Buat bakal pengantin yang bakal melangkah ke jinjang pelamin, selain menentukan lokasi dan bajet perkahwinan, memilih jurusolek ataupun make up artist juga perlu dititikberatkan. Jurusolek juga memainkan peranan penting dalam memastikan wajah ratu sehari menjadi lebih anggun dan berseri. Sewajarnya bakal pengantin mencuba dahulu sentuhan solekan oleh jurusolek yang dikehendakinya. Di kala ini bakal pengantin boleh berbincang solekan bagaimana yang diingininya. Jika anda melihat sesuatu solekan itu cantik di wajah orang lain tidak semestinya cantik juga di wajah anda.

Semak tip untuk memilih jurusolek sempurna buat majlis bahagia anda.

Tempahan Awal

Pastikan tempahan dibuat awal agar anda mendapat jurusolek atau Make-up Artist yang diingini. Buat perbandingan agar pemilihan anda adalah bertepatan dengan kehendak dan bajet anda. Anda boleh membuat senarai jurusolek kegemaran anda dan membuat perbandingan terbaik dari segi harga, tahap professional jurusolek tersebut dan pengalaman yang mereka punyai di dalam dunia solekan.

IKLAN

Hanya Anda Seorang

Pastikan agar jurusolek anda tidak menerima tempahan selain diri anda pada tarikh majlis anda. Ini adalah bagi mengelakkan jurusolek anda terkejar-kejar menatarias anda untuk ke tempahan seterusnya. Akibatnya anda yang akan menanggung hasil solekan yang kurang teliti dan tidak memuaskan.

Test Makeup/Prewedding Makeup

IKLAN

Cubalah melakukan test makeup/pre-wedding makeup dahulu dengan jurusolek pilihan anda. Dengan cara ini, anda boleh melihat dan merasai sendiri hasil solekan jurusolek yang anda telah pilih. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit,, jurusolek yang anda pilih tersebut dapat mengkaji terlebih dahulu keadaan kulit dan produk yang sesuai untuk digunakan di hari bahagia anda kelak.

Bawa Berbincang

IKLAN

 Pastikan anda dan jurusolek berbincang terlebih dahulu. Terus terang tentang apa yang anda suka dan apa yang anda tidak suka. Ini akan memudahkan jurusolek menatarias anda. Kedua-dua pihak (anda dan jurusolek) pasti akan berpuashati dan kegembiraan anda akan terpancar di wajah anda!

Cerewet Bertempat

Dalam menetukan solekan pengantin yang diingini, anda bolehlah bersikap sedikit cerewet. Anda berhak bersuara sekiranya solekan yang dikenakan tidak memuaskan hati anda. Tapi pastikan anda juga mempunyai sedikit pengetahuan tentang solekan. Bincanglah secara baik diantara anda dan jurusolek pilihan anda dan pastinya anda akan mencapai solekan yang diingini. Ingat, cerewet biar kena tempatnya!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI