Bukan hanya nasi kandar yang sangat dikenali di Pulau Pinang, korang juga boleh memilih banyak lagi makanan dan tempat menarik untuk berjalan sebelum memulakan perjalanan dengan seronok.

Berikut merupakan 25 tempat-tempat menarik di Pulau Pinang yang harus korang pergi bersama pasangan untuk honeymoon.

1.Entopia By Penang Butterfly Farm
The Natureland dan juga The Cocoon merupakan dua buah kehidupan yang terdapat disini. Sebanyak 15000 ekor rama-rama yang dibiarkan bebas untuk berterbangan dan diantaranya juga terdapat 200 jenis tumbuh-tumbuhan. Apabila berada di sana, anda akan merasai diri anda berada di alam yang berbeza disertakan dengan air terjun, gua, kolam dan banyak lagi taman yang menyerupai alam semulajadi.

Malah pihak The Cocoon juga memberikan peluang kepada pengunjung untuk melibatkan diri dalam beberapa acara yang sudah diaturkan oleh pihak pengurusan.

Rm49 (dewasa), RM29 (kanak-kanak)

RM65 (warga asing dewasa), RM45 (warga asing kanak-kanak)

Alamat:Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Penang.

2. Penang Avatar Secret Garden
Pertama kali anda menjejakkan kaki disana, sudah pasti anda akan terpukau dan terpegun dengan keindahan yang terdapat di hutan ajaib. Permandangan di sana akan mengingatkan anda tentang filem Avatar yang box office satu masa dahulu.

Masuk adalah percuma. Iaterletak di alamat 336, Jalan Tokong Thai Pak Koong, Tanjung Tokong, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang.

Waktu beroperasi: Dibuka setiap hari sehingga pukul 12 malam

3. Ghost Museum
Kebanyakkan ramai yang gemar pergi ke rumah hantu dan ada juga yang tidak mengemarinya. Perbezaannya adalah, rumah hantu yang ini hantunya tidak menganggu anda. Malah patung hantu yang terdapat di dalamnya adalah mewakili plbagai jenis hantu dari pelbagai budaya.

Maklumat latar belakang patung hantu juga turut disediakan . Rupa dan hiasan mereka juga tidak kurang menyeramkan. Merka juga turutmenyediakan kostum hantu bagi anda mengambil gambar serta merakamkan pengalaman sebagai seorang hantu.

Harga tiket:

RM18 (dewasa). rm8 (kanak-kanak)

RM36 (warga asing dewasa). RM16 (warga asing kanak-kanak)

Lokasi di 57, Lebuh Melayu, George Town, 10300 Pulau Pinang.

Dibuka setiap hari dari pukul 10 am-7pm.

4. Jurassic Research Centre / Dinosour Komtar Penang
Jangan terkejut! Terdapat 200 dinasour yang akan ‘dihidupkan semula’. Sudah pasri ramai kanak-kanak yang akan menyukai replika gergasi ini di dalam satu ruang khas yang dipagar. Tambah menarik lagi, melihat di Komtar iaitu di mercu Penang.

Harga tiket untuk dewasa hanya RM58, manakala bagi kanak-kanak hanya RM48 sahaja.

Lokasinya terletak di TheTop@KOMTAR 1, Jalan Penang, 10000 George Town, Pulau Pinang. Ia beroperasi dari pukul 10am-12.15am pada setiap hari.

5. Pasar Chowrasta @ Chowrasta Bazaar
Pasar yang sudah dibuka sejak 1800 telah menjadi ramai tumpuan para pelancong yang gemarkan jeruk, halwa, kudapan, cenderamata dan juga barangan terpakai. Kepelbagaian yang ada di sana telah menarik perhatian para pelancong tidak kira negara mana.

Anda boleh carai lokasinya di Jalan Penang, 103000 Pulau Pinang. Ianya dibuka dari pukul 8.30am-8pm setiap hari.

6. Penang Street Art
Anda boleh pergi melawat ke sekitar kawasan George town yang banyak dihiasi dengan karya-karya hasil seni lukisan dari para pelukis terkenal. Kebanyakkan pelancong tidak akan melepaskan peluang untuk merakamkan kenang-kenangan sepanjang percutian mereka.

Diantara kawasan yang boleh anda jumpa ukisan jalanan ini ialah di Jalan Penang, Jalan Muntri, Weld Quay, Lebuh Leith, Armenian Street danjuga Jalan Ah Quee.

Kadang kala anda akan mudah leka dan terpehun dengan pelbagai jenis lukisan di sini. Bagi memudahkan perjalanan, anda boleh juga menyewa basikal bagi anda pergi melawat di sekitar kawasan tersebut.

7. Taman Rimba Teluk Bahang
Kawasan Hutan Lipur yang sering menjaditarikan para pelancong yang gemarkan aktiviti riadah dan santai. Malah aktiviti lasak dan perkhemahan juga telah disediakan khas untuk pelancong. Pada masa yang sama, terdapat beberapa kolam mandi dan kawasan istirehat untuk orang awam.

8. Penang War Museum
Penang War Museum merupakan sebuah kubu yang telah dibina oleh pihak British pada tahun 1930an. Ia juga telah digunakan sebagai menentang pencerobohan tentera Jepun.

Pada masa yang sama, pelancong juga boleh melihat beberapa barangan bersejarah seperti meriam, kubu pertahanan bawah tanah sedalam 9 meter dan terowong. Jika ingin masuk ke dalamya, anda perlulah dalam posisi merangkak.

Tiketmasuk untuk orang dewasa RM18, RM8 untuk kanak-kanak. Bagi pelancong warga asing RM36 dan RM16 untuk kanak-kanak warga asing.

Lokasi ini terletak di Lot 1350 Mukim 12, Daerah Barat Daya, Batu Mung.

Ianya dibuka pada setiap hari dari pukul 9am-7pm.

9. Rumah Tempat Kelahiran P. Ramlee
Jika tidak melawat ke rumah kelahiran seniman tersohor iaitu P. Ramlee memang tidak akan lengkap percutian anda. Siapa yang tidak kenal dengan susuk tubuh seorang lagenda yang tidak ada pengantinya dalam bidang seni. Masuk adalah percuma.

10. Pasar Malam Batu Feringgi
Lokasi yang tidak oenah lekang dengan pengunjung adalah di pasar malam Batu Feringgi yang terletak di Pulau Pinang. Apa yang paling menarik, lokasinya tepat di tepi pantai. Malah banyak barangan, makanan dan juga kraftangan yang boleh ditemui di situ. Barangan yang dijual juga sangat berkualiti dan berpatutan.

Alamatnya terletak di Jalan Pantai Batu, Taman Pantai Batu, 11200 Tanjong Bungah, Pulau Pinang. Tempat ini juga dibuka padapukul 7pm-12am setiap hari.

IKLAN

11. Akuarium Penang Batu Maung
Ramai yang masih tidak tahu tentang tempat yang satu ini. Akuarium Penang Batu Maung merupakan satu tempat yang sangat menarik seperti Aquaria KLCC. Namun ianya tidaklah sebesar seperti disana.

Paling menyeronokkan, harganya lebih murah dan sangat sesuai dengan tempat tersebut. Tempat itu juga tidak jauh dari muzium Penang.

Akuarium Penang atau lebih dikenali sebagai Akuarium Institut Penyelidikan Perikanan yangmempunyai 25 buah tangki besaryangmemunyai saiz sebesar 15 x 10 kaki persegi. Terdapat 100 jenis ikan di dalamnya.

Akuarium besar itu juga terdapat kolam yang mempunyai penyu serta ikan besar dan kecil di dalamnya. Para pengunjung juga dibenarkan untuk memberikan makanan dengan makanan ikan yang turut dijual disana. Harga makanan ikan hanyalah RM1. Sudah pasti yang berkunjung di situ membawa keluarga serta anak-anak rasa gembira dengan pengalaman sebegini. Rangka ikan paus yang pernah terdampar di Kuala Kedah pada tahun 2011.

