Sebuah majlis perkahwinan yang dihadiri oleh tetamu VIP merupakan suatu kehormatan tinggi bagi anda sebagai tuan rumah yang menyelenggarakan majlis perkahwinan tersebut. Jika biasanya tetamu undangan di dominasi oleh keluarga besar dan sahabat handai, maka ketika hari bahagia anda kedatangan tetamu VIP tentu pasti anda perlu merainya dengan baik. Sebagai tanda penghargaan terhadap kesudian mereka untuk datang, keselesaan mereka sepanjang berada di majlis tersebut haruslah dijaga. Tempatkanlah mereka secara khusus dan eksklusif. Bagaimana caranya agar tetamu VIP ini selesa? Usah panik, ikut langkah berikut agar majlis berlangsung dengan sukses.

Berikan tempat duduk khas

Jika majlis perkahwinan dihadiri oleh tetamu VIP dengan konsep standing parti maka berilah ruang atau tempat khusus secara terpisah untuk menjamu tetamu VIP agar keselesaan mereka terjamin. Jangan lupa untuk membuat sitting table yang telah didekorasi semanis mungkin, sehingga tetamu VIP dapat duduk santai menikmati majlis perkahwinan anda. Jumlah undangan VIP biasanya terbatas, maka dari itu kerusi yang diperlukan pun juga sedikit dan tidak memakan ruang yang terlalu luas.

Andai Majlis Perkahwinan Dihadiri Oleh Tetamu VIP, Jangan Lupa Buat Perkara Berikut

IKLAN

Bezakan kad undangan VIP dengan tetamu lain

Sebagai bentuk penghormatan, maka bezakanlah antara undangan untuk tetamu umum dengan kad undangan untuk VIP. Desain undangan harus dibuat tersendiri dan berbeza bagi tetamu VIP tersebut secara detail. Bila perlu buatlah undangan yang agak mahal agar dilihat bahawa anda sangat menghormati mereka dan mengharapkan kehadirannya.

Berikan cenderahati khusus

IKLAN

Seperti undangan, cenderahati juga lebih afdal bila dibezakan khusus untuk tetamu VIP. Tak ada salahnya anda menaikkan standard cenderahati daripada tetamu undangan lain. Ini sebagai tanda anda menghormati mereka yang telah hadir di majlis perkahwinan anda.

IKLAN

Andai Majlis Perkahwinan Dihadiri Oleh Tetamu VIP, Jangan Lupa Buat Perkara Berikut

Siapkan katering di ruang VIP

Kerana ditempatkan di ruang khusus, untuk memudahkan mobilisasi dan efisiensi keadaan maka katering juga perlu ditempatkan dekat ruang perkahwinan dihadiri oleh tamu VIP. Tidak perlu merasa rugi, kerana dapat dipastikan bahawa makanan yang berada dalam bufet tersebut pun tidak akan habis oleh para tetamu VIP. Nantinya makanan tersebut pun boleh dimakan oleh anda setelah selesai majlis perkahwinan.

Siapkan pelayan khusus di ruang VIP

Jangan lupa pula untuk menempatkan pelayan yang bertugas sebagai pemantau makanan untuk melayan tetamu VIP anda. Pelayan yang satu ini akan bertugas menyiapkan keperluan tetamu-tetamu VVIP dan melakukan refill atau isi ulang makanan yang telah habis.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI