Sebenarnya banyak cara yang mampu kita lakukan untuk menjimatkan kos perbelanjaan perkahwinan. Siapa kata dengan bajet sedikit, kita tak mampu untuk merealisasikan majlis perkahwinan dengan penuh warna-warni. Sebenarnya anda boleh berjimat untuk menghasilkan pelamin anda sendiri yang nampak grand tetapi modalnya begitu murah.
Facebook Siti Hajar mendapat perkongsian lebih 5 ribu bila dia mengajar cara-cara membuat bunga tisu yang nampak susah tapi sebenarnya mudah!
Minggu cuti sekolah nanti, mesti ada kengkawan nak mendirikan rumah tangga mahligai cinta istana bahagia.. Sapa sapa yang suka ber diy jom kita buat bunga tisu untuk majlis indah kalian nanti tu..
Tutorial bunga tisu by cikloo
Bahan bahan:
Tisu kotak (cikloo guna tisu yang 3 lapis) Gunting Jarum dan benang / dawai bunga
(Andai tisu yang kita beli tu bersaiz empat segi sama.. potong sedikit di bahagian tepi supaya dapat saiz 4 segi tepat yaa.. Bila buat bunga guna saiz 4 segi sama bunga tak berapa kembang)
2) Boleh lipat tisu tadi macam nak buat kipas kertas tu
(lipat mulakan dari saiz yang pendek yaa)
Ads
3) Siap lipat, ambik benang jahit di tengah tengah tisu tadi hingga kemas yaa
(Andai nak buat bunga telur, wajib guna dawai bunga tu ya kawan kawan untuk mengikat tengah tengah tisu tu)
4) Kemudian, potong di kedua-dua hujung menjadi bentuk U ataupun bentuk /
Ads
5) Boleh, di buka kuntuman dengan perlahan lahan dengan kasih sayang yaa.. tisu lembut kann nanti kasar kasar terkoyak pulak iaa
6) Siap.. bolehlah di hias kat mana mana ikut kekreatifan anda yaa.. Wat proop bergambar ke, hiasan hantaran tunang, kawen uolss nanti
? ? ? ? ?
Jommm layan video sambil dengar lagu budak kacamata ewahhh “Hanya Kamu”
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
14 hari tempoh Perintah Kawalan Pergerakan membuatkan kaum ibu panik dengan stok barang basah di dapur. Jika beli terlalu banyak, bimbang cepat rosak.
Penyelesaiannya, hanya kukus dan jemur ikan dan hasilnya stok akan bertahan sehingga 4 minggu tanpa perlu disimpan di tempat beku.
“Musim ikan tengah murah ni kan..kakak buat ikan rebus je la..mengimbau kenangan bersama arwah ayah..kakak anak si penjual ikan rebus.
Mohon sedekahkan Al-fatihah buat arwah ayah saya sahat bin junid
“Assalamualaikum nama je ikan rebus tp sebenarnya ikan tu lebih cantik bila dikukus
1.Perfama sekali cuci ikan macam biasa bubuh perahan limau untuk hilangkan hanyir
2.Toskan ikan yang sudah dibersihkan dan susun dalam pengukus.
3.Tanurkan garam kasar mengikut kuantiti ikan dan ikut kesesuaian mahukan ikan itu masin atau kurang masin
4.Letak asam keping dalam 2 atau 3 keping dan kukus dengan api pelahan
5.Api tidak boleh besar kerana ikan akan pecah dan tidak cantik
6.Apabila isi ikan masak, tutup api dan keluarkan letak dalam talam
7.Jemurkan sebentar di panas matahari dalam 10 minit untuk keringkan ikan daripada air kukusan.
8.Siap dan boleh packing untuk dibekukan atau siap untuk dmasak
9.Ikan tak perlu diletakkan di tmpat beku kerana tahan dalam 3 hingga 4 minggu. Kalau mahu tahan lebih lama, boleh keraskan di tempat beku.
Acar Ikan Talang Masin ini memang cukup sesuai untuk dijadikan stok simpanan di rumah. Maklumlah kadang kala jika tak sempat masak, inilah alternatif terbaik untuk dihidangkan kepada keluarga. Goreng telur dadar, memang confirm bertambah makan. Malah kalau anda sedang berdiet, menu ini memang tidak sesuai. Silap haribulan terlajak bertambah makan nasi dek kerana keenakan yang berganda.
Bahan :
Seekor ikan talang saiz sederhana ambil bahagian isi sahaja. Rendam sejam sebelum masak. Bilas & sejat. Goreng sehingga garing.
Lobak masin
20 ulas Bawang merah – potong 4 kalau kecil / potong 6 kalau besar bergantung pada kuantiti bahan*
3 ketul halia sebesar 3 inci dipotong mancis*
2 labu Bawang putih – di belah 2 setiap ulas*
*Rendam dengan air kapur makan dan cuka. Sejat, bilas dan goreng supaya acar tahan lama.
2 labu bawang besar dan 6 ulas bawang putih – Kisar halus
Jeruk cili
2 sudu serbuk cili
2 sudu rempah ikan / daging
Kulit lemon
Bahan lain :
Bahan- bahan lain yang saya guna berdasarkan apa yang ada di rumah
(Bahan-bahan ni boleh tukar ikut apa yang ada di rumah. Boleh masuk buah-buah jeruk pun boleh.)
Kurma merah 10 biji (saya guna kurma merah sebab kurma ini kering jadi tak hancur bila masak)
Goji berry / wolfberry
Buah pala kering
Antioksidan booster Signature Market dalam segenggam ( Dried Apricot, Dried Cranberry, Dried Wolfberry, Dried Blackcurrant.) (Ini boleh tukar pakai kismis)
Gula melaka seketul + gula merah 2 sudu besar
Satu sudu besar halba + satu sudu besar biji sawi + satu sudu kecil jintan manis ( Ini tumis dengan minyak goreng ikan sebelum masuk pes bawang tadi)
Cara masak :
1. Goreng ikan masin sehingga garing, sejat dan ketepikan.
2. Goreng lobak masin sehingga garing, sejat dan ketepikan.
3. Goreng bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing (jangan terlampau coklat nanti pahit), sejat dan ketepikan.
4. Dengan minyak gorengan tadi, tumis halba, biji sawi dan jintan sebentar (kalau minyak banyak, buang tinggal satu senduk kecil. Nanti masuk bahan bergoreng akan jadi terlampau berminyak).
5. Tuang pes bawang dan masak sehingga wangi dan pekat.
6. Masukkan serbuk cili dan rempah, tumis sehingga pecah minyak atau agak garing (kalau kurang minyak tambah sedikit).
7. Masukkan gula melaka yang sudah diketuk kecil. Kalau masukkan seketul nanti lambat cair. Masukkan gula merah. Garam satu sudu kecil sebab lobak dan ikan sudah masin. Masak sampai pekat kuah.
8. Masuk kulit lemon, kurma, goji berry, antioksidan boost atau kismis dan buah pala. Masuk air sedikit kalau kuah pekat sangat, kalau tidak nanti hangus. Masak lagi sampai nampak kurma yang kecut tadi dah kembang. (Kurma dan goji dibasuh dahulu sebelum guna).
9. Sudah agak pekat, masukkan balik lobak yang di goreng, ikan masin dan bawang-bawang serta halia yang digoreng tadi. Kacau sebatikan bersalut kuah.
10. Akhir sekali masukkan jeruk cili kacau sebatikan.
Resepi ini memang pedas. Jika tidak tahan pedas, dinasihatkan kurangkan serbuk cili atau tak perlu letak langsung serbuk cili dan cili jeruk. Cili jeruk boleh tukar kepada cilia pi segar.
Sumber : Intan Izaida
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Mee wonton atau mee kicap ini sesuai untuk hidangan petang dan cukup mudah untuk disediakan. Untuk mendapatkan hidangan sempurna, ada menu sampingan yang kena ada iaitu sup wantan, ayam dan cili kicap. Buat para isteri yang mahu memujuk hati suami, inilah menu yang perlu anda buatkan demi cintanya..
Cara-cara menyediakannya
1. Langkah paling penting ialah minyak bawang putih dan bawang putih goreng. Caranya mudah sahaja, cincang halus bawang putih dan goreng sehingga garing.
2. Selepas itu, sediakan sup pula. Sup ini diperlukan untuk membuat kicap mee. Caranya mudah sahaja, rebus air dan masukkan stok ayam, lada sulah dan bahan bebola. Kemudian titiskan sedikit minyak bijan dan minyak bawang putih tadi.
3. Untuk kicap, ambil minyak bawang putih tadi dan tumis dua sudu besar kicap cair, satu sudu besar kicap karamel dan perasakan dengan gula. Kemudian ambil sedikit sup tadi dan campurkan ke dalam kicap. Siap.
4. Untuk ayam, ambil bahagian yang selalu dibuat chicken shop. Perapkan dengan cili kisar, gula, bawang putih, kicap cair, serbuk cili dan apa sahaja rempah yang disukai. Perap selama satu jam dan selepas itu bakar, grill atau goreng.
5. Untuk mee wantan, keluarkan daripada plastik dan leraikan dahulu. Didihkan air dan titiskan minyak dan baru celurkan mee dalam 10 saat. Sentiasa kacau supaya mee tidak melekat. Selepas itu celupkan dalam air sejuk dan toskan.