Amat penting juga untuk anda menyiapkan barangan yang perlu dibawa ke hospital supaya tidak mengalami ‘panic attack’ nanti. Maklumlah, kita tidak pasti dan tidak tahu saat-saat kelahiran itu akan berlaku pada waktu bila. Oleh itu, lebih baik untuk anda atau suami untuk menyediakan kelengkapan sebelum ke hospital. Tak pasti nak bawa apa? Jangan risau, kami senaraikan barangan apa yang anda perlu masukkan dalam ‘checklist’!

1. BARANG BAYI

Aku siap packing macam ni so senang tak payah nak meraba-raba dalam beg cari baju la, seluar la. Beg plastik ni beli dekat Ikea. Nanti boleh refill balik baju-baju yang dah kotor.

Setiap beg plastik ada :
rompers panjang 2 helai/ baju lengan panjang n seluar 2 helai ( setiap beg plastik tu aku letak sepasang2 la, kan ada 4beg tu hehe)
mitten&booties
hat
bedung
pampers
barut

2. BARANG BAYI (EXTRA)

Bertanda extra tu aku letak : ( in case tak cukup, boleh grab je dalam plastik extra ni)

baju lengan pendek 2helai
extra pampers
extra mitten&booties
extra bedung
extra barut
Plastik sebelah tu pulak :

towel
selimut
sapu tangan
Yang bawah tu dalam kotak:

IKLAN

baby care ( bedak, lotion, shampoo, minyak telon, baby oil, minyak yuuyee, cotton bud)
baby wipes
botol susu ( incase nk pakai nti, aku spare siap)

3. Checklist barang mommy

baju 2 helai
kain batik
skirt
towel
shawl/ tudung sarung
stocking
breast pad
maternity pad
toiletrities ( sabun, ubat gigi, berus gigi, coconut scrub tu WAJIB BAWAK bebas dri segala daki)
mommy care ( lotion, moisturizer, vaseline, barang makeup sikit)
minyak tyt
breast pump ( incase nk guna, spare jer)
Yang takde dalam gmbar perlu bawak ( sebab tak beli lagi):
nursing bra
disposable panties
nipple cream

4. Dalam bakul


thermos
mug,pinggan, sudu
horlicks 3in1
biskut2
kurma & air zam zam ( xde dlm gmbr)

5. Wajib bawa


kad pengenalan
buku pink
yasin
charger, powerbank
handphone
bahan bacaan ( aku rasa tak sempat nak baca pun, saja la aku nak bawak. Best buku nana ni semua benda dia cita dari cara nak push macam mana, breastfeeding, dalam pantang. Dah lama aku beli buku ni sebelum kawin lagi. Tak tahu la ada lagi ke tak. kalau nk pinjam boleh jer hehe)

6. Bakul Berpantang


Yang ni pula bakul baju baby dan semua la sebab aku berpantang dekat rumah mak mertua, bawak 1 bakul ni jer. Semua boleh sumbat sebab besar. Berzip macma ni tak ada habuk masuk. Atas tepi boleh bukak. Beli dekat kaison Rm25 rasanya.

*Tak adalah panik nanti nak bawa barang apa kan? Buat persiapan awal!

Sumber: Nadyia Yaya