Hidup berumah tangga perlu sentiasa seronok dan rasa bahagia, bahkan anda berdua perlulah saling memahami antara satu sama lain. Dalam sesebuah perkahwinan, gurau senda merupakan satu keperluan hidup dan cara yang boleh melahirkan rasa gembira, menghiburkan dan menjalin keakraban antara suami dan isteri. Barulah hubungan suami isteri itu makin bersemut!

Bergurau senda dan bergelak ketawa sememangnya fitrah manusia. Tidak ada manusia yang suka pada kesedihan dan rasa bosan dalam perkahwinan. Dengan bergurau senda dan ketawa, ia sekali gus  dapat melahirkan suasana bahagia dalam rumah tangga, seterusnya melahirkan ahli keluarga yang saling menyayangi antara satu sama lain.

Jelaslah bahawa nikmat cinta dan sebuah perkahwinan hanya akan lebih terkesan dengan adanya sikap yang membahagiakan melalui gurau senda dan gelak ketawa dalam rumah tangga.

Jangan terlalu serius

Amalan bergurau dengan pasangan adalah sesuatu yang digalakkan dalam hubungan suami isteri. Malah Islam sendiri menyatakan bahawa bergurau dengan suami atau isteri adalah satu ibadah. Dalam melayari kehidupan, pasangan yang sudah berkahwin tidak boleh terlalu serius dan meletakkan banyak syarat serta banyak pantang larang dalam hidup.

Mereka perlu lebih santai dan tidak membesarkan perkara kecil atau masalah remeh. Malah dengan bergurau dapat memberi alternatif kepada penyelesaian masalah yang kecil yang dibuat secara menyeronokkan dan membahagiakan dua pihak.

IKLAN

Manusia suka pada sesuatu yang boleh membuat hati mereka gembira, tersenyum dan tertawa. Jika ditanya pada kebanyakan pasangan mesti ada yang suka pasangan mereka seorang yang kelakar dan selalu suka bergurau. Tidak dinafikan satu cara untuk menyenangkan hati pasangan ialah dengan cara bergurau.

Ada kalanya jika si suami atau isteri merajuk, bergurau dapat menamatkan perang dingin dan rajuk yang berpanjangan. Secara tidak langsung dengan cara ini ia membuat hubungan suami isteri lebih akrab.

Bagaimanapun bergurau ini ada banyak cara dan mempunyai adap tertentu. Dalam perkahwinan bergurau tidak boleh dilakukan setiap masa sehingga pasangan akan beranggapan semua yang dibuat adalah sebuah gurauan. Bergurau juga biar bertempat dan jangan sakitkan hati pasangan dengan gurauan.

IKLAN

6 adab gurau senda dengan pasangan 

1. Bergurau tentang sesuatu yang boleh membuatkan kita tergelak dan rasa kasih pada pasangan. Umpamanya memuji dan membelai pasangan dengan cara yang menghiburkan.

2. Bergurau, biar sesuai dengan masa dan bertempat, jangan bergurau ketika pasangan sedang dalam keadaan yang amat sedih seperti kehilangan ahli keluarga atau ditimpa malapetaka.

IKLAN

3. Berguraulah dengan perkara yang benar dan menghiburkan, jangan bergurau mengenai perkara yang sensitif. Umpamanya mengungkit kisah lampau pasangan dan mengejek mengenai fizikal pasangan.

4. Walaupun sudah berkahwin dan menjadi pasangan, bergurau perlu ada batasnya, jangan bergurau sehingga boleh membawa sesuatu yang memudaratkan pasangan.

5. Bergurau  senda biarlah berpada-pada. Bukan semua perkara boleh dijadikan gurauan dan dalam perkahwinan perlu ada saat serius membincangkan mengenai sesuatu. Jangan anggap semua perkara adalah gurauan. Perlu membezakan gurauan dan perkara serius dalam kehidupan.

6. Dalam bergurau, jangan ada unsur-unsur yang boleh menakut-nakutkan dan membuat pasangan rasa cemas dan panik. Ini kerana rasa takut dan cemas akan membuat pasangan tidak suka apabila bergurau. Mereka mungkin menganggap bergurau sedemikian akan mengancam diri dan tidak dapat membezakan kebenaran dan gurauan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI