Tanya kepada setiap wanita memiliki kulit sihat dan cantik pasti menjadi idaman mereka. Wanita mana yang tidak mengimpikan kulit bersih, sihat dan berseri.

Bagi mengelakkan kulit nampak tua sebelum waktunya, anda kena cuba 10 kebiasaan ini. Mulakan dari sekarang!

1. Biasakan senaman minimum 30 minit dalam sehari

Banyak manfaat yang akan kita dapatkan ketika kita mulai membiasakan diri dengan senaman setiap hari. Jika senaman selama 1-2 jam terasa memberatkan atau anda tidak memiliki waktu itu kerana kekangan waktu, sempatkan minimum 30 minit melakukan senaman tubuh. Tidak semestinya pada pagi hari, jika tidak sempat anda boleh lakukan pada malam hari sebelum tidur.

2. Hindari stres yang boleh membuat anda kehabisan tenaga

Ketika kita mengalami tekanan di sekolah, kampus atau tempat kerja, biasanya akan membuat kita stres. Kalau sudah begini, anda akan kelihatan lesu dan lebih tua. Jadi, jika sudah mulai dalam tekanan, cubalah untuk tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan. Cara ini boleh sedikit membantu anda merasa lebih santai.

Mudah Sebenarnya Nak Miliki Kulit Cantik & Sihat, Rahsianya Kena Buat 10 Kebiasaan Ini Sekarang!

IKLAN

3. Pilihlah makanan yang sihat, sayur dan buah-buahan amat digalakkan

Jika biasanya anda terbiasa untuk memakan segala jenis makanan, apalagi yang datangnya dari restoran segera yang kandungan zatnya tentu tidak menjamin kesihatan, inilah masanya anda merubah kebiasaan tersebut. Anda boleh menggantinya dengan membiasakan lebih banyak memakan sayuran. Zat dan vitamin baik untuk tubuh kita. Tidak hanya untuk kulit saja, malah untuk menyihatkan sistem pencernaan. Apalagi anda yang sedang menjalani diet, makan sayuran dan buah tentu boleh membantu menurunkan berat badan dengan cepat dan pastinya selamat. Sesekali anda juga digalakkan untuk makan salmon, ikan sardin dan protein lainnya.

4. Kebiasaan merokok boleh membuat kulit kusam dan tampak tanda-tanda penuaan

Kita semua tentu tahu bahaya atau negatif yang akan kita dapat jika menghisap rokok. Kesan negatif yang terjadi juga timbul pada kulit. Rokok boleh menyebabkan kulit kusam dan tampak tanda-tanda penuaan.

5. Banyak minum air mineral

Minumlah air mineral minimum 15-20 gelas sehari. Air mineral adalah minuman yang paling baik agar anda mendapatkan kulit yang lebih sihat dan cerah.

IKLAN

Mudah Sebenarnya Nak Miliki Kulit Cantik & Sihat, Rahsianya Kena Buat 10 Kebiasaan Ini Sekarang!

6. Rajin mencuci muka dengan sabun khas wajah yang sesuai dengan masalah kulitmu

Dalam memilih sabun khusus kulit wajah ini jangan sembarangan. Anda perlu tahu dulu masalah apa yang dialami oleh kulit wajah anda. Kalau sudah menemui sabun muka yang sesuai untuk kulit wajah, jangan lupa rajin mencuci wajah minimum 3 kali dalam sehari. Biasanya pada pagi, siang dan malam hari, agar kulit wajah selalu tampak bersih dan cerah. Memilih sabun khusus wajah juga sangat digalakkan yang mengandungi bahan-bahan semulajadi dan yang banyak mengandungi vitamin A dan E yang boleh menjaga kelembaban kulit .

7. Elak terlalu banyak minuman ringan atau yang mengandungi soda

Kadar gula dan kalori yang tinggi dalam minuman ringan atau bersoda ini selain membuat kulit kita kering, pencernaan kita juga akan terganggu jika terlalu banyak mengambil minuman ringan ini. Jadi, mulai sekarang kurangkan pengambilan minuman ringan.

IKLAN

8. Tidak hanya digunakan ketika sedang di pantai, krim pelindung matahari perlu anda gunakan sehari-hari.

Salah satu kesalahan kita adalah menggunakan krim pelindung matahari atau sunscreens hanya ketika berada di pantai saja. Sebaiknya kebiasaan ini kita ubah. Ternyata lebih baik kita menggunakan krim ini ketika ingin memulakan aktiviti harian .Apalagi kalau kita sering berada di luar, Sinar UV boleh merosakkan kulit kita.

9. Wajib mencuci mekap sebelum tidur

Mekap yang masih melekat pada wajah anda boleh menyebabkan kulit wajah tampak kusam dan kering. Sebaiknya, anda jangan sampai lupa mencuci mekap sebelum tidur. Cuci muka dan gunakan krim malam agar kulit sihat.

Mudah Sebenarnya Nak Miliki Kulit Cantik & Sihat, Rahsianya Kena Buat 10 Kebiasaan Ini Sekarang!

10. Tidur yang mencukupi

Jika tubuh kita kurang rehat, kesan dari kurangnya rehat akan terlihat dari wajah yang kuyu dan kusam. Wah! Ini sangat memalukan jika terjadi pada yang hari ini ada janji untuk bertemu dengan seseorang. Tidak mungkin anda bertemu dengan seseorang dengan wajah kusam. Mulai sekarang atur tidur dengan baik, agar waktu rehat anda boleh efektif dan membuat kulit serta kesihatan anda tidak terjejas

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI