Penggunaan botol dalam idea memberi cenderahati tampak eksklusif dan ringkas. Tak perlu nak hias berlebihan dan hanya mengikut tema yang anda inginkan.
Bahan-Bahan:
• Kain renda
• Kain organza
• Botol
• kacang hijau
• Tag nama
• Tali guni berwarna putih
• Gunting
Langkah-Langkah:
1. Potong kain renda membentuk segi empat mengikut ukuran yang sesuai untuk penutup botol.
2. Selepas itu potong tali guni secukupnya.
3. Isi kacang hijau ke dalam botol sehingga penuh.
4. Selepas menutup botol, ambil kain renda dan lapik ke atas kain organza yang turut dipotong saiz yang sama.
5. Akhir sekali, ambil tali kemudian ikat dengan kemas pada penutup.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Telur Goyang Sambal Cili Kering Garing Habis
Bahan-bahan pun cuma yang asas jadi dapatlah berjimat sementara menunggu tamatnya waktu darurat yang melanda.
Dan yang paling best, bukan telur hancur seperti resipi lain, sebaliknya telur kuning dibiarkan kekal dalam sampul bersama adunan sambal kering. Bila nak makan, baru pecahkan di atas nasi. Nikmat apa lagi yang engkau dustakan.
TELUR SAMBAL CILI KERING
Ini menu kander tengah hari ni. Layan makan dengan nasik putih je.
Telur sambal cili kering. Perah limau, daun bawang, bawang goreng. Lepas tu renjis kicap kat nasik. Telur kuning cair²…
Ya Allah sedappp…
Nah resepi, share ramai² ye supaye orang lain pun boleh masak bawak bekal! Penat masak ni
Mula-mula goreng cili kering sehingga sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh tapi kalau tak rebus pun boleh. Basuh dan bilas dan terus goreng pun tak ada masalah tapi keringkan dahulu, kalau tak nanti minyak meletup depan muka.
Lepas tu terus goreng ikan bilis dan bawang putih sehingga garing.
Ni garing. Bukan hangus…
Bila ikan bilis dah siap digoreng. Masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Tumbuk kasar dan jangan halus sangat.
Tumis sesudu sos tiram. Kalau tiada pun tak apa.
Selepas itu masukkan balik bahan yang ditumbuk tu, masukkan garam dan gula ikut kesesuaian. Sebab kander gula cili kering yang menggerutu, pedas maut. Jadi lebihkan gula sikit.
Masukkan tiga biji telur. Bila dah masukkan, telur akan mula memasak, jadi kaiskan yang putih kerana mahu bahagian kuning separuh cair. Hehe…termiss gambar masukkan telur. Ni gambar selepas 3-4minit.
Tarik perlahan-lahan putih telur yang sudah masak. Hehe hati-hati jaga kuning tu macam jaga baby tau! Pecah dia, ceraaahhh masa depannn
Akhir sekali bila kuning telur sudah mencapai tahap piawaian, angkat dan letak atas telur putih yang di angkat awal tadi.
Sumber : Wan Luqman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DIY Hantaran Simple Dan Murah Boleh Kurangkan Bajet Anda
- Bantal polisterin empat segi
- Bantal polisterin bulat
- Kertas pembalut
- Pelapik kek
- Ribbon
- Gunting, gam, peniti and etc.
Langkah-langkah :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Susu Basi Jangan Dibuang, Kita Jadikan Keju
Pastinya ramai yang pernah alami kejadian susu kotak yang dibeli basi dan berbau masam. Sudahnya, kita hanya buang ke dalam tong sampah.
Namum ada penyelesaiannya, susu masam boleh dijadikan keju. Hanya tambahkan cuka dan garam.
“Alhamdulillah…atas nasihat ahli2 dlm group ni sy dah buat cheese…susu kotak full cream yg basi tadi…trimakasih sy ucapkan bebanyak pd Ahli2 yg sudi berkongsi ilmu dan nasehat pd sy…mmg sedap sgguh kejadiannya… ada hikmah disebalik yg jadikan…klu tak sbb susu basi smpi kesudah sy takleh beza antara full cream dan fresh milk…
“Sy sertakan sekali resepi buat cheese disbbkan byk ahli yg blm mengetahui cara2nya….klu tersilap mohon diperbetulkan pd sifu2 yg dah biasa buat
Cara :
1.Rebus susu yang sudah basi.
2.Bila dah naik, letakkan dua sudu makan cuka dan garam.
3.Selepas itu apabila mendidih, angkat dan tapis guna kain napkin bayi yang bersih.
4.Tunggu sehingga sejuk baru diperah dan kemudian mampatkan balik guna loyang cake.
Sumber : Rini Haryanie
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI