Salah satu biskut yang menjadi kegemaran orang ramai ketika Hari Raya adalah chocolate eclairs. Rasa coklatnya memang cukup enak. Lebih-lebih lagi jika anda merupakan pencinta coklat.
Menariknya, resipi ini hanya menggunakan 4 bahan sahaja dan cukup mudah untuk disediakan. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Norasikin Md Noor menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN).
*****
Chocolate Eclairs
Bahan-bahan:
- Biskut marie/apa-apa biskut
- Kacang tanah
- Susu pekat
- Coklat masakan
- Paper cup
Cara-cara:
- Hancurkan biskut.
- Kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Hancurkan dan kisar kering sahaja.
- Masukkan susu pekat.
- Campur semua sampai boleh bulatkan doh.
- Celupkan ke dalam coklat masakan yang dah dicairkan. Masukkan ke dalam paper cup.
- Simpan dalam peti ais sehingga coklat keras.
- Siap!
Korang agak-agak je nak banyak mana. Nak sedap, kacang lebih.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Masak Rendang Ayam, Sesuai Untuk Isteri Yang Pertama Kali Nak Cuba Masak Untuk Suami
Seperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
- Bawang kecil + besar
- Halia
- Lengkuas
- Bawang putih
- Serai
- Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
- Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
- Cili kering – 15 tangkai
- 1 sudu rempah daging (optional)
- 1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
- Daun kunyit
- 2 sudu kerisik
- 1 kotak santan
- Gula merah (optional)
- 2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Gerenti Licin Dengan Sambal Kelapa Pedas Manis
Dibuat dari kelapa parut, sambal kelapa mempunyai rasa savuri-manis yang menarik dan sangat sedap dimakan. Walaupun enak dimakan begitu sahaja, sambal kelapa lebih enak dimakan bersama hidangan berperisa kontras atau hambar seperti nasi impit, lemang, pulut atau nasi biasa. Ia juga menambahkan tekstur bila berpasangan dengan rendang dan hidangan tempatan yang lain. Kami cukup yakin ia akan rasa sedap dengan aiskrim vanila juga!
Sila ambil perhatian bahawa terdapat beberapa resepi sambal kelapa, termasuk yang sangat pedas. Resipi ini adalah pada hujung berlawanan spektrum ini dan sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang mempunyai tahap kepedasan yang lebih sensitif.
Bahan-bahan200g kelapa parut
½ cawan udang kering, direndam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 + 2 sudu besar gula putih
½ cawan minyak masak
Hidangan untuk 8-10 orang
Kaedah
Kisar udang kering sehingga halus. Dalam kuali sederhana, panaskan minyak pada suhu api tinggi.
Tumis udang dikisar sehingga wangi.
Masukkan serbuk kunyit, diikuti 2 gula sudu besar. Goreng campuran sehingga ia mula kelihatan rangup.
Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sebati.
Masukkan 2 lagi sudu besar gula. Kacau sehingga seragam.
Kurangkan haba kepada suhu sederhana dan masak sambil terus mengacau sehingga campuran kering.
½ cawan udang kering, direndam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 + 2 sudu besar gula putih
½ cawan minyak masak
Hidangan untuk 8-10 orang
Kisar udang kering sehingga halus. Dalam kuali sederhana, panaskan minyak pada suhu api tinggi.
Tumis udang dikisar sehingga wangi.
Masukkan serbuk kunyit, diikuti 2 gula sudu besar. Goreng campuran sehingga ia mula kelihatan rangup.
Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sebati.
Masukkan 2 lagi sudu besar gula. Kacau sehingga seragam.
Kurangkan haba kepada suhu sederhana dan masak sambil terus mengacau sehingga campuran kering.
Hidang.
Tips tambahan
Ganti 2 sudu besar gula putih dengan gula Melaka untuk profil rasa yang lebih mendalam dan warna yang lebih perang.
Sambal kelapa tidak boleh disimpan lama, jadi jangan masak terlalu banyak, dan makanlahnya dengan cepat! Kami cukup yakin anda tidak akan mempunyai masalah untuk menghabiskannya.
KREDIT Butterkicap Team
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Pasu Bunga Guna Besen Plastik, Kos Murah Tapi Hasil Nampak Mahal
Pasu bunga dapat mengubah dan mencorak serta memberi kelainan dan impak serta merta di sudut laman. Pemilihan saiz pasu bunga dengan saiz yang betul mampu mengimbangi ruang dengan baik.
Tidak dinafikan kos untuk membeli barang-barang keperluan terutama pasu bunga agak tinggi. Jadi apa kata anda cuba membuat sendiri pasu bunga seperti yang dikongsikan oleh Zalina Zakaria
CARA MEMBUAT PASU BUNGA DARIPADA BESEN PLASTIK:
Bahan:
Besen plastik
Gerudi (drill)
LANGKAH DEMI LANGKAH:
- Beli besen plastik yang bersaiz besar. Pilih besen yang sama saiz supaya susun atur pokok bunga nampak sekata dan cantik dipandang mata.
2. Gunakan gerudi untuk membuat lubang pada bahagian bawah besen plastik. Tebuk di bahagian tengah besen plastik terlebih dahulu kemudian diikuti di bahagian tepi besen plastik.
3.Lubang yang ditebuk pada bahagian bawah besen plastik tidak terlalu besar.
4.Masukkan tanah ke dalam besen. Tanamlah pokok bunga yang anda suka seperti biasa.
5. Supaya bekas pasu bunga besen plastik kelihatan lebih menarik, boleh letakkan kaki daripada simen di bawah bekas besen plastik.
6. Untuk lebih jimat, boleh beli besen plastik dari kedai Eco. Harga besen plastik lebih murah dan anda boleh beli dalam jumlah yang banyak.
TIP MEMILIH PASU (BEKAS) TANAMAN HIASAN:
– Kenal pasti pasu yang hendak dipilih sama ada daripada jenis simen, plastik, tanah liat, seramik atau daripada bahan terbuang.
– Pilih saiz pasu mengikut kesesuaian dengan pokok bunga.
– Jika selalu mengubah hiasan laman, pilih pasu daripada bahan plastik atau beg politena.
– Untuk tanaman yang mempunyai jangka hayat pendek, tidak memerlukan saiz pasu yang besar. Cukup dengan sia kecil dan sederhana.
– Pasu yang dipilih mestilah tahan lasak dan tidak mudah pecah.
Sumber: Zalina Zakaria
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI