Sekiranya bercadang untuk mengadakan majlis di dalam taman beberapa perkara penting perlu diambil kira untuk memastikan majlis berjalan lancar. Antaranya ialah faktor cuaca. Pastikan anda melihat ramalan cuaca sebelum bertindak memilih konsep ini. Sekiranya cuaca hujan, ianya akan mengganggu kelancaran majlis yang bakal berlangsung. Bukan hanya tetamu rasa tidak selesa, pengantin juga  tidak kelihatan sempurna bila keadaan kucar kacir.

Pastikan taman tersebut menyediakan laluan untuk tetamu berjalan masuk ke dalam majlis. Laluan yang dibina dengan bahan konkrit adalah yang terbaik dan dapat mengelakkan dari keadaan berlecak pada waktu hujan.Perancangan yang teliti perlu dilakukan dan sering berhubung dan mendapatkan khidmat nasihat vendor-vendor yang berpengalaman dalam menjayakan majlis seperti ini. Pengalaman mereka sangat berharga dan perlu diambil kira sebagai panduan anda.

LIhat idea  Garden Wedding  oleh Nadia Darina Wedding

 

Sekiranya Perkahwinan Di dalam Taman Menjadi Pilihan, Manfaatkan Tip Ini

IKLAN

Sekiranya Perkahwinan Di dalam Taman Menjadi Pilihan, Manfaatkan Tip Ini

Sekiranya Perkahwinan Di dalam Taman Menjadi Pilihan, Manfaatkan Tip Ini

IKLAN

Sekiranya Perkahwinan Di dalam Taman Menjadi Pilihan, Manfaatkan Tip Ini

Sekiranya Perkahwinan Di dalam Taman Menjadi Pilihan, Manfaatkan Tip Ini

IKLAN

Sekiranya Perkahwinan Di dalam Taman Menjadi Pilihan, Manfaatkan Tip IniTip oleh wedding planner Nadia sebelum bercadang mengadakan majlis;

?cek dulu ramalan kaji cuaca. Pastikan ramalan mengatakan tidak hujan .
?Namun pastikan ade backup plan. Jika hujan sehari sebelum majlis atau sewaktu pemasangan. Maka perlu  standby juga kanopi atau hall yang boleh transfer deco cepat-cepat andai  hari hujan.
? cari design yang simple supaya senang dan mudah alihkan deco-deco itu semua sekiranya hujan turun
? bincang dengan wedding planner untuk standby team mereka di sana. Sebab jarang wedding planner mahu menukar palan di saat akhir. Khidmat itu anda perlu  bayar lebih sikit memandangkan mereka menunggu majlis anda hingga habis
?nak buat majlis outdoor, kene fikir hujan dan  panas. Maka perlu sediakan aircooler atau kipas yang cukup untuk pastikan tetamu selesa. Jika tidak peluh menitik-nitik pula tetamu anda.
? Sekiranya ingin membuat majlis di malam hari, pastikan cahaya mencukupi. Ini kerana majlis outdoor cantik jika  ada cahaya yang mencukupi.
?Kebanyakan  wedding planner akan pasang lmbat sikit kalau majlis outdoor. Maka tuan rumah diminta bersabar .  Jangan minta wedding planner pasang dua hari sebelumnya, Akibatnya nanti rosak barang-barang pengantin
?sekiranya nak buat pelamin atau wedding bawah kanopi, tolong sewa juga platform . Andai kata hari hujan, air hujan ia tidak merosakkan  carpet .
?Selain itu kena tahu juga sama ada tempat anda nak buat majlis itu, angin kuat atau bagaimana. Bincang dengan wedding planner design mana yang sesuai. Takut angin tiup pelamin korang nanti. Elakkan pakai kain yangg banyak.
? design outdoor semestinya yang ringkas sahaja. Bukannye seperti mana di dalam dewan.

Menarik dalam Pesona Pengantin Ahad ini, 7 malam di Maya HD dan Astro Prima.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI