• Hidup berumah tangga menuntut kematangan diri lebih-lebih lagi bagi anak lelaki. Sebagai ketua keluarga dalam rumah tangga yang dibina, dia juga perlu menjaga hak ibunya ke atas dirinya. Ini jelas apabila Islam meletakkan kedudukan untuk taat kepada si ibu adalah selepas ketaatan kepada Allah dan Rasul.
  • Sebagai suami dan ketua rumah tangga, bersifat adil kepada isteri dan anak-anak termasuk kepada keluarga juga adalah tanggungjawab yang perlu dilaksanakan sebaik mungkin. Perlu bijaksana dalam membuat sesuatu keputusan dan berhemah ketika mengeluarkan pandangan.
  • Sesungguhnya setiap perlakuan, perbuatan atau apa sahaja yang kita lakukan akan menjadi saksi di hadapan Allah kelak. Firman Allah maksudnya: “Pada hari itu Kami tutup mulut mereka; dan memberi peluang kepada tangan-tangan mereka memberitahu Kami dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa yang telah mereka usahakan.” (Yaasin: 65)
  • Berbincang dengan baik saat meluahkan keperluan diri dan keluarga di hadapan ibu, bukanlah satu kesalahan. Perbanyak berdoa agar si ibu dapat memahami keperluan anak dan menantunya.
  • Menghubungi ibu dengan kerap akan mewujudkan rasa kasih sayang antara anak dan ibu. Apabila ini dapat dilakukan, maka rasa kehilangan dalam diri si ibu tidak akan wujud.
  • Selalulah memberikan si ibu hadiah agar tidak timbul rasa prasangka bahawa kasih sayang anaknya telah beralih kepada si isteri sebaik si anak bernikah. Ingatlah, reda seorang ibu itu akan menjamin kebahagiaan rumah tangga yang dibina.

Selalulah Beri Ibu Hadiah Agar Kurang Rasa Prasangka Kasih Sayang Anaknya Telah Beralih Pada Si Isteri

sekadar gambar hiasan.

PANDANGAN KAUNSELOR

Hidup berumah tangga hakikatnya penuh dengan cabaran dan dugaan. Mustahil kalau sesebuah rumah tangga itu tidak diuji. Ujian, cabaran dan dugaan, itulah sebenarnya mengajar kita untuk menjadi seorang yang matang.

Apatah lagi apabila kita membina kehidupan dengan insan yang hanya dikenali dalam beberapa tahun atau mungkin bulan, pasti banyak kelemahannya tidak diketahui. Inilah yang harus kita hadapi dan terima seadanya.

IKLAN

Yang pasti, dalam fasa mengenali hati budi masing-masing terutama dalam tempoh tiga bulan pada awal perkahwinan, adakala membuatkan kita menjadi goyah. Akan ada sahaja nilai-nilai atau perkara-perkara yang bertentangan dengan nilai dan prinsip diri selama ini.

Di sinilah menuntut seseorang untuk banyak bersabar dan berfikiran terbuka. Bukan mudah untuk mengajak orang lain menerima apa yang kita mahu. Lebih-lebih lagi pada awal perkahwinan, masing-masing punya ego yang mahu dipertahan.

Selalulah Beri Ibu Hadiah Agar Kurang Rasa Prasangka Kasih Sayang Anaknya Telah Beralih Pada Si Isteri

IKLAN

Apatah lagi apabila melibatkan soal keluarga. Cara didikan keluarga yang berbeza pastinya membuatkan kita kekok dengan nilai-nilai yang mereka terap.

Lantas dalam situasi sebegini, cubalah sedaya upaya untuk bersifat empati terhadap pasangan. Pasangan yang saling memahami apa yang dirasakan oleh pasangannya, akan dapat mengelak berlakunya ketegangan dalam rumah tangga. Berbincang dan berkomunikasilah dengan baik agar masing-masing dapat bertindak dengan matang.

IKLAN

Apa pun, sebaik sahaja lafaz akad nikah disahkan, masing-masing harus tahu peranan masing-masing. Mengutamakan keluarga itu tidak salah, namun dalam masa yang sama, perlulah bersifat adil kepada pasangan.

Kalau perlu, bawalah berbincang secara baik dengan si ibu agar dia juga boleh memahami keperluan anak dan menantunya. Berdiam diri tidak akan menyelesaikan masalah. Bahkan akan mengakibatkan satu keadaan yang lebih teruk.

Tidak dinafikan, ikatan antara anak dengan ibu cukup kuat. Berilah masa, untuk si ibu memahami bahawa si anak juga sudah menjadi kepunyaan orang lain. Sememangnya si anak menjadi hak si ibu selama-lamanya, namun dalam masa yang sama, berilah ruang untuk si anak membina kehidupan mereka sendiri.

Hadirkan diri saat diperlukan. Bertolak ansur dalam semua perkara, agar perasaan hormat dan sayang antara satu sama lain tidak akan luntur.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI