Selain kurus, ada satu senaman yang para wanita khususnya perlu ambil tahu. Bila nak Kahwin, memang tidak ada masalah. Tapi yang akan timbul masalah apabila lepas berkahwin dan selepas mempunyai anak nanti.

 

Senaman untuk payudara ini sangat elok diamalkan. Untuk memastikan keadaan payudara kekal mantap, tak perlu lagi membeli krim yang kita tidak tahu bahan kandungan dan hasilnya untuk jangka masa panjang. Jadi, kuta gunakan kaedah selamat ya!

 

Senaman dada 

Kebiasaannya, apabila anda mula mengurangkan berat badan, bahagian payudara akan menjadi ‘kecut’ kerana kehilangan lemak. Sekiranya anda susut lebih daripada 200 paun, anda mungkin terpaksa membuat pembedahan plastik untuk membuang bahagian kulit menggeleber. Tetapi untuk payudara kendur disebabkan penuaan atau kehamilan dan menyusu badan, senaman di bawah boleh membantu anda tampil yakin semula.

 

Wall push-ups:  

Cara ini menumpukan otot pada bahagian bawah payudara. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah berdiri menghadap dinding. Lekapkan kedua-dua tapak tangan pada dinding selaras bahu dan menjarakkan sedikit bahu anda. Bengkokkan lengan dan sandarkan ke dinding.

 

Tolak dan angkat tubuh dari dinding. Lakukan 3 set dengan 12 push-up dalam setiap set.

 

IKLAN

Senaman menggunakan dumb bell 

Baring pada lantai rata. Pegang dua dumb bell pada setiap tangan dengan telapak menghadap di antara satu sama lain. Rendahkan lengan ke tepi pada aras dada. Sentiasa pastikan siku anda pada level sama, jangan terlalu rendah. Ulang sebanyak 10 hingga 12 kali.

 

Urutan 

Urut bahagian payudara anda 3 kali sehari untuk menegangkan payudara kendur selepas melahirkan anak atau kehilangan berat badan. Anda boleh lakukan sendiri urutan payudara dengan menggunakan minyak urut atau minyak zaitun. Teknik urutan membantu menegangkan otot dada dan menegangkan kulit dengan peningkatan elastik dan tekstur.

Anda juga boleh ke spa untuk mendapatkan urutan ini. Selain mendapatkan urutan menegang payudara, dapat juga anda menenangkan fikiran dengan haruman serai wangi dan herba di spa!

Caranya: Dengan gerakan circular, urut perlahan dengan gerakan ke dalam dan ke luar. Lakukan 300 pusingan urutan sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

IKLAN

 

Coli sesuai

Tidak memakai coli yang sesuai menyebabkan payudara lebih mudah kendur tambah-tambah lagi jika anda mempunyai saiz payudara besar. Gunakan kepakaran penjual pakaian dalam untuk mendapatkan ukuran sebenar dan saiz cup yang bersesuaian.

Tidak salah membeli coli murah tetapi pastikan kesesuaian pakaian dalam itu bergantung kepada pengetahuan anda tentang payudara anda sendiri (ukuran yang tepat).

 

Minum banyak air 

Mungkin anda tidak terfikir poin ini tetapi air adalah langkah mudah untuk memastikan elastic pada kulit dan mengelakkan kekenduran pada payudara, kulit wajah dan bahagian lain pada tubuh.

IKLAN

 

Cara duduk yang betul 

Posisi ketika duduk juga memainkan peranan untuk memastikan payudara tidak cepat kendur. Sama ada duduk di atas kerusi atau di lantai, jangan biarkan tubuh membongkok. Duduk dengan tegak dan selesa.

 

Elak nikotin dan alkohol 

Rokok dan alkohol adalah musuh utama untuk tubuh, baik untuk lelaki mahupun wanita. Ia dengan mudah mengganggu penampilan tubuh anda. Walaupun bukan secara direct, menyebabkan payudara kendur, tetapi kedua-dua musuh ini mengakibatkan tubuh mengalami dehidrasi, menampakkan kulit wajah kusam dan tidak bermaya.

Ubah cara berjalan 

Postur badan ketika berjalan juga amat penting. Kempiskan perut, tegakkan bahagian belakang badan dan berdiri tegak. Jalan sedikit mendada agar payudara kelihatan lebih besar dan mengelakkan kekenduran.

Mudah kan!

 

***JOM SERTAI CHANNEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.