Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Gambar perkahwinan merupakan memori yang akan dikenang oleh setiap pasangan pengantin. Momen yang dirakamkan oleh jurufoto pastinya menjadi kenangan terindah dalam hidup anda.

Untuk mendapatkan gambar yang cantik, anda haruslah memilih jurufoto yang berpengalaman dalam bidang ini. Perhatikan juga reviu-reviu daripada mereka yang pernah menggunakan khidmat mereka.

IKLAN

Selain itu, anda juga perlu belajar untuk ‘pose’ supaya gambar anda nampak ‘hidup’ dan tidak kaku. Gambar yang kaku tidak boleh diubah meski sehebat mana pun jurufoto anda.

Jadi sebelum kahwin, belajarlah beberapa ‘pose’ jika anda mahu dapatkan gambar perkahwinan yang cantik. Tip ‘wedding pose’ ini telah dikongsi oleh seorang jurufoto menerusi akaun Twitter miliknya, @hafizaquafiz.

*******************************************

WEDDING TIPS: POSE

Aku nak kongsi few wedding pose yg korang boleh cuba as a photographer/pengantin

IKLAN

1. The Stacked Pose

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Groom stand behind bride or vice versa, give them too look into distance or toward each other. Capture their romantic interactions, their joy & emotions!

2. Holding Hand

Kredit: Twitter @hafizaquafiz
Kredit: Twitter @hafizaquafiz

For this pose, other than shoot straight from forward direction, korang boleh pelbagaikan angle shoot untuk jadikan shoot tu lebih menarik dan best. I love to separate them apart & join their hand. Supaya aku dapat fokus juga dekat diorang punya reactions.

3. The Walk/Love Run

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Have them walking slowly toward us (photographer). Have them to talk to each other & focus on capturing candid and natural expression.

Pelbagaikan kompo, be creative!

4. Intimate Pose

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

No gap between body. Ask them to look to the eyes, feel the love gitew! Position their hand accordingly, direct where should their body face to. Pose yang ni kena santai, lagi santai lagi love!

5. Minimalist

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

This is my personal favourite composition in wedding photography. Walaupun sesetengah orang tak dapat terima awat pengantin kecil sangat dalam gambaq.

For this compo, u need to be detail, so that we get the frame & compo that we want. Framingkan ikut kreativiti anda.

6. From Behind

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

Ask them to hold their hand, face facing each other atau seorang sahaja yang pandang muka pasangan. Or both look forward, up to you! Be creative okay!

7. Layering

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

You can either position bride to the front or vice versa to create some layer between them. Jarak diorang berdiri up to u. Want some deep pose, ask them to shut of their eyes, held head bit up, there u go.

For moment, just shout “happyyyyyyy lagi guys!”

8. Funny Face

Kredit: Twitter @hafizaquafiz

You need to get them to trust & comfortably comfort with u first before doing this.

Tips: Layan pengantin seperti kawan/keluarga, be good & do good with them.

Sumber: Twitter @hafizaquafiz