Pantun merupakan pelengkap dan penyeri dalam majlis merisik. Sesetengah masyarakat Melayu masih lagi menggunakan pantun sebagai mukadimah sebelum bicara diteruskan kepada tujuan asal kehadiran mereka. Walaupun jarang digunakan oleh masyarakat zaman sekarang, ia tetap popular bagi sesetengah orang.

Ianya merupakan satu seni dalam berbahasa untuk menyatakan hasrat hati atau biasanya disebut sebagai ‘ayat berlapik’. Dengan berbalas-balas pantun ianya akan menambah lagi keceriaan dalam majlis merisik. Ia dimulakan dahulu oleh keluarga pihak lelaki dan dibalas oleh wakil pihak perempuan.

 

Baca artikel Gayakan Empat Tingkat Cucuk Sanggul Penampilan Rozita Che Wan Persis Pengantin Baharu! – Pesona Pengantin

 

Ketika sesi berbalas pantun berlangsung, kedua-dua belah pihak keluarga akan mendengar dengan baik dan cuba untuk membalas dengan pantun yang menarik. Terdapat juga elemen jenaka diselitkan bagi menambahkan lagi suasana yang ceria.

 

Pantun yang selalu diguna pakai dalam majlis merisik ialah pantun empat kerat. Ia sangat popular dibandingkan dengan pantun dua atau enam kerat. Bagi pihak lelaki, pantun mereka akan mengandungi mesej tentang hajat bertandang ke rumah belah perempuan.

IKLAN

Straight Forward Sahaja Atau Perlu Adat Berpantun Semasa Merisik?
.

Mereka akan menerima balasan pantun yang menjemput mereka masuk ke rumah. Namun, jika si gadis terus membuat keputusan, pantun yang diterima akan mengandungi mesej samada menerima atau menolak pinangan.

 

Sesi membalas pantun ini cuma seketika dan tidak melibatkan si dara mahupun si teruna. Ia diutarakan oleh keluarga kedua-dua belah pihak yang selalunya diwakilkan kepada ibu bapa saudara lelaki dan perempuan. Ia tidak memerlukan persediaan yang sukar kerana pembayang pantun biasanya digunakan berdasarkan apa yang ada di persekitaran sahaja.

 

IKLAN

Hanya dua baris terakhir membawa maksud sebenar tentang tujuan yang ingin disampaikan. Jadi, bagi mereka yang berhajat masuk meminang terapkanlah khazanah Melayu yang tak ternilai ini agar ia tidak lapuk dek zaman. Siapa lagi yang akan mengangkat seni warisan Melayu ini jika bukan kita sendiri.

 

Pada masa kini, ia jarang digunakan dan hanya sesekali sahaja dapat didengari melalui beberapa majlis tertentu. Justeru itu, ambil lah peluang merisik ini dengan membawa seni ini. Bagi yang sudah memaklumkan kehadiran untuk masuk meminang, kedua-dua belah pihak boleh bersiap sedia dengan pantun masing-masing agar majlis dapat berlangsung dengan lebih sempurna.

 

Adat merisik ini akan menambahkan lagi keindahan dalam perkahwinan masyarakat Melayu. Walaupun sedang berada di zaman moden, ia sesuatu yang tidak patut di pandang sepi.

IKLAN

 

Berbincanglah dengan bakal isteri anda untuk melaksanakan adat ini jika berkesempatan. Ia tidak memerlukan modal yang besar, hanya memerlukan usaha dan kesudian pihak wakil ibu dan bapa lelaki dan perempuan menjadi orang tengah buat bakal mempelai.

 

Setelah berazam untuk berkahwin, sudilah menyatakan hasrat dengan tulus ikhlas. Bawalah bakal pasangan anda berjumpa dengan kedua ibu dan bapa kerana itu adalah yang terbaik dilakukan. Elakkanlah bercinta tanpa pengetahuan mereka kerana restu ibu bapa sangatlah penting bagi mendapatkan keberkatan dalam perkahwinan.

 

Kredit foto: TANGKAP PICTURES

***JOM SERTAI CHANEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI