Susah hati bila melihat cermin, nampak bibir gelap dan kusam sahaja. Memang tertekan memiliki bibir hitam. Pastinya tidak cantik dan tidak menarik, rona wajah cerah akan tampil kusam jika bibir seksi anda berwarna hitam. Pastinya bibir yang kemerahan menjadi idaman setiap wanita diluar sana tambahan lagi, bakal-bakal pengnatin di luar sana. Gincu menjadi pilhan untuk wanita yang bermasalah seperti ini tetapi ia tidak kekal. Bibir yang merah dan munggil bukan mampu menggairahkan sahaja malah, bibir merah juga memiliki daya tarikan tersendiri. Bahkan senyuman anda akan lebih sempurna dengan lukisan bibir merah mengoda.

Siapa tak mahu bibir yang merah bak delima, kan? Mesti senang, tak payah susah-susah nak kenakan gincu lagi. Calitkan sedikit dengan ‘lipgloss’ saja sudah memadai.

 

Rahsia Bibir Merah, Gelap Dan Kusam Dalam Satu Minggu

KENAPA BIBIR MENJADI GELAP DAN KUSAM?

Sebenarnya, warna bibir boleh menjadi gelap atau tidak cantik akibat beberapa sebab seperti kesan pancaran matahari belebihan, reaksi terhadap alahan tertentu, penggunaan kosmetik yang kurang berkualiti, kesan merokok, pengambilan kafein keterlaluan, atau mungkin alasan semula jadi seperti ketidak seimbangan hormon.

IKLAN

Amalkan petua merahkan bibir di bawah, anda tentu akan dapat melihat kesannya dalam masa yang singkat, bergantung kepada cara aplikasi dan penerimaan kulit anda.

RAHSIA MERAHKAN BIBIR YANG GELAP DALAM SATU MINGGU

1. CAMPURAN LEMON DAN MADU

Lemon dan madu dikatakan dapat memberi khasiat yang meremajakan kulit. Mana tidaknya, lemon kaya dengan vitamin C manakala madu pula mengandungi khasiat anti-bakteria dan anti-penuaan. Biarkan semalaman untuk mendapatkan kesan yang lebih ketara dalam masa seminggu. Tiada gliserin? Tiada masalah. Anda boleh menggantikannya dengan gula kasar – ianya juga cukup berkesan!

2. GOSOK BIBIR DENGAN BERUS GIGI

Pernahkah anda dengar petua ini? Selain menggunakan ubat gigi untuk gigi dan lidah, ubat gigi juga boleh diletakkan pada bibir seperti skrub. Sebelum menggosok gigi, oleskan sedikit pada bibir anda. Gunakan berus gigi untuk membersihkan bibir anda sewaktu membilasnya selepas 3-4 minit. Proses ini akan membuang sel-sel mati dan menggalakkan pembinaan kolagen, menjadikan hasil bibir lebih muda remaja.

IKLAN

3. GULA

Tahukah anda, sebenarnya gula merupakan bahan utama dalam pembuatan skrub bibir yang berada di pasaran. Anda boleh buat sendiri skrub bibir di rumah menggunakan gula kasar dengan mencampurkannya dengan jeli petroleum atau ‘vaseline’ yang biasa terdapat di pasaran. Bahannya sangat mudah, seperti sukatan di bawah:

1/2 cawan gula (jangan risau, bukannya kita makan gula ini ya!)
2ml jeli petroleum (‘vaseline’)
Kalau tak ada ‘vaseline’ bolehlah diganti dengan air suam. Campurkan bahan hingga sebati dan sapukan pada bibir dalam gerakan membulat selama 3-4 minit. Bilaskan apabila ia kering.

 

IKLAN

Rahsia Bibir Merah, Gelap Dan Kusam Dalam Satu Minggu

4. ‘LIP GLOSS’ BUAH-BUAHAN SEGAR

Buat sendiri ‘lip gloss’ atau balm dengan menggunakan buah-buahan merah semula jadi seperti strawberi, delima, buah naga, atau beri merah. Lenyek atau kisarkan bahan-bahan ini dan tambahkan sedikit madu (sekiranya ada) dan oleskan pes ini pada bibir. Bilaskannya apabila kering. Lakukan sekerap mungkin, sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Buah-buahan ini bukan saja memberi kelembapan bibir, ia juga membantu mengembalikan nutrisi serta menyerlahkan kemerahan bibir.

5. BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG

Minum air kosong bukan sahaja untuk detox ye, ia juga boleh memerahkan bibir anda semula jadi, air kosong mampu membantu penghidratan dan pengedaran darah. Kedua-dua proses ini adalah kunci kepada petua merahkan bibir secara semula jadi.

6. MINYAK ZAITUN

Selain itu, gunakan minyak zaitun atau minyak kelapa sebagai pengganti kepada gincu anda buat sementara waktu. Kedua-dua minyak ini mempunyai banyak khasiat dan dapat menjauhkan bibir anda daripada bahan kimia buat sementara waktu.

BIBIR MUNGIL BERSERI DALAM SATU MINGGU!
Amalkan langkah-langkah semulajadi ini dengan konsisten untuk mendapatkan keputusan yang memberangsangkan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI