Orang Melayu, kalau tak ada sambal, memang tak lengkap hidangan. Tapi kalau nak buat selalu, agak melecehkan, jadi apa kata buatkan stok sambal ijo dan simpan di dalam balang kaca supaya tahan lebih lama.

Buat Stok Sambal Ijo Berbotol-Botol Boleh Simpan Dan Tahan Lama

Cara membuat sambal ijo berbeza daripada sambal ayam penyet kerana bahannya dikukus atau direbus terlebih dahulu.

IKLAN

Masyaallah. Isteri saya kata dia dapat 2 botol sambel ijo. Yang ni kalau saya makan boleh lupa nama. Tengok cili vetnam dia. Ini perkongsian dari saudari Ariff Budiman Zainal Abidin yang boleh kita ikuti.

IKLAN
Buat Stok Sambal Ijo Berbotol-Botol Boleh Simpan Dan Tahan Lama Buat Stok Sambal Ijo Berbotol-Botol Boleh Simpan Dan Tahan Lama Buat Stok Sambal Ijo Berbotol-Botol Boleh Simpan Dan Tahan Lama

Buat Stok Sambal Ijo Berbotol-Botol Boleh Simpan Dan Tahan Lama

IKLAN

Cara :
1. Rebus semua dulu cili hijau, cabai melaka hijau, cabai melaka merah, bawang merah dan bawang putih
2. Bila sudah lembut, tumbuk semua hingga lumat.
3. Masukkan minyak dan goreng. Masukkan kiub ikan bilis dan sedikit ikan bilis dan gula.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI