Tidak lengkap bila majlis kahwin yang berhias dengan dekorasi menarik ditambah dengan pasangan pengantin yang sudah cantik bergaya tanpa rakaman foto oleh jurufoto profesional. Ada yang menganggap jurufoto tidak penting tetapi hakikatnya amatlah rugi gambar yang diambil hasilnya tidak menarik jika bukan di kalangan profesional yang mengambilnya.

Tidak dinafikan mengupah seorang jurufoto memerlukan kos tertentu.  Agar gambar kahwin anda yang beri hasil yang membanggakan, ikut tip berikut sebagai panduan.

 1. Pilih jurufoto yang profesional
  Tengok hasil kerja yang dilakukan oleh jurufoto yang akan anda bayar. Dapatkan seberapa banyak maklumat yang mungkin berkenaan pakej yang ditawarkan. Berbincanglah dengan jurufoto gambar yang bagaimana  yang anda inginkan. Gabungan idea bersama dengan jurufoto dapat menghasilkan output yang terbaik. Semasa perbincangan ini anda sudah dapat menilai sejauh mana kepakaran jurufoto itu.
 2. Rancang aturcara majlis perkahwinan dengan sempurna
  Agar majlis tidak menjadi kacau bilau, rancang  aturcara majlis perkahwinan dengan teratur, pastikan setiap acara diberi waktu yang secukupnya. Sebaiknya berikan satu salinan aturcara majlis. Tugaskan seseorang untuk membantu jurufoto dan memperincikan lokasi setiap acara. Dengan ini, jurufoto dapat merancang posisi-posisi dan sudut-sudut yang menarik untuk mengambil gambar perkahwinan anda.

 

IKLAN
 1. Bakal pengantin pastikan cukup rehat 
  Menjelang hari majlis perkahwinan, pastikan yang bakal pengantin mendapat rehat yang secukupnya. Agihkan kerja-kerja kepada yang lain. Jangan pula semua bakal pengantin selesaikan. Ini untuk memastikan bakal pengantin kelihatan segar dan berseri di sepanjang gambar anda dirakamkan.

 

 1. Ambil gambar dahulu
  Selesai sahaja disolek, sebaik-baiknya ambil dulu beberapa keping gambar portrait. Waktu selepas disolek adalah waktu terbaik untuk mengambil gambar. Luangkan sedikit masa untuk jurufoto anda mengambil gambar. Jika ambil lewat, bimbang pengantin akan keletihan dan solekan telah cair atau kusam. Hasilnya, gambar sudah semestinya nampak tidak menarik.

 

IKLAN
 1. Berlatih untuk senyum dan bergaya
  Sebelum majlis perkahwinan, berlatihlah di depan cermin untuk senyum dan bergaya (posing). Jangan nanti pada hari majlis perkahwinan, anda kelihatan masam dan kaku. Ini akan mencacatkan gambar perkahwinan anda.

 

IKLAN
 1. Sabar menanti gambar disiapkan
  Apabila berakhirnya majlis perkahwinan, biasanya jurufoto memerlukan masa satu ke dua minggu untuk menyiapkan gambar anda. Bersabarlah dan beri peluang jurufoto menyiapkan semuanya. Jangan mendesak jurufoto untuk menyiapkan semuanya dengan cepat. Bimbang nanti akibat tergesa-gesa, hasil gambar kahwin anda kabur, gelap dan tidak menarik.

 

Sumber : http://tipspersiapanmajlisperkahwinan.blogspot.my

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI