Perselisihan faham dan pergaduhan sering berlaku dalam perhubungan cinta. Perkara ini menjadi lumrah bagi setiap pasangan yang sedang bercinta mahupun sudah berumah tangga. Ia juga mampu mematangkan lagi sesebuah hubungan dan membuatkan anda lebih sayang pada pasangan.

Namun, tidak ramai yang mengetahui seni meminta maaf atau memberi maaf paling terbaik dan berkesan. Trik ini mampu membuatkan pasangan anda sejuk hati dan boleh memaafkan anda dengan ikhlas. Meminta maaf bukan sahaja untuk hari raya sahaja ya! Ia juga perlu diamalkan sebagai rutin harian supaya hubungan yang dibina lebih utuh dan bahagia.

Jom kita lihat 6 trik paling bijak dan pastinya berkesan untuk memohon maaf buat pasangan anda!

1. BERANI MENGAKU KESALAHAN

Jangan sesekali malu untuk mengakui mengakui kesalahan yang anda lakukan. Rendahkan sedikit ego anda untuk meminta maaf terlebih dahulu. Tidak menjadi kesalahan dan satu dosa besar jika anda meminta maaf walaupun punca pergaduhan itu bukanlah berpunca daripada anda. Sesungguhnya, orang yang berani berdepan dengan kesilapan diri adalah ciri-ciri orang yang berjiwa besar.

IKLAN

2. JUJUR SAAT MENGHADAPI MASALAH

Anda harus bersikap terbuka. Jagan ragu-ragu untuk menjelaskan dasar masalah yang anda hadapi. Jika masalah itu adalah kesilapan, ia pasti difahami. Bawa berbincang bersama pasangan sekiranya anda mengalami masalah. Jangan pendam sebarang perasaan yang boleh menjejaskan hubungan anda berdua. Paling penting, kejujuran amat diperlukan dalam sesebuah hubungan. Kata kuncinya, sila beri penjelasan dan bukannya alasan.

3. ADA RASA MENYESAL

IKLAN

Nyatakan rasa kesal sejujur dan seikhlas hati anda pada pasangan. Ia pasti terbias dengan sikap yang anda tampilkan. Namun, jangan mengulagi lagi kesalahan yang anda lakukan pada pasangan. Kekesalah harus ditunjukkan dengan perbuatan. Bukan sekadar kata-kata yang keluar dari mulut sahaja. Syaratnya, kekesalan tersebut haruslah jujur dan seikhlas hati.

4. GEMBIRAKAN HATINYA

IKLAN

Selepas meminta maaf, lengkapi komunikasi dengan mengerjakan perkara yang dapat menyenangkan hatinya. Sekiranya perlu, berikan perhatian yang lebih daripada biasa. Contohnya, bawa si dia pergi bercuti atau buat kejutan dengan memberikan hadiah kesukaaanya. Mungkin ungkapan maaf itu sudah memadai buat pasangan anda, tapi tidak menjadi kesalahan jika anda sertakan dengan kejutan yang tidak dijangka. Pasti si dia lebih gembira dan rasa dihargai!

5. SEDIA UNTUK BERUBAH

Maaf dan penyesalan harus disusuli dengan perubahan sikap yang dijanjikan. Mengulangi sikap yang sama bermaksud anda mencabuli kemuliaan erti maaf-bermaafan. Ia akan membuatkan pasangan anda sukar untuk mempercayai anda lagi selepas itu. Berubahlah untuk menjadi insan yang lebih baik di mata pasangan anda dan orang sekeliling.

6. SEDIA UNTUK DIKRITIK

Jangan sesekali mengamalkan sikap anda selalu betul. Lapangkan hati menerima kritikan atau pandangan adalah salah satu cara meminimumkan angkara salah faham atau pertengkaran. Jangan cuba tegakkan benang yang basah jika kesalahan tersebut berpunca dari anda. Lapangkan dada untuk menerima kritikan dan nasihat dari pasangan. Sesungguhnya si dia ingin yang terbaik buat anda.