Sejak pelaksanaan PKP, kita digalakkan untuk membeli barang keperluan rumah yang boleh digunakan dalam satu tempoh yang agak lama. Keadaan ini bertujuan untuk memastikan ketua keluarga tidak keluar rumah secara kerap bagi mengelakkan jangkitan wabak Covid-19 yang menular di negara kita.

Untuk mengelakkan pembaziran, anda perlu tahu cara yang berkesan untuk menyimpan bahan dapur agar tahan lama dan kekal segar. Ia termasuklah barang basah seperti daging, ayam, ikan dan sayur-sayuran.

Seorang pengguna Twitter @anasulianna telah berkongsi cara penyimpanan barang basah yang betul supaya tak cepat rosak. Setakat artikel ini ditulis, perkongsian ini telah meraih 9.9K retweet. Ayuh kita baca perkongsian wanita ini.

Balik beli groceries, rehat kejap, pastu bukak lagu duduk dapur sorang-sorang cuci ayam, cuci ikan, packing sayur sayur. My kind of me time.

2-3 jam penat berbaloi sebab urusan masak jadi mudah, duit pun jimat sebab cara simpan betul tak cepat rosak.

IKLAN

Ayam ana pack 2-3 ketul satu pack untuk sekali masak. Sebelum ni buat 4 ketul tapi kalini size ayam besar. Makan jimat jimat sikit pasni. So kecikkan size. Ana dengan suami je makan laukz Anakanak biasa makan isi-isi ayam buat sup,pasta or telur. Sekali beli 3 ekor dapat 13 packs.

  • Sayur berdaun tak basuh terus potong-potong. Lapik tisu dapur dalam ziplock bag, masuk sayur-sayur.
  • Cili-cili basuh, buang tangkai, lapik tisu dapur, letak cili & bawang putih.
  • Halia Lengkuas Cekur Carrot simpan dalam bekas/balang isi air.

IKLAN
  • Daun-daun herbs: Daun limau, daun kari, daun sup, daun ketumbar, daun kunyit semua dalam ziplock/bekas simpan dalam freezer
  • Labu tu ana simpan terus dalam ziplock dah seminggu masih tak berubah rupa.
  • Sayur-sayur belakang labu tu semua dah seminggu tapi masih elok cantik.
  • Kobis potong size kecik sikit untuk sekali masak pastu wrap pakai plastik wrap. Ana tak buat sbb plastik wrap habis pulekkk.
  • Tomato simpan tempat terbuka lapik tisu dapur.
  • Timun jepun ana try simpan dlm ziplock sekali sayur-sayur tu minggu lepas. Masih cantik sampai now.

  • Bawang2 kentang dalam bakul ajaaa. Biar suhu bilik and kering.

Label Sebab Senang Nak Cari Bahan Masakan

1. Because to some woman this is their self enjoyment to write & label their stocks.

IKLAN

2. Easier for me & husband to pick from the fridge. Sebab bila dah masuk dlm drawer fridge semua nampak sama Smiling face with open mouth and cold sweat.

3. Jimat masa tak perlu belek what you gonna cook that day. Plan menu, pick, and cook.

Sumber: Twitter @anasulianna