Suami Isteri Tak Bercakap

Tak pelik kalau ada hari suami isteri tak bercakap sebab itulah sebahagian ujian dalam perlahwinan. Mungkin anda berfikir dari sudut A dan si dia pula nampak bahagian B.

Itulah permulaan untuk melengkapi, bukan tidak sejiwa tetapi ke arah sampai kemuncak bahagia dengan cara berbeza.

Suami Isteri Tak Bercakap

Nampak Bahagia, Tapi Ada Hari Suami Isteri Tak Bercakap Juga

Dalam bahagia kita suami isteri, ada hari tak bercakap juga.

Ada hari tak bertegur siapa, ada hari bermasam muka, ada hari tengok muka pun meluat tak kira. Tetapi tetap bahagia sebab bahagia itu bukan hari-hari gembira, hari-hari ketawa, hari-hari riang-ria.

IKLAN

Ada hari yang kita tak berlaga angin, orang utara kata. Ada hari yang ada konflik, ada hari yang tak sama pandangan, ada hari yang berbeza pendapat. Ada perkara yang buat kita suami isteri jadi macam itu.

Kemudian bila sudah baik balik, bercakap pun macam biasa. Tak ada masam muka, mulut muncung, sudah bertegur siapa macam tak ada apa-apa. Suami masuk tandas pun dah rindu bila waktu tengah baik.

Skop Bahagia Itu Luas

Nampak Bahagia, Tapi Ada Hari Suami Isteri Tak Bercakap Juga

IKLAN

Lumrahnya kehidupan suami isteri ini begitulah. Itu bagi kita dan kita masih tafsirkan situasi dan keadaan itu sebagai BAHAGIA.

Jangan limitkan atau kecilkan skop bahagia itu mestilah tak boleh bergaduh langsung, tak boleh merajuk, kena bercakap, kena senyum, kena gembira sentiasa. Hidup ini bukannya drama yang skripnya sudah ada.

IKLAN

Kadang-kadang kita tak tahu apa yang akan berlaku esok dan hari seterusnya. Perangai dan mood pasangan juga kita tak boleh nak jangka.

Ada orang kata dia tak bahagia, tapi dia sendiri tak tahu apa yang dia perlu buat untuk bahagia.

Bahagia perlu dimulai dengan syukur. Kemudian reda. Mungkin apa yang kita lalui dan hadapi itu perlu disyukuri terlebih dahulu dan perlu reda ukita rasa bahagia yang sebenar.

Orang lain mungkin melalui hari yang lebih teruk daripada hari kita. Jadi bersabarlah dan terus berfikir positif untuk cipta bahagia.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI