Buat isteri di luar sana, berapa ramai di kalangan anda mengetahui ID dan PASSWORD akaun bank suami anda? Jika belum, bincangkanlah tentang hal ini. Ramai yang terkejut tidak terkata dan terus buntu tidak tahu ingin buat apa kerana sewaktu hayat  tidak pernah mereka berbicara tentang KEMATIAN. Walhal ia adalah suatu KEPASTIAN. Bertindak sebelum terlambat.

Baca perkongsian Cikgu Tg Abdul Ghafar  tentang kepentingan hal tersebut.

BACAAN WAJIB ISTERI : Mesti Tahu Password Penting Suami!

Pasangan berkahwin memang kena banyak buat persediaan. Persediaan nak bayar rumah, kereta, perbelanjaan anak-anak. Semua tu lazim dibincangkan antara suami isteri.

Sedarkah anda, kita banyak berbincang buat persediaan untuk menghadapi kehidupan, tapi pernah tak berbincang buat persediaan untuk menghadapi kematian? Sedangkan mati itu sesuatu yang pasti. Kalau ditakdirkan si suami meninggal dunia terlebih dahulu, apa yang isteri perlu buat?

Keluarkan Duit Dulu, Baru Menangis

IKLAN

“Sayang kena hafal Password Maybank2U Abang ni,” pesan Cikgu Tg lembut dalam kereta semasa perjalanan pulang ke Port Dickson dari kampung halaman semalam.

“Kalau abang meninggal nanti, perkara pertama Sayang kena buat sebelum menangis adalah keluarkan sebanyak mungkin limit harian abang,” tambah Cikgu Tg.

“Iya insyaAllah bang,” jawapannya bersahaja, mungkin memikirkan benarnya kata-kata Cikgu Tg ini tetapi berat untuk difikirkan.
Sebelum Akaun Dibekukan…

“Sayang faham kalau meninggal nanti semua akaun bank, KWSP, Tabung Haji, ASB dan semua institusi kewangan yang ada akan freeze,” semestinya dia arif, semasa di USIM dulu dia mengambil jurusan Financial Math dan belajar tentang Muamalat dan Takaful ini.

IKLAN

“Pernah terjadi satu kes, arwah suami seorang isteri ini meninggal, si isteri dapat keluarkan setiap hari RM5,000 selama 3 hari berturut-turut sebelum akaun bank itu freeze. Alhamdulillah sekurang-kurangnya si isteri ini telah punyai RM15,000 dalam tangan untuk urusan pengebumian, langsaikan hutang-hutang arwah dan agihkan duit itu sebagai pusaka kepada yang berhak. Ada jugalah dapat duit sedikit sebelum menunggu DUIT HIBAH TAKAFUL RM100,000 yang ditinggalkan oleh arwah suami beliau diserahkan 4 bulan selepas itu,” Cikgu Tg memberikan contoh agar si dia ini betul-betul memahami apa yang Cikgu Tg ingin sampaikan.

Bicara ini adalah kisah benar semalam, kami berbincang dalam nada bersahaja namun betul-betul mengambil serius tentang hal ini.
Pentingnya Tahu ID Dan Password Akaun Bank Suami!

Buat para isteri di luar sana, berapa ramai dikalangan kalian mengetahui ID dan PASSWORD akaun bank suami kalian? Jika belum, bincangkanlah tentang hal ini.

IKLAN

Hal tentang masa depan bukan setakat bincang anak-anak akan datang nak sekolah di mana? Raya tahun ini nak pakai baju warna apa? Hujung minggu nanti nak beli barang dapur berapa bajetnya?

Hal tentang PENINGGALAN perlu difikirkan sama, saat Allah masih lagi beri peluang kita tidur atas katil bersama. Kerana apabila kita dijemput Ilahi, sangat berbeza mereka yang punyai PERANCANGAN dan mereka yang tiada langsung PERBINCANGAN.

Ramai yang terkejut tidak terkata dan terus buntu tidak tahu ingin buat apa jika sewaktu hayat ini tidak pernah mereka berbicara tentang KEMATIAN. Walhal ia adalah suatu KEPASTIAN.

Fikirkan teman-teman, telah ramai kawan-kawan kita pergi pada usia sebaya kita. Kita tidak terkecuali, suatu hari nanti pasti akan mengadapNya jua.

Mengingat Untuk Sama-sama Beringat
– Cikgu Tg –
Calon Jenazah
Anak, Suami dan Ayah Kepada 3 Orang Anak Kecil.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI