“Bidadari syurga saya pergi buat selamanya…” Perkhabaran pagi yang cukup menyentuh hati singgah di dinding akaun Instagram Shuib Sepahtu, menyampaikan berita mengenai isteri tercinta, Allahyarhamah Siti Sarah bt Raissuddin.

 

“Mohon sedekahkan Al-Fatihah…”

 

Seringkas nota maya itu, pastinya doa yang dikirimkan buat Allahyarhamah sejak 6 Ogos 2021 lalu tidak putus-putus dititipkan buat bintang kesayangan ramai ini. Disahkan positif Covid-19 di saat sedang hamil, anak keempat mereka terpaksa dikeluarkan lebih awal dan Allahyarhamah terpaksa ditidurkan kerana berada di stage 5 Covid-19.

 

Pelantun lagu Kesetiaan ini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia (HCTM), Cheras dan menghembuskan nafas terakhir di tempat sama.

 

 

IKLAN

 

Sebagai suami, usahawan dan pelawak Shuib turut menzahirkan kesedihan di saat kehilangan isteri tersayang. Info hanya disampaikan melalui akaun media sosialnya iaitu di Instagram malah Shuib dan keluarga turut mengadakan majlis bacaan Yassin secara maya sejak Jumaat lalu.

 

 

Allahyarhamah Siti Sarah meninggalkan suaminya, Shuib Sepahtu dan empat orang anaknya, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan, bayi yang baharu dilahirkan secara pembedahan pada Jumaat lalu.

 

IKLAN

Membelek kembali laman Instagram Allahyarhamah, ada satu posting yang mungkin boleh membuka minda para wanita yang ingin berumahtangga. Perkahwinan yang telah dibina sejak 2011 pastinya meninggalkan kenangan paling indah selama 10 tahun buat Shuib.

 

Di dalam posting tersebut, Siti Sarah mengulas mengenai satu posting viral seorang wanita tentang hantaran yang tidak mampu dibayar pihak lelaki…

 

“Salam sabtu semue. Sarah scroll-scroll IG, lepas tu terjumpe posting cam gini.. MasyaAllah, Adik Alea yng cantik. Tuhan cipta kn setiap manusia semue sempurna. Setahu Kak Sarah, kt Sabah tu ramai wanita yng cantik2, putih gebu, lawa2 semue nye. rasanya adik dah salh konsep pasal hantaran ni 😁

 

IKLAN

Tk kisah la berape pon hntaran, tu semua x penting, Apelah agaknye perasaan orang2 Sabah bile nampak ayat adik nie, Mesti sedih tau, kecil hati diorng. Okay nak throwback. Sarah teringat time kahwin dgn @shuibsepahtu dulu, hantaran time tu RM15K. Tapi Sarah nak bagi tau satu rahsia, RM15k tu hutang ye 😂 Betholll, x tipu. Sbab x mampu nak baya time tu. Hutang dgn abah sarah tau. 🤣

 

Sarah tahu Shuib struggle, dia bersusah payah nak bina kerjaye tapi apa yg sarah beli masa tu akhlak die, kerajinan die , tggjwb die.. die tk pernah lupa tggungjwb dgn sarah, dgn famili. Alhamdulillah pas kahwin tu, rezeki makin banyak. Shuib dpat duit kemenangan maharajalawak n nak bayar balik duit abah. bila dah ada duit utk baya.. abah kata jangan jadi bodoh.. simpan duit tu untuk anak nanti .. kita ni sebagai perempuan kene tengok lelaki tu jenis macam mana , baran ke , kedekut ke berkira ka.. kalau awal2 kenal dah ajak kite kelua kalau mak bapak tak kasi .. die ajar kita utk tipu mak bapak kita, tak mustahil die akan tipu kita..

 

macam mana die dengan mak die , kalau jenis melawan mak memng die takkan hormat kita sebagai isteri..Maybe bagi Adik Alea rasa bahagia dgan RM20K tu, tapi bagi orang lain nilai kebahagian bukan dari wang ringgit semata mate je tau. Moge adik2 yg nak kawin tu jangan lah menekan2 sangat nak menunjuk kwin sapa lagi gempak.. sebab kehidupan yg sebenarnya adalah selepas kenduri tu 😂 jangan lak ada yg buat loan beria2 akhirnya tersiksa…”

 

Semoga Allah memberikan pengampunan buat Siti Sarah bt Raissuddin, merahmatinya, memaafkannya, memuliakan kematiannya, melapangkan kuburnya dan menjadikan syurga sebagai ganti tempat tinggalnya. Semoga Allah juga mengurniakan kesabaran kepada ahli keluarganya serta menempatkan Siti Sarah bersama orang-orang yang beriman.

 

Amin…