pic-pinterest
Mewujudkan suasana bahagia dalam rumah tangga menjadi impian setiap pasangan suami isteri. Baik suami ataupun isteri, kedua-duanya sama berperanan untuk membentuk rumah tangga kekal bahagia.
Suami kepada isteri
  1. Menegur & bersentuhan
Hubungan yang hangat antara pasangan bermula dengan teguran dan sentuhan. Walaupun anda dibelenggu masalah di tempat kerja, pastikan anda menegur dan menyentuh isteri terlebih dahulu apabila pulang ke rumah. Dua perkara ini berupaya mengjhilangkan tekanan lelaki. Perlukan juga antara penawar tekanan.

 

2.Beri perhatian

Lelaki sering kali dianggap sebagai kurang prihatin berbanding perempuan. Bertanya khabar , ambil tahu apa aktiviti harian isteri anda. Tidak perlu berdepan, pesanan ringkas sudah memadai.
3.Menjadi penasihat
Jika isteri sedang dilanda masalah, jangan tergesa-gesa untuk menyelesaikannya. Mungkin anda tersilap memberi nasihat dan bakal mengundang risiko yang lebih tinggi. Cara paling berkesan ialah dengan menjadi pendengar terbaik, tunjuk kan simpati dan barulah memberikan pandangan dan nasihat.

 

4.Bahagi masa

Wanita lebih sensitif berbanding lelaki. Jika anda mempunyai masa untuk hobi dengan rakan-rakan, isteri juga perlukannya. Beri masa sekurang-kurangnya 30 minit perhatian yang berkualiti terhadap isteri setiap hari.
Isteri kepada suami
Isteri juga ada peranannya sendiri untuk kekal bahagia

 

IKLAN

5.Pemaaf

Rumah tangga yang aman dan kekal datang dari sikap pasangan yang saling bermaaf-maafan meskipun pada kesalahan yang kecil. Jangan bersikap keras kepala . Jika suami sanggup menghulur tangan, segeralah bertindak balas dan terima seadanya.

 

IKLAN

6.Memahami

Tahu bila masanya suami benar-benar perlukan anda.Fahami kehendaknya dan berilah tumpuan dan seluruh perhatian anda kepadanya. Jaminan kepada kebahagiaan rumah tangga datang dari perhatian yang secukupnya.

 

IKLAN

7.Terbuka

Sedia menerima dengan hati terbuka pada setiap gerak geri dan tingkah laku suami. Isteri yang baik adalah isteri berusaha mengatasi dengan baik setiap masalah yang timbul.

 

8.Romantik

Tidak semestinya lelaki sahaja yang harus menunjuk sikap romantik, anda dahulu perlu mulainya. Ucapan sayang , kucupan atau mengingati tarikh penting seperti hari jadi dan ulang tahun perkahwinan antara perkara-perkara yang disebut sebagai pencetus romantik.
Moga menjadi amalan anda berdua dan membawa kebahagiaan yang berterusan.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI