5 best places to experience fall in New York State (12)

Memang kreatif kan orang kita kalau bab inovasi makanan. Sebelum ini tular resipi Puteri Ayu Cheese, namun kali ini kita tukarkan asas kuih berwarna hijau kepada kek coklat bersama gabungan cheese di atasnya.

Jika mahukan versi lebih mewah, taburkan coklat ganace di atasnya.

“Hai semua sobat²


Ni Izu nak share resepi puteri ayu coklat cheese

Senang sangat!

Boleh ler try. Pastu boleh buat niage manetahu rezeki kan

Resepi adunan cheese :

250 gm cream cheese

20 gm tepung gandum

80 gm gula kastor

25 ml susu cair

IKLAN

1 biji telur ayam

Cara :

1.Putar dulu cream cheese dengan gula, telur, susu cair dan selepas itu masukkan tepung dan pukul sampai sebati dan licin sehingga tiada ketulan.

2.Sapukan acuan dengan sedikit minyak masak supaya tidak melekat.

3.Masukkan dalam acuan dan kukus selama dua minit.

Bahan :

1 cawan minyak (minyak jagung/minyak masak)

IKLAN

1 cawan susu pekat

1 cawan susu cair

1 cawan serbuk koko

10 sudu besar gula

3 biji telur ayam Gred A

Cara :

1.Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar selama lima minit.

IKLAN

1 1/4 cawan tepung gandum(nak guna tepung kek boleh tetapi tak perlu letak soda dan baking soda)

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 sudu kecil baking powder

Secubit garam halus

Cara :

1.Selepas itu, masukkan adunan yang telah dikisar tadi ke dalam bekas besar, masukkan tepung sedikit demi sedikit, kaup balik sampai sebati.

2.Tapis adunan untuk elak ada yang berketul.

3.Kemudian tuang ke atas cheese yang sudah dikukus tadi. Kukus balik selama tujuh minit atau sehingga masak.

4.Kukus menggunakan api sederhana.



Sumber : Zubaidah Awang