Melihat ikan-ikan berenang sudah pasti membuah orang yang melihat gembira dan tenang. Penang merupakan salah satu tempat yang harus anda kunjungi bersama keluarga dan orang yang tersayang.

Lokasinya di Kompleks Perikanan, Batu Maung, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Tempat ini dibuka setiap Selasa dan Khamis pada pukul 10am-4.30pm. Ia akan ditutup setiap hari Rabu.

Harga tiket masuk bagi dewasa RM5, Kanak-kanak di bawah 12 tahun ke bawah RM2.50 dan bagi warga emas serta OKU adalah percuma.

12. Tropical Spice Garden
Taman hijau yang cantik ini juga mempunyai 500 spesis tumbuh-tumbuhan tropika. Keluasan yang melebihi 8 ekar, dan ia juga merupakan salah satu taman seumpamanya di Asia Tenggara. Banyak aktiviti yang boleh dilakukan bagi orang dewasa dan juga kanak-kanak.

Kanak-kanak juga boleh melawati tempat khas seperti 5 Senses Tour dan Giant 3D Slides and Ladders. Apa yang palingmenarik dan unik, Tropical Spices Garden juga ada mengadakan kelas memasak untuk orang dewasa.

Pokok-pokok yang terdapat disana juga sangat menenangkan. Anda juga boleh melihat permandangan di pinggir laut Teluk Bahang. Malah disitu juga mereka ada menyedikan khidmat pada mereka yang ingin mengadakan majlis perkahwinan yang bertemakan taman.

Ianya terletak di alamat Lot 595, Mukim 2, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 George Town, Pulau Pinang.

Tropica Spice Garden juga turut dibuka setiap hari dari pukul 9am-6pm.

RM29-RM49 bagi dewasa. RM17-RM25 untuk kanak-kanak. RM39 warga emas. Rm23-RM39 bagi pelajar.

13. The Habitat Bukit Bendera
Alam semulajadi merupakan salahsatu terapi yang sangat menenangkan sesiapa saja yang melihatnya. Keindahan yang dimiliki olh The Habitat bukan hanya dianggap satu keajaiban, malah ia juga merupakan salah satu tempat yang sangat sesuai untuk generasi muda zaman sekarang untuk lebih mengenali flora dan fauna.

Aktiviti yang boleh anda lakukan disini adalah seperti berjalan mengelilingi pohon hijau di Natural Trail sejauh 1.6km, melalui Canopy Walk dan juga Tree Top Walk bagi yang gemarkan permandangan di kawasan yang tinggi serta terdapat taman tema seperti Fern Garden, Yellow Garden, Butterfly Bank, Fragrant Garden dan Purple Garden.

Dibuka pada setiap hari dari pukul 9am-8pm.

Tiket masuk bagi dewasa yang berumur 13hingga 59 tahun RM50. Kanak-kanak berumur 3 hingga 12 tahun RM30. Bagi pelajar RM30. Warga emas RM30 bagi berumur 60 tahun ke atas. Rm70 Sunset Walk Adult. RM40 Sunset Walk Children. RM4o Sunset Walk Student. RM40 Sunset Walk Senior Citizen.

14. Camera Museum
Zaman yang serba canggih kini sudah pasti semua orang memiliiki camera mereka tersendiri. Namun muzium ini juga mempunyai kamera secara profesional bagi merakan kenangan mereka semasa berada di situ.

Kamera ini juga mempunyaikoleksi dari tahun 1800 sehingga 1990. Para pengunjung juga boleh melihat perkembangan yang mempunyai seiring dengan peredaran zaman.

Terdapat sebuah ruangan khas yang dipanggil Spy Room yang menempatkan beberapa kamera yang paling kecil di dunia. Ada segelintir kamera yang boleh dipegang untuk pengunjung yang datang.

Alamatnya terletak di 49 Lebuh Mutri, 10200 Penang. Ia mula beroperasi pada setiap hari dari pukul 9.30am hingga 8pm.

IKLAN

Harga tiket RM20 untuk dewasa dan RM10 bagi pelajar.

15. Audi Dream Farm
Audi Dream Farm adalah salah satu zoo mini yang boleh didekati oleh kanak-kanak serta boleh memberi makan dan menyentuh setiap haiwan yang berada di sini. Kanak-kanak juga boleh mendapatkan pengalaman yang baru dan meneroka dunia kepada haiwan seperti arnab, kambing, itik, ikan, kuda dan juga burung nuri yang banyak dilepaskan di atas tanah. Mereka juga berpeluang melihat kebun sayur-sayuran.

Lokasinya terletak di alamat 145, MK B, Sungai Rusa, 11010 Balik Pulau, Pulau Pinang. Ia dibuka pada setiap hari dari pukul 8am-6pm. Tiket masuk bagi dewasa RM7 dan bagi kanak-kanak pula hanya RM3..

16. Tropical Fruit Farm
Mempunyai keluasan 25 eka, Tropical Fruit Farm juga memiliki dari 250 jnis buah-buahan tempatan dan dari luar negara seperti Amerika Syarikat, Afrika Tengah, India, Timur Tengah dan banyak lagi.

Para pengunjung juga berpeluang untuk merasai terus buah-buahan segar dari dalam ladang. Buah-buahan yang berkualiti tinggi dan kepentingan alam sekitar yang menggunakan baja organik.

Disana juga turut menyediakan beberapa pakej seperti Guided Farm Tour, Lunch Buffet/Dinner Buffet, Guided Farm Tour with Lunch Dinner dan Student Pakages.

Lokasinya di alamat Batu 18, Jalan Teluk bahang, 11050 Pulau Pinang.

Dibuka setiap hari dari pukul 9am-5pm. Harga tiket mengikut pakej dari RM7 hingga RM75.

17. Penang Time Tunnel
Penang Time Tunnel akan mengembalikan semula Pulaupinang pada 400 tahun dahulu. Muzium ini juga menyediakan 3D Mural Art Street Gallery dan juga Anti Gravity World.

Ruangan Mural 3D juga turut dihiasi dengan pelbagai patung replika yang menyerupai zaman dahulu. Anti Gravity juga memberi peluang kepada pengunjung untuk mengambil gambar kenang-kenangan di situ seperti berada di dalam rumah.

Apa yang membezakan perabot disnini juga disusun dalam posisi yang luar biasa. Anda boleh datang sendiri dan rasai pengalamannya disini.

Alamatnya terletak di No.39, Jalan Green Hall, 10200 George Town, Penang. Ia dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 9.15am ke 7pm. Bagi hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum ia dibuka dari pukul 9.15am hingga 7.30pm.

Tiket masuk bagi orang dewasa RM29, Rm16 untuk kanak-kanak dari umur 5 hingga 12 tahun manakala Rm16 untuk pelajar.

18. PG Gold Museum
Apabila menyebut tentang kekayaan, sememangnya emas tidak akan pernah terlepas daripada senarainya. Bagi yang meminatiemas, mereka sampai sanggup membeli emas bagi tujuan simpanan dan juga perlaburan dimasa hadapan. Pemilik muzium emas ini juga sangat memahami akan perkara tersebut.

Jadi, mereka yang datang ke sini bukan sahaja dapat mempelajari tentang sejarah emas, tapi mereka juga boleh membeli emas di Public Gold Group yang turut berada di sini.

Bagi segelintir pengunjung yang datang disini bukan hanya mempelajari sejarah emas, namun ada juga yang boleh membeli emas di Public Gold Group yang ada di sini.

Mereka juga ada membuat satu laluan yang menyerupai terowong berbatu yang boleh membawa para pengunjung mempelajari tentang emas.

Alamat: No. 95, Lebuh Bishop, George Town, Penang

Dibuka padahari Isnin hingga hari Ahad dari pukul 9am hingga 6pm.

Harga tiket masuk untuk dewasa RM28, Kanak-kanak berumur 7 hingga 12tahun RM15. Bagi warga emas berumur 60 tahun ke atas dan kanak-kanak berusia 7 tahun ke bawah masuk secara percuma.

19. Batik Painting Museum
Muzium batik ini merupakan muzium yang pertama didirikan di Malaysia. Batik lukis juga merupakan salah satu seni yang penuh dengan keunikan di Malaysia dan di seluruh dunia.

Muzium ini juga ditubuhkan bagi berkongsi sejarahbatik lukis yang wujud sejak tahun 1950an.

IKLAN

Chuah Thean Tong adalah seorang pelukis yang terkenal yang menggunakan batik likis di dalam lukisannya. Hasil lukisan beliau merupakan salah satu dari 70 batik lukis yang terdapat di dalam muzium lukisan batik ini. Muzium ini juga turut menyediakan satu ruangan khas bagi pelukis batik dari luar negara seperti Indonesia, Thailan dan China.

Alamat: 19, Armenian Street, 10200 Penang.

Ia dibuka pada stiap hari termasukah cuti umum dari pukul 10am hingga 6pm.

Tiket masuk bagi dewasa hanya RM10 dan RM5 untuk pelajar.

20. Adventure Zone
Kanak-kanak memang tidak boleh lari dari permainan. Bila sudah datang ke PulauPinang, janganlah lepaskan peluang untuk megunjungi Adventure Zone.

Ia mempunyai keluasan 10,300 kaki persegi dan banyak jenis mainan untuk kanak-kanak. Merangkak, memanjat, menggelunsur dan banyak lagi yang terdapat disini. Bagipenginap di Golden Sands Resort, diskaun akan diberi bagi yang menetap di situ.

Mematuhi arahan adalah sangat dititikberatkan apabila berada di Adventure Zone seperi memakai stokin semasa bermain, pakai baju yang berlengan panjang semasa bermain gelungsur. Dilarang sama sekali memakai pakaian renang apabila berada di kawasan permainan. Ibu bapa disarankan untuk menemani anak-anak semasa berada dikawasan tersebut.

Alamat: Golden Sand Resort,Jalan Batu Feringgi, Kampung Tanjung Huma, 11100 Batu Feringgi.

Ia dibuka setiap hari dari pukul 10am hingga 7pm. Tiket masuk Rm35 hanyak untuk 2 jam sahaja.

21. Fort Cornwallis
Salah satu tempat bersejarah yang paling terkenal di Pulau Pinang. Binaannya diilhamkan dimana lokasi Kapten Francis Light membina kubunya di Pulau Pinang pada tahun 1786.

Ia mempunyai keluasan sebanyak 4490kaki persegi. Tujuan ia dibina adalah bagi mempertahankan diri mereka dari serangan lanun. Namun ia lebih digunakan sebagai tempat pentadbiran.

Di dalam kubu ini juga terdapat berek, penjara, tembat untuk meletakkan senjata api dan juga suar labuhan bagi memberikan isyarat pada kapal-kapal yang datang. Terdapat patung Francis Light berada di pintu masuk sebagai lambang Fort Cornwallis.

Bertempat di Jalan Tun Syed Barakbah, 10200 George Town, Pulau Pinang. Dibuka pada setiap hari dariukul 9am hingga 10pm. Tiket masuk serendah RM10 sahaja.

22. Countryside Stables Penang
Boris dan Wan merupakan peminat kuda dan mereka juga turut berkongsi minat yang sama dengan orang ramai. Malah mereka membuka Countryside Stables Penang pada tahun 2012. Tempat yang menjadi pilihan mereka juga memiliki permandangan yang sangat indah dan ianya telretak di kawasan pertanian di Sungai Burung.

