Setiap wanita yang bakal melangsungkan perkahwinan pasti mengimpikan badan ramping dan langsing untuk mengenakan busana perkahwinan di hari bahagia, tetapi masalahnya tidak semua tubuh badan kita dalam keadaan sebegitu. Jadi, apa cara berkesan supaya anda kelihatan cantik menawan di hari persandingan. Amalkan tip berguna.

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.     1. Minum banyak air masak

Cara yang paling mudah untuk mengurangkan berat badan sebelum hari persandingan ialah dengan minum lebih banyak air. Air mempercepatkan saluran penghadaman anda dan membantu anda berasa kenyang lebih cepat. Tindakan mudah minum 8-12 gelas air sehari boleh mempercepatkan metabolisme anda dan membantu anda bersedia untuk hari perkahwinan anda. Anda akan mengalami masalah kecing yang kerap pada mulanya, tapi itu adalah tindak balas yang bagus untuk tubuh badan anda. Kekerapan membuang air kecil itu bermakna ia cuba Ini adalah salah satu tip perkahwinan berat badan paling mudah dan berkesan!

 

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.    2. Pemakanan yang sihat & khasiat

Persediaan untuk hari perkahwinan, adalah dengan memulakan pengambilan makanan sihat. Sebaiknya, mulakan dengan membawa bekalan ke tempat kerja, tiada lagi makan makanan ringan ataupun makanan segera. Mendidik diri anda supaya anda boleh membuat pilihan yang terbaik untuk melangsingkan tubuh badan untuk hari perkahwinan anda dan seterusnya! Pengambilan makanan seperti melebihkan sayur-sayuran dan lauk berbanding dengan nasi. Kurangkan pengambilan gula dalam makanan seharian.

IKLAN

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.    3. Motivasi diri dengan kerap mencuba pakaian perkahwinan

Ini satu lagi cara berkesan bagi mendapatkan apa yang diingini, menjadikan dress fitting sebagai motivasi agar anda sentiasa alert untuk mendapatkan bentuk badan ideal. Hanya pastikan fitting terakhir anda memuaskan kerana anda tidak mahu menyarung pakaian yang tidak muat ketika hari bahagia.

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.     4. Elakkan makanan manis, sama seperti tip nombor 2

Okay, hari bahagia makin hampir jadi anda pasti serabut memikirkan pelbagai perkara dan penyelesaian anda lebih banyak mengambil makanan manis seperti donut, kek, cupcakes, gula-gula dan macam-macam lagi. Cuba untuk menghadkan atau mengelakkan gula-gula manis kerana ini akan menyumbang kepada kembung berlebihan. Apabila mempunyai keinginan manis, pilih gula semulajadi seperti buah-buahan. Perubahan kecil seperti ini boleh membuat perbezaan yang besar dalam membantu anda menurunkan berat badan untuk hari perkahwinan anda!

IKLAN

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.   5. Amalkan sup

Menurut kajian, makan semangkuk kecil sup sebelum makan utama anda boleh menyimpan sehingga 700 kalori seminggu. Adakah anda tahu jika anda makan sup sebelum makan utama, anda akan makan purata 100 kurang kalori pada waktu makan itu. Jadi cuba amalkan makan sup agar anda kekal langsing di hari bahagia nanti.

IKLAN

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.     6. Sayuran hijau

Sediakan salad dalam hidangan utama untuk makan tengahari, makan malam dan anda mendapati diri lebih ramping. Sayuran hijau mempunyai phytonutrients yang dapat membantu dalam penghadaman. Dengan hanya menambah salad untuk rancangan makanan harian anda, anda akan menjadi lebih ringan, mempunyai lebih banyak tenaga, dan juga kurang dijangkiti penyakit, kerana sayur juga membantu imunisasi di dalam tubuh badan anda.

Susah Hati Nak Kahwin Tapi Berat Badan Naik? Amalkan Ini Kalau Tak Percaya.    7. Bersenam

Ini merupakan satu tabiat yang bagus, dengan melakukan senaman kecergasan 3-5 hari seminggu bagi melangsingkan dan mendapatkan berat badan ideal untuk hari bahagia nanti.

Sumber Gambar: Pinterest 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI