Bahan-bahan pun cuma yang asas jadi dapatlah berjimat sementara menunggu tamatnya waktu darurat yang melanda.
Dan yang paling best, bukan telur hancur seperti resipi lain, sebaliknya telur kuning dibiarkan kekal dalam sampul bersama adunan sambal kering. Bila nak makan, baru pecahkan di atas nasi. Nikmat apa lagi yang engkau dustakan.
TELUR SAMBAL CILI KERING
Ini menu kander tengah hari ni. Layan makan dengan nasik putih je.
Telur sambal cili kering. Perah limau, daun bawang, bawang goreng. Lepas tu renjis kicap kat nasik. Telur kuning cair²…
Ya Allah sedappp…
Ads
Nah resepi, share ramai² ye supaye orang lain pun boleh masak bawak bekal! Penat masak ni
Mula-mula goreng cili kering sehingga sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh tapi kalau tak rebus pun boleh. Basuh dan bilas dan terus goreng pun tak ada masalah tapi keringkan dahulu, kalau tak nanti minyak meletup depan muka.
Lepas tu terus goreng ikan bilis dan bawang putih sehingga garing.
Ni garing. Bukan hangus…
Ads
Bila ikan bilis dah siap digoreng. Masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Tumbuk kasar dan jangan halus sangat.
Tumis sesudu sos tiram. Kalau tiada pun tak apa.
Ads
Selepas itu masukkan balik bahan yang ditumbuk tu, masukkan garam dan gula ikut kesesuaian. Sebab kander gula cili kering yang menggerutu, pedas maut. Jadi lebihkan gula sikit.
Masukkan tiga biji telur. Bila dah masukkan, telur akan mula memasak, jadi kaiskan yang putih kerana mahu bahagian kuning separuh cair. Hehe…termiss gambar masukkan telur. Ni gambar selepas 3-4minit.
Tarik perlahan-lahan putih telur yang sudah masak. Hehe hati-hati jaga kuning tu macam jaga baby tau! Pecah dia, ceraaahhh masa depannn
Akhir sekali bila kuning telur sudah mencapai tahap piawaian, angkat dan letak atas telur putih yang di angkat awal tadi.
Resipi sate ini paling mudah untuk diikuti, malah kuah kacang yang dikongsikan juga senang disediakan. Sesuai untuk juadah hujung minggu bersama keluarga tersayang. Makan-makan dengan keluarga lebih meriah tambahan aktiviti membakar sate ni buat ia lebih meriah. Selamat mencuba.
Bahan :
Seekor ayam – ambil isi sahaja. Potong dadu dan toskan.
Bahan kisar :
2 labu bwg besar
1 labu bwg putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap :
2 Cawan gula
2 sk garam
4 sk kunyit
3 sb jintan manis
Cara :
1. Dalam besen besar, masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap.
2. Gaul sebati dan perap seketika.
3. Selepas itu baru cucukkan ke lidi.
4. Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas dan masukkan sedikit minyak (untuk renjis masa bakar).
Kuah Kacang :
Bahan kisar :
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
Bahan :
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah yang dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kemudian masukkan serai. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
3. Selepas itu masukkan air dan kacau. Biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan.
4. Masukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping.
5. Masak sehingga pekat, rasa dan tambahkan apa yang kurang.
Sesebuah majlis perkahwinan akan tampak lebih berseri jika ruang meja santapan pengantin dihias dengan dekorasi bertema. Selain menarik tumpuan para tetamu, ia bagaikan melengkapi ruang meja makan.
Meja santapan pengantin yang sebelumnya tampil biasa pastinya akan mencetuskan kelainan dengan penambahan pelbagai hiasan dan dekorasi, sekali gus menjadikan meja makan nampak istimewa. Paling penting, pastikan peletakkannya tepat agar ia selaras dengan bentuk rekaan meja tersebut.
BAHAN-BAHAN:
Tiga kuntum bunga mawar, balang kaca, butiran kristal, lilin, air
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1. Carikkan kelopak mawar dari tangkainya. Ketepikan.
2. Masukkan butiran kristal ke dalam balang kaca.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
3.Seterusnya, masukkan kelopak bunga-bungaan mawar yang telah dicarik tadi hingga ke paras atas balang kaca.
4.Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga balang kaca itu penuh.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
5. Keluarkan lilin daripada bekas secara berhati-hati dan letakkan di bahagian atas balang kaca.
6.Nyalakan lilin dengan pemetik api.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
Gubahan Oleh : Rose Garden Home Deco, Cawangan AEON Big Shah Alam (Balang Kaca)
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Salah satu biskut yang menjadi kegemaran orang ramai ketika Hari Raya adalah chocolate eclairs. Rasa coklatnya memang cukup enak. Lebih-lebih lagi jika anda merupakan pencinta coklat.
Menariknya, resipi ini hanya menggunakan 4 bahan sahaja dan cukup mudah untuk disediakan. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Norasikin Md Noor menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN).
*****
Chocolate Eclairs
Bahan-bahan:
Biskut marie/apa-apa biskut
Kacang tanah
Susu pekat
Coklat masakan
Paper cup
Cara-cara:
Hancurkan biskut.
Kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Hancurkan dan kisar kering sahaja.
Masukkan susu pekat.
Campur semua sampai boleh bulatkan doh.
Celupkan ke dalam coklat masakan yang dah dicairkan. Masukkan ke dalam paper cup.
Simpan dalam peti ais sehingga coklat keras.
Siap!
Korang agak-agak je nak banyak mana. Nak sedap, kacang lebih.