Para pengunjung juga akan diberikan peluang bagi merasai sendiri pengalaman untuk menunggang kuda. Bukan itu sahaja, pengunjung boleh memberikan kuda-kuda di sini makan. Kandang kuda yang terdapat disini menempatkan sebanyak 30 ekor kuda dari pelbagai jenis termasuklah Pure Bred Arabian Horses, Polo Pony dan banyak lagi.

Lokasinya terletak di Lot 603, Jalan Hilir Sungai Burung, Kampung Jalan Baru, 11000 Balik Pulau, PulauPinang.

Dibuka setiap hari dari pukul 10am hingga 12pm dan 2pm ke 7pm.

Tiket masuk dewasa Rm10, kanak-kanak RM5. Bagi ingin menunggang kuda RM20 untuk dewasa dan RM17 untuk penunggang kanak-kanak. RM5 untuk makanan kuda.

23. Masjid Terapung Tanjung Bungah
Masjid ini melambangkan Tanjung Bungah dan memiliki keluasan 1295 kaki persegi serta menelan perbelanjaan sebanyak RM15 juta yang boleh memuatkan sebanyak 1500 orang. Ia dipanggil masjid terapung disebabkan ianya berada di atas air kira-kira 300 meter dari pantai.

Keunikkan yang dimiliki oleh masjid ini kerana memiliki menara setinggi bangunan 7 tingkat serta dihiasi dengan ukiran kayu jati dan seni khat. Senibina ini juga mempengaruhi senibina tempatan dan juga Timur Tengah. Aktiviti keagamaan juga turut di lakukan bagi keperluan penduduk tempatan.

Alamatnya terletak di Jalan Batu Feringgi, 11000 Tanjung Bungah, Pulau Pinang.

24. Padang Kota Lama
Padang Kota Lama merupakan sebuah lokasi yang bersejarah dan asalnyaia berfungsi sebagai padang perbarisan dan permainan yang telah dibina oleh penjajah British .Malah kawasan ini juga ditemui oleh Francis Light.

Apabila mengetahui tidak dihuni oleh manusia kecuali jumlah kecil penduduk Aceh yang berbangsa melayu di sepanjang pinggir sungai. Francis Light telah mengarahkan agar tanah datar ini dibersihkan.

The Esplanade merupakan satu nama lain bagi kawasan ini yang turut merangkumi Padang Kota Lama dan Jalan Tun Syed Sheikh Barakbah. Padang Kota Lama juga berhampiran dengan Fort Cornwallis.

Terdapat banyak gerai-gerai yang menjual makanan dan minuman yang menjadikan tempat tersebut dikunjungi orang ramai.

Ia terletak di alamat 1, Light Street, 10450 GeorgeTown, Pulau Pinang.

25. Masjid Kapitan Keling
Masjid Kapitan Keling sudah lama dikenali di kalangan ahli sejarah dan mereka yang menyukai senibina. Ia adalah antara masjid yang paling lama di Malaysia.

Masjid Kapitan Keling sangat dikenali di kalangan ahli sejarah dan mereka yang menyukai senibina. Ini salah satu masjid yang paling lama di Malaysia.

Masjid ini telah dibina pada abad ke 19 oleh para pedagang India Muslim. Nama Kapitan Keling itu juga diambil sempena nama ketua mereka yang telah mewakafkan tanah ini khas untuk pembinaan masjid.

Masjid Kapitan Keling juga salah satu institusi islam yang teawal dibina di kawasan tersebut dan ianya juga dipengaruhi oleh senibina Moghul dan juga Moor. Masjid ini juga telah melalui banyak pengubahsuaian dan dibina semula bagi menambah serta membaiki keadaan masjid yang rosak.

Alamat: GeorgeTown, Pulau Pinang.

Banyak tempat-tempat menarik yang anda boleh lawati disana, manfaatkan masa dengan ahli keluarga dan bawa mereka melawat tempat menaik di Malaysia.

Sekian petikan dari Bukanaku.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI