Bentuk badan yang ideal merupakan idaman setiap orang. Dengan adanya bentuk badan yang ideal dan cantik ia sedikit sebanyak dapat menambahkan keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai.

Yelah, siapa sahaja yang mahu bentuk badan yang gempal dan tidak sihat bukan? Jangan sedih kerana anda masih mempunyai peluang untuk mendapatkan berat badan yang diingini. Ikuti perkongsian daripada wanita ini yang berjaya menurunkan 26kg dalam masa 3 bulan sahaja!

Image may contain: food

Assalamualaikum w.b.t, disebakan mekna dah janji dan ramai yang inbox tanya mekna buat diet apa, harini mekna share dengan uols ye. Tapi result mungkin berbeza atas hormon badan masing masing ye.

Ohh ye a big thanks to my husband sebab dia yang prepare semua makanan ni, dia yang Google study pasal diet nie, dia yang teman mekna workout and dia yang buat jadual pukul berapa kena makan, menu apa yang kena makan. Tanpa support dari dia for sure mekna tak kan lost sebanyak ini.

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food

JENIS DIET: EAT CLEAN

TEMPOH MASA DIET: 1 MARCH 2019- 4 JUNE 2019

TOTAL LOST: 86KG TO 60KG

TIPS DIET

Image may contain: food

Image may contain: 1 person, food

1) Wajib breakfast.

IKLAN

2) wajib makan enam kali sehari. Pukul 8 pagi breakfast. Pukul10 pagi snack, pukul1 tengahari makan tengahari, pukul3 snack, pukul6 dinner, pukul9 malam snack.

3) no sugar. No salt. No kueh mueh. No cili sos. No kicap.

4) air masak 3L sehari (ikut berat masing masing).

5) masak guna olive oil. Dua tiga titik sahaja.

6) tidur pukul 11 malam paling lewat 12 malam.

7) tak boleh stress

8) timbang setiap pagi sebelom breakfast selepas ukukk dan catat berat setiap hari.

9) kurangkan karbo lebihkan protein dan serat. Banyak makan buah dan sayuran.

10) Mekna dua minggu pertama ambil nasi 2x sehari lunch and dinner (beras basmathi), then ambil nasi sehari sekali selama next dua minggu. Bulan seterusnya tukar beras basmathi pada beras perang sekali sehari, then ambil nasi seminggu sekali. Bulan ketiga tak ambil nasi langsung.

IKLAN

11) wajib tukar menu dan wajib cut sikit sikit supaya badan boleh adapt dan tak imune. Contoh bulan pertama korang guna beras basmathi then bulan kedua wajib tukar sebab if tak tukar badan korang jadi imune and susah nak turun. Sebab tu kena cut sikit demi sikit. Tapi untuk intake sugar mekna cut terus 100%. Cuma ada manis dari buah sahaja. Buah durian, cempedak, pisang dilarang sama sekali ye.

12) jogging seminngu 3x. Untuk badan fit dan tak gelebeh.

13) jangan stress kena happy and fun kalau tak berat tak turun atau statik.

14) setiap malam mekna blend daun saderi dan minum. No sugar. Uols boleh google kebaikannya. Saderi yang batang besar tu ye.

15) setiap 28hb cheat day. Sehari sahaja. Sebab takbagi diri stress and down then 29hb kembali diet. Dan mesti ingat dalam tempoh diet tak boleh try try makanan anak suami atau kawan even sebesar hama. Sebab yang korang try secubit tu yang berat korang jadi naik or statik.

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food

16) setiap kali ada event or kenduri i bring my own food. Tak makan makanan terlarang. Takde weh kenduri kawen orang saji makanan diet. So bawak bekal. Simple. Takde alasan.

IKLAN

17) kekacang sangat elok. Kudap kudap boleh malan almond. Mekna makan almond yang pure tu bukan yang dah di awet.

18) black peper lulus, sos kewpie lulus, oregano lulus, cayyene peper lulus.

19) wajib ada moral support dari oranf tersayang dan wajib rahsiakan dari orang lain. Sebab bila korang canang satu dunia yang korang diet akan ada mulut puaka yang mendownkan korang. “eh tak cantik laa kurus”. “ehh awak cantik gemuk”. My husband said orang macam ni adalah orang yang dengki sebab dia taknak tengok kita cantik. Plus bukan kita nak kurus kering kita nak sihat. Saya turun 26kg pon bmi still tak cantik. 55 kg should be nice for me. So bila korang jenis mudah down korang akan termakan dengan kata kata saitonn ini. Macam mekna sendiri just mekna and husband je tahu mekna on diet.

So, itu je kot. Kalau ada info yang mekna tertinggal nanti mekna edit ye. Lastly gudluck selamat berdiet jangan pernah down kita gemuk sebaliknya take action and show the result.

Sebarang pertanyaan boleh tanya di ruangan komen korang juga diizinkan share supaya orang lain pon dapat benefit sekali. Jangan berkira hokeyy.

Selamat berdiet ❤️

 

 

 

 

 

 

 

Sumber : Mardiana Muhammad