Kalau anda suka makan puding roti, anda mesti cuba buat ‘Puding Roti Kayangan’ ini. Makan pula sejuk-sejuk ketika berbuka puasa dengan suami tercinta, tentulah nikmatnya tidak terkata.

Resipi Puding Roti Kayangan ini pula berbeza dengan puding roti yang biasa kerana bahan utamanya menggunakan roti coklat berkismis. Mungkin sebab itulah nama resipinya ‘Puding Roti Kayangan’.

Berikut resipi Puding Roti Kayangan seperti yang dikongsikan oleh Munirah Jasamai

PUDING ROTI KAYANGAN 

Puding Roti Kayangan, Rasanya Sedap & Senang Nak Buat, Memang Yummy Makan Sejuk-sejuk

Bahan Puding Roti:
* 2 kotak susu coklat
* 2 biji telur
* 1 bungkus roti coklat kismis

Puding Roti Kayangan, Rasanya Sedap & Senang Nak Buat, Memang Yummy Makan Sejuk-sejuk

Bahan Sos:
* 1 tin susu cair
* 1 tin air
* 1/2 sudu tepung jagung
* 1 sudu tepung kastard
* 5 sudu gula

IKLAN

CARA-CARA MEMBUAT:

1. Lapik dulang dengan kertas penaik.

2. Penyekkan roti di dalam dulang.

Puding Roti Kayangan, Rasanya Sedap & Senang Nak Buat, Memang Yummy Makan Sejuk-sejuk

3. Pukul 2 biji telur bersama 2 kotak susu coklat hingga sebati.

4. Tuang di atas roti, biarkan terendam dan kembang seketika.

IKLAN

Puding Roti Kayangan, Rasanya Sedap & Senang Nak Buat, Memang Yummy Makan Sejuk-sejuk

5. Bakar pada suhu 180c selama 10 minit.

6. Sejukkan dan masukkan di dalam peti sejuk.

Cara buat sos:

1. Campurkan susu cair, air (tin susu), 1/2 sudu tepung jagung, 1 sudu tepung kastard dan 5 sudu gula.

IKLAN

2. Masak dengan api perlahan, kacau sehingga pekat dan kental.

Puding Roti Kayangan, Rasanya Sedap & Senang Nak Buat, Memang Yummy Makan Sejuk-sejuk

3. Sejukkan dan masukkan di dalam peti sejuk.

4. Potong roti dan hidangkan bersama sos berkrim.

Kredit: Facebook Munirah Jasamai

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI