Pastinya ramai yang pernah alami kejadian susu kotak yang dibeli basi dan berbau masam. Sudahnya, kita hanya buang ke dalam tong sampah.

Namum ada penyelesaiannya, susu masam boleh dijadikan keju. Hanya tambahkan cuka dan garam.

“Alhamdulillah…atas nasihat ahli2 dlm group ni sy dah buat cheese…susu kotak full cream yg basi tadi…trimakasih sy ucapkan bebanyak pd Ahli2 yg sudi berkongsi ilmu dan nasehat pd sy…mmg sedap sgguh kejadiannya… ada hikmah disebalik yg jadikan…klu tak sbb susu basi smpi kesudah sy takleh beza antara full cream dan fresh milk…

Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju
Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju

IKLAN

“Sy sertakan sekali resepi buat cheese disbbkan byk ahli yg blm mengetahui cara2nya….klu tersilap mohon diperbetulkan pd sifu2 yg dah biasa buat

Cara :
Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju

IKLAN

1.Rebus susu yang sudah basi.

Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju

2.Bila dah naik, letakkan dua sudu makan cuka dan garam.

IKLAN
Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju

3.Selepas itu apabila mendidih, angkat dan tapis guna kain napkin bayi yang bersih.

Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju

4.Tunggu sehingga sejuk baru diperah dan kemudian mampatkan balik guna loyang cake.

Sumber : Rini Haryanie

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI