlah garam sebanyak separuh melainkan anda suka hidangan yang benar-benar masin! Anda boleh menambah sedikit lagi garam pada hujung masakan jika anda menginginkan rasa masin yang lebih.
Resepi ini juga boleh diubah suai sebagai makanan bayi. Keluarkan kedua-dua sos, lada dan garam dan masak seperti di atas. Setelah masak, kisar sehingga halus dan kacau dengan bubur lembik.
KREDIT : Butterkicap Team
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DIY Guna Kertas Kitar Semula Untuk Goodies Kahwin

Hari ini kami berkongsi dengan anda idea menggunakan surat khabar sebagai paper bag. Paper bag ini anda boleh letak goodies pada majlis perkahwinan anda nanti. Kalau dan siap nanti memang nampak ‘rare’.
Tutorial untuk membuat paper bag ini sangat mudah, ia juga dapat menjimatkan lagi kos perkahwinan anda. Tak perlu susah-susah lagi tempah dengan harga yang mahal.
Langkah 1 : Anda perlukan: Tape, Gunting dan Surat Khabar Lama.
Langkah 2 : Gunting surat khabar anda, kerana kita tak perlukan paper bag yang besar
Langkah 3 : Lipat surat khabar anda kepada 2 bahagian, tetapi tinggalkan sedikit ruang.
Langkah 4 : Lebihan sedikit surat khabar pada bahagian atas dan lipatkan ke bawah
Langkah 5 : Tape sepanjang lipatan di atas supaya jangan ada ruang.
Langkah 6 : Surat khabar anda sepatutnya kelihatan sebegini.
Langkah 7 : Letakkan semuka ke atas meja. Nampak Point A dan Point B?
Langkah 8 : Tolak Point A dan Point B ke atas untuk membuat lipatan yang baru dan menghasilkan Point C dan Point D.
Langkah 9 : Sekarang pula, temukan Point B dan Point D. Temukan Point A dan Point C. Tekan pada lipatan.
Langkah 10 : Sekarang kertas anda patut kelihatan sebegini.
Langkah 11 : Baringkan semula, dan lipat sedikit sahaja surat khabar anda dibahagian bawah. Ini untuk dijadikan tapak paper bag tersebut.
Langkah 12 : Tape sepanjang lipatan tadi. Ini pun jangan main tipu, tercicir pula karang wedding gift yang diletaknya
Langkah 13 : Pada bahagian tepi surat khabar anda, sepatunya kelihatan sebegini.
Langkah 14 : Lihat lipatan ni, masukkan tangan anda kedalam paper bag tersebut dan tekan pada lipatan tersebut untuk dijadikan tapak.
Langkah 15 : Tapak paper bag anda sepatutnya kelihatan sebegini dan SIAP.
Langkah 16 : Untuk kelihatan lebih cantik, anda boleh hiasi paper bag tersebut dengan ribbon ataupun dolly paper.
Sumber : ikahwin blog
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI