Wanita harus sedar bahawa rumah tangga bahagia itu bukan dilihat dari seberapa besar gaji seorang suami, tapi seberapa besar tanggungjawab suami dalam memenuhi hak dan kewajibannya sebagai seorang imam keluarga.

Kerana sebesar apapun gaji suamimu jika ia tidak mampu bertanggung jawab kepada tugasnya dalam menjagamu, membimbingmu, mengarahkanmu, dan melindungimu, maka hidupmu takkan pernah bahagia. Sebab , harta itu hanya penunjang kedua setelah tanggung jawab seorang suami terpenuhi.

Rumah Tangga Yang Bahagia, Bukan Lihat Pada Besar Mana Gaji Suami

Maka jangan sampai membiasakan mengeluh kepada suami sebab penghasilannya tidak sebesar tetangga, sebab kamupun tidak tahu pasti bagaimana kehidupan mereka sebenarnya. Ia boleh jadi suami yang kamu anggap baik dari segala aspek, tanggung jawabnya tak sebesar tanggung jawab suamimu.

Kebahagiaan Didalam Rumah Tangga Tercipta Saat Seorang Suami Selalu Menyedari Akan Tanggung Jawabnya.

Ingatlah, kebahagiaan didalam rumah tangga itu tercipta bila seorang suami selalu menyedari akan tanggungjawabnya. Hidupmu akan bahagia bila lelaki yang ada disampingmu tahu tanggungjawab terbesarnya adalah selalu membuatmu bahagia dalam balutan kasih sayang Allah, bukan hanya dalam balutan kasih sayang dunia yang berupa harta.

IKLAN

 

Keadaan Rumah Tangga Akan Selalu Damai Dirasa Saat Seorang Suami Mampu Menjadi Imam Yang Sadar Akan Hak Dan Kewajibannya

Kerana keadaan rumah tangga akan selalu damai dirasa bila seorang suami mampu menjadi imam yang sadar akan hak dan kewajibannya. Sebab ketika suami menyedari hal tersebut, maka sudah pasti tanggung jawabnya akan terpenuhi dengan baik dalam menafkahimu, menjagamu, menghormatimu, dan membimbingmu agar selalu dalam kebaikan.

Ingatlah para isteri, harta bukanlah faktor utama yang menjadikan rumah tangga itu bahagia, kerana harta itu akan membuatmu merasa bahagia saat yang mempunyai harta tahu bagaimana ia harus menggunakannya dengan tanggungjawab yang ia miliki.

IKLAN

Rumah Tangga Yang Bahagia, Bukan Lihat Pada Besar Mana Gaji Suami

Sebesar Apapun Gaji Suamimu Jika Ia Tidak Memenuhi Tanggungjawabnya, Hidupmu Tidak Akan Pernah Bahagia

Wanita jangan membiasakan diri mengeluh terus menerus jika suami anda belum boleh membahagiakanmu dalam berharta semata. Kerana sebesar apapun gaji suamimu jika ia tidak memeuhi tanggung jawabnya, maka hidupmu tidak akan pernah bahagia.

IKLAN

Perbandingan kecilnya adalah, suamimu berharta ia memenuhi segala yang anda perlukan dengan harta yang ia miliki, tetapi sayangnya ia tidak bisa menjagamu, menghormatimu dan mengarahkanmu kepada kebaikan.

 

Harta Yang Paling Berharga Dalam Rumah Tangga Adalah Saat Suami Memenuhi Tanggungjawabnya

Harta yang paling berharga dalam berumah tangga sebenarnya adalah bila seorang suami mampu memenuhi tanggung jawabnya dalam menunaikan hak dan kewajibannya.

Harta ataupun gaji yang besar itu adalah penunjang kedua dalam menciptakan kebahagiaan yang mendamaikan, sebab yang bertanggung atas terciptanya kebahagiaan itu adalah orangnya bukan apa-apa yang dimilikinya. Kerana semua yang kita miliki tidak akan membuat kita bahagia, jika kita tidak tahu caranya bahagia terlebih dahulu.